Ogier tog första WRC-segern för Das Auto, Latvala var kylig och så blev jag rånad!

Då har både jag och Ogier gått i mål i Rally Sweden, för honom en historisk seger den första i Värmland och för Das Auto som tog den allra första WRC-segern med nya Polon. Måste erkänna att jag inte alls trodde på Folkseger i år redan. Visst, bilen gick bra i Monte Carlo, Ogier är både snabb och säker men att så här snabbt få ihop hela paketet med glättat papper och rött snöre runt, nej det fanns inte på min rallykarta. Ska jag var ärlig tror jag faktiskt hela gänget kring Polon är av samma uppfattning med seger i andra tävlingen, omöjligt. Men Ogier med elva sträcksegrar gjorde som Gunde Svan brukade säga, ingenting är omöjligt och vann. Stort är bara förnamnet!
Kul för Sebastien men allra mest gladdes jag åt Jari-Matti Latvala som har tillräckligt med ”kniv i ryggen-kompisar” utan att jag ska sällas till dom. Efter fiaskot där ser ni jag har lite klarsyn, i Monte trodde jag att det skulle överladdas i Polon. Men Jari-Matti behöll kylan och lät sig bli överkörd av Östberg, struntade i tredje platsen och var nästan lite glad fyra. Innan året är över har Latvala sprutat champagne över Polon, tro mig!
Östberg och Jonas Andersson gjorde en ”strong performance” med sin tredje plats och jag är imponerad över hur få misstag normmanen gör. Alla ställe där vi såg honom var det klockrent, mitt på vägen ungefär som när Siver-Voc:en är i spåret, fast det är klart speeden kan väl knappast jämföras…
På pressmötet i torsdags efter shake down-sträckan var Sebastien Loeb övertygad om att hans ”dåliga” tid på sträckan inte skulle ha någon betydelse. Vägarna var så bra att startpositionen spelade ingen roll. Idag däremot, som besviken tvåa förklarade Loeb att han förlorade rallyt redan uppe i Råda, mycket möjligt att det är så. Tror faktiskt att det svider mer än lite i den franske vinnarskallen att ”kronprinsen” utklassade honom, detta var säkert inte ”Plan A”?
Tänker inte orda mer om tävlingsprestationerna, de har ni säkert redan full koll på genom alla hemsidor, tv-play med mera. Väljer att plocka sådant ni inte vet, till exempel att ”Bygggaren” var klart bästa tippare i gänget. Hade Ogier som vinnare och Hänninen som sjua. Close but no cigarr för Hänninen som slutade sexa, det är ju som Elektrikern och jag konstaterade.
– Segraren är dölätt, det är sjunde platsen som ger lite status!
Vi själva då, ja Elektrikern hade visst Östberg som vinnare och Neuville som sjua, inte ens nära. Själv valde jag Hirvonen respektive Tidemand, men hade de båda lyssnat lite noggrannare så snackade jag faktiskt både om Ogier och Prokop i torsdags…
Årets rally har varit helt fantastiskt, massor av folk och något som gladde mig mycket var att det synliga och trista fylleriet var klart mindre än i fjol. Nu behöver inte aktieägarna i Pripps och Spendrups vara oroliga, deras bidrag konsumerades men det gick inte överstyr om jag säger. Istället var det mer folkfest, mer flaggor, mer eldar och ja mer av det mesta. Förresten inte riktigt, det var betydligt färre poliskontroller med blåsning och lasermätare. Själv åkte jag bara dit en gång, tyvärr för er skadeglada del det var inte någon fortkörning utan en massiv blåskontroll i Hagfors. Inga problem men polisen som stack in huvudet i bilen förnam ändå en viss doft av ”ädlare drycker” från mitt sällskap. Konstaterade medmänskligt till mig.
– Jaha du, då är det bara du som inte mår bra!
Idag var det tjugoett mil enkel resa till Norge och Kirkenär Arena där vi även var på besök i fjol. Perfekt ur åskådarsynpunkt där man ser bilarna långt men nu vet jag inte om jag törs återvända fler år, blev nämligen rånad mitt på blanka förmiddagen av en individ i svart päls.
Så här var det, ställde mig vid sidan av en norsk familj med någon sorts cocker spaniel. Vovven frös och satt i Husses knä för det mesta, men visade plötsligt intresse för min kameraväska. Förklarade för honom att jag själv hade hund och att hans eget husdjur nog luktade detta, som förklaring till intresset. I h-e heller detta var en mycket förslagen och smart rånare som bara väntade på rätt ögonblick, alltså när rallybilarna började brumma och vi andra hade fullt fokus på detta. I väskan låg nämligen min reservproviant, en dubbelmacka med bacon, köttbullar, ost och tomat inlindad i en servett medtagen från hotellfrukosten. När vi skulle lämna sträckan upptäckte jag att där låg ostskivor vid sidan av väskan och kollade. Baconet och köttbullarna var väck, likaså tomaten, kvar fanns bara brödet och så ostskivan på marken. Kollade in tjuven som tittade på annat håll men när vi lämnade såg jag tydligt hur han smög bort och tuggade i sig även osten. Nu är detta inget som ska ligga broderfolket till last, men f-n vad jag saknade macken längre upp på dagen…

7 svar på “Ogier tog första WRC-segern för Das Auto, Latvala var kylig och så blev jag rånad!

  1. Ogier var imponerande men Tidemand imponerade ännu mer. Han hade snabbast tid till första split-tiden på SS2. En sträcka där alla låg på för fullt och alla var med i tävlingen. Detta av en 22-åring i sin WRC-debut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *