Ogier är nu bara 16,7 för Rovanperä i Safari, Oliver har vunnit elva av 13 sträckor, Kragh körde hem ”DM3”, Helin vann sin klass och Lefevbre gjorde brutal krasch i Ypres Rally.

Idag blir det en kort Motorbloggen där ”WRC Safari Rally Kenya” spelar huvudrollen och danska DM3 ”Rally Aalborg” också får hänga med. 

Foto: Toyota Gazzo Racing

När himlen öppnade sig över dagens sista sträcka ”Sleeping Warrior 2” blev det som Thierry Neuville utryckte sig, ett riktigt Safarirally. Kom i mål med ett stort leende i ansiktet  och förklarade.

En helvetes-sträcka och har man inte själv kört den så förstår man inte hur tufft det var!

Redan i första vändan var sträckan full av djupa hål och spår på alla möjliga håll och när regnet kom blev allting typ ”EVO10”.

Även på raksträckorna var tvåans växel för hög men vi kom i mål med hel bil vilket var dagens mål, förklarade Kalle Rovanperä

Foto: Toyota Gazzo Racing

Inte nog med hel bil han tog även hem sträcksegern, 13,1 före Elfyn Evans. Tredje tid trots punktering på båda framhjulen satte rallyledaren Sebastien Ogier vilket gjorde att ledningen till Kalle krympte till 16,7 sekunder. Trea är Elfyn Evans 2.23,3 efter Ogier men bara 16,7 före Takamoto Katsuta som inte var nöjd med sitt jobb mot slutet.

För många ”moments”, snurrade och fick backa!

På detta tappade han en placering till Evans men ner till femman Dani Sordo, Hyundai är det lugnt , över minuten skiljer. Ott Tänak vill nog helst glömma alltihop och önskar säkert att det redan var dags för hemmatävlingen Rally Estonia. Ligger sexa men är över åtta minuter bak ledande fransmannen. Än värre för Esapekka Lappi som fick ge upp med mekaniska problem efter SS11, då som trea. 

*

Foto. Skoda Motorsport

Oliver Solberg inledde med två raka sträcksegrar i klassen för Rally2-bilar innan det blev nytt hjulbyte på SS10 och två minuter gick åt skogen. Efter detta blev tre nya sträckvinster vilket innebär att han och Elliot Edmondson vunnit elva av de hittills 13 körda sträckorna. Nu har paret avancerat till andra plats i klassen RC2, fyra minuter bak ledaren Kajetan Kajetanowicz. Bittert för Gregoire Munster som hade en tuff fajt med ”Kajto” om WRC2-poäng men i ledning tog det slut efter SS11 och Fiestan kom aldrig till start på SS12.

Foto. Skoda Motorsport

Tjecken Martin Prokop är ny tvåa i WRC2, tio minuter efter den polska Skodan medan hemmaåkaren Carl Tundo är trea,12 minuter efter. I morgon avslutas ”Safari” med sex sträckor och målgång med ”Hells Gate” klockan 13.15 vår tid.

*

Jylland kördes DM3 ”Skoda Ejby Rally Aalborg” och där  Ib Kragh/Karsten Isaksen äntligen fick en fullträff med den nya Hyundai i20 Rally2.

Foto: Michael Eisenberg

Bara 12,4 sekunder skiljde till tvåan och även detta en Hyundai med Simon Hansen Vallentin/Peter Egholm. 

Foto: Michael Eisenberg

Jacob Madsen Leutenberger/Line Nedergaard imponerade stort med sin Rally 4 Peugeot som trea totalt med många Rally2/R5:or bakom sig. Näst bäst med 2WD är Oliver Saust/Peter Holm Rasmusen, Opel Corsa, runt två minuter efter. I klass 2 gör Lucas Helin/Mikael Kjellgren samma sak, imponerar och vann  klassen med cirka fem minuter. Tibro-åkarens Grupp F Opel Astra borde inte ens vara i närheten av tvåan Michael Gøttrup Piils vassare Citroën. Inget som Lucas brydde sig om utan bara åkte på och ifrån nalla rödvita konkurrenter.  Det blev även en 19:e plats totalt med Astran.

*

I Belgien är ”Ardeca Ypres Rally” inne på sluttampen och har tre sträckor kvar att köra. Tidigt kopplade f.d WRC-åkaren Stephane Lefevbre ett grepp om rallyt med en Citroën Rally2 men på sträcka sju tog detta slut. Såg en video där han gick ner med höger bak i ett av de så typiska dikena vid sidan av de lömska belgiska asfaltsträckorna. Detta slutade med ”a high speed crasch” och jag försökte men lyckades inte, räkna alla varv som Lefevbre rullade men det var många. Nu är dagens rallybilar väldigt säkra vilket kraschen var ännu ett bevis på så både han och kartläsare Loris Pascaud kunde oskadda ta sig ur vraket. 

Leder gör M-Sports WRC2-hopp Adrien Forumaux men bara 22 sekunder före Chris Ingram som har Sean Johnstons ordinarie kartläsare Alex Kihurani vid sin sida i R5-Polon. Länge var belgiske rallyikonen Fredde Loix trea men har nu tappat till åttonde plats.

Foto. M-Sport

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *