Ogier går för seger i WRC-premiären, petade ”hyundaiaren” Bouffier tvåa och ”vem ska bort” …

Till slut (okej det återstår fyra sträckor) verkar det ändå bli en ”kakbit” för Sebastien Ogier när han efter två dagar gått upp i ledning i WRC-premiären Rallye Monte Carlo. Taskig inledning förbyttes i klockren körning och när Ogier och Ingrassia i högerstolen rullade in till Parc Ferme i Monte Carlos berömda hamn strax före klockan 21, gjorde man detta som ledare. På lördagen körs ”bara” två gånger två sträckor, bland annat berömda Col de Turini i både dagsljus och mörker. Mycket kan alltså fortfarande hända, själv tror jag dock att Volkswagen Motorsports stjärna tar hem ”Monte” 2014. Vem törs sätta emot?
Ogier var så klart nöjd med sin ”come back” efter inledningen men var klart varse om att Col de Turini kan ändra allt på en ”splitsekond”.
Några ”big stages” imorgon, menade, han ödmjukt innan det bar av för lite sömn inför avslutningen.

*
Tvåan Bryan BouffierBloggBouffier är i detta läget över femtio sekunder efter med den privatanmälda Fiestan. Nu är jag taskig, men en liten, liten punka hos Ogier hade gjort slutstriden intressantare och jag skäms inte för att skriva att jag gärna sett Bouffier som vinnare. Har frågat runt lite bland ”de som vet” varför Hyundai valde bort den sympatiske fransmannen som var med från allra första början av i20-projektet. Ingen vet dock riktigt varför ratten istället överlämnades till Neuville, Sordo och Hänninen när bilen väl var tävlingssklar. Kan tänka mig att Bouffier nu knyter näven i den blå overallfickan och myser över koreanernas snabba sorti, samtidigt som han själv är på pallen. Skadeglädjen är som alla vet, den enda sanna glädjen…

*
Trea inför lördagen ligger min ”favorit” Kris Meeke. När han dessutom strategiskt nog placerade sig framför affischen med 1964-års Montevinnare Paddy Hopkirk, BloggMeekeja då var jag bara tvungen att lägga skärpan på ”Kojan” istället för på rallytrean. Allt för att glädja min ”Hundkojeälskande” kompis ”slöjdläraren”. Meeke var klart nöjd så här långt men var orolig för Col de Turini som han bara kört igenom en enda gång tidigare, övriga Monteår har han brutit före klassikern.
Du är inte på pallen förrän på målrampen, konstaterade Meeke lite klarsynt efter fredagens sträckor.

*
Fyran Mads Östberg verkar trivas väldigt bra i sin nya Citroén och ligger fyra. BloggÖstbergLite gåshud fick man ändå av att se den svenska flaggan på Cittrans bakruta, indikerande att Jonas Andersson är den som sköter kontoret på insidan. Tänk, för runt femtio år sedan när Carlsson ”På taket” och Bosse Ljungfeldt ”ägde” Monte. Eller när Björn Waldegård och Stig Blomquist för att inte tala om Opel Team Swedens ”automat-Asconor” nämndes med respekt i världens näst mest tätbefolkade land. Nu är man glad att det åtminstone finns en svensk kartläsare i ”finrummet”…

*
På väg ut från ”medialoungen” träffades Mads och Sebastien Ogier,BloggOgier en träff som verkligen var av det hjärtligaste slaget. Riktigt vad rallyledaren sa till Mads hörde jag inte, men kan tänka mig ungefär.
– Bra kört, men närmare än så här kommer du inte!

*

Oturspåsen nummer ett, Jari-Matti Latvala ( femma) får bara inte lyckas. I gruppen ” vi som inte gillar Latvala” applåderas det så klart men själv lider jag med den sympatiske finnen. BloggLatvalaHan förklarade (bilden) allt som dj-las med honom men fredagens avslutande sträckseger gladde.

– ”Great way” att avsluta dagen!

*
Skrällen vid sidan av Bouffier är ”gosskörledaren” Elfyn Evans (han ser faktiskt ut mer som en sådan är en av världens bästa rallyförare) som ny i M-Sportteamet. Evans ligger sexa, dock över sex minuter fram till Ogier. Men vad begär man egentligen av en ”körsångare”?

*
Ingen har väl undgått att det är, för att tala ren svenska ”pissväder” i Monte Carlo. Regn, mer regn och ännu mer regn vilket spolierade dagens rallytittande. När dessutom flyget blev försenat och vi landade lite för sent i Nice blev första kontakten med rallybilar när man gick i Parc Ferme. Nu gick det absolut ingen nöd på mig och mitt ressällskap, både mat och dricka fanns så inget att klaga på. När dessutom Carlos Sainz legendariske kartläsare Louis Moya slog sig ner för lite rallysnack, var väl eftermiddagen räddad om man säger. Dock hade flerfaldige världsmästare Moya dålig koll på Asfaltcup och liknande ( visste inte ens vad Silver-VOC:en var för något…) däremot hade man mycket annat intressant att berätta. Bland annat att unga spanska rallyförare har en lång väg att vandra.
De köper en rallybil, drar på sig en snofsig overall, sätter solglasögonen i pannan och tror att de är världsmästare, berättade Moya.
När jag erbjudit tips och lite goda råd tittar dom bara, de är redan fullärda…
BloggMoyaNåväl det blev en fin bild av Motorbloggaren, Moya och så Teknikens Världs legendariska reporter PeO Kjellström, med lite fantasi kanske man kan säga tre legendarer på samma bild. Tänkte vi kunde leka ” en ska bort” och vem av oss tre är det då som inte passar in, svårt? Knappast om jag få säga det själv, Moya ska bort så klart han är nämligen inte lika uttalad Opelälskare som PeO och jag…

*
BloggRegnSom ni ser på bilden är det inget vårväder i Monte Carlo, nu är ändå vår förhoppning att regn och dimman ska lugna sig till lördagen och att våra sträckplaner håller. Någon ”överlevnadsövning” som i fjol till Col de Turini är dock inte planerad men rally hoppas vi få se, på ena eller andra viset…

2 svar på “Ogier går för seger i WRC-premiären, petade ”hyundaiaren” Bouffier tvåa och ”vem ska bort” …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *