Nya WRC-regler ”It can Work”, ödmjuk Duval till Citroén(?), Molly och Ilka tjejtoppar, inga ”gamjuveler” och STCC 2014.

Antingen var förslagen mycket bättre eller så var dörrarna tyngre, för när WRC-topparna återsamlades i Wales lyckades man betydligt bättre än vid förra mötet i Geneve, där bland annat VW-bossen Jost Capito lämnade mötet efter en kort stund. Enligt brittiska källor kan Wales-mötet sammanfattas med ” It can work”…
Ännu är inga officiella beslut tagna utan detta kommer att ske först i december. Det som har varit stötestenen mellan WRC och teamen har först och främsta handlat om startordningen (klart är att kvalificeringssträckan för att välja startpostition försvinner 2014). Nu verkar man välja systemet där förarna endast första dagen startar i den position som VM-tabellen visar och resten efter placeringen i rallyt, möjligtvis med omvänd startordning. Hur som helst, jag anar ljuset i tunneln…

*
Ännu mer brittiskt skvaller och nu handlar det om gamle ”skrotarnissen”, belgaren Francois Duval. Enligt mycket obekräftade uppgifter ska Duval vara aktuell som en av förarna hos Citroén 2014. Tycker Matton att Kris Meeke har allt för högt konto hos plåtslagaren förstår jag inte hur han tänker med Duval?
Senaste WRC-framträdandet gjorde 33-åringen 2010 i Tyskland och det slutade i skogen vid sidan av Panzerplatte. Nu ska alltså Matton enligt belgiska rykten ha tagit kontakt, men Duval ställer inte upp villkorslöst. En-gångs styrningar är inte att tänka på utan Duval vill ha ett rejält program med möjlighet till omfattande tester och annat för att komma lika väl förberedd som alla andra. Som co-driver vill han ha relativt ”hygglige” Daniel Elena. Dessutom avslutar han ”ridern” med följande ödmjuka uttalande.
Om lönen dessutom är okej så kan familjeföretaget klara sig utan mig och då säger jag inte nej tack!
Detta från en kille som vunnit en WRC-tävling i karriären, men skrotat desto fler bilar…

*
IRDA, International Rally Driver Ass. har nu rankat världens bästa rallytjejer och där australiensiskan BloggMollyMolly Taylor (bilden) hamnade överst bland förarna. På co-driver sidan var det föga överraskande Novikovs bisittare, tjejen med is istället för blod i ådrorna Ilka Minor från Österrike. Frågan man ställer sig är så klart varför inte Ramona Karlsson finns med i listan, jag förstår det inte!
Hur tydlig mansdominansen är i sporten syns med de här siffrorna. 937 förare finns totalt på IRDA-rankingen varav tretton tjejer eller 1,4 procent. Bland notläsarna är det något bättre, 961 totalt och av dessa är 97 tjejer eller 10,1 procent. Tar nog en stund innan jämlikheten når rallyskogen?

*
Gårdagens inlägg om ”gamjuvelerna” vållade starka känslor. Dock inte så många som jag trodde med bara två mejl till mig men desto mer på Facebook har jag fått mig berättat. Tog inte långt stund efter att inlägget publicerats innan den ”utpekade” hörde av sig, Hässleholms Grupp E-åkare Fredrik Dehlin. Fredrik var i det närmaste förkrossad över hur felaktigt filmen tolkats. Så här säger Fredrik.
Detta är inte på en specialsträcka som vi drar i trädet utan vid sidan av en campingplats i Finland, hösten 2012!
Fredrik och hans kompisar hade varit och kollat på en rallysprint, efter detta käkat och druckit några öl på campingen i väntan på båten hem. Då fick man syn på den murkna tallen och började spexa med repet vilket också filmades av en annan kompis.
– Sedan kom filmen ut på FB i veckan, med en olycklig textformulering som felaktigt sammankopplats med att det hela skedde på en specialsträcka, berättar Fredrik.
Nu lyckades man inte få ner trädet utan det reste sig igen och snärtade dessutom till en av kompisarna. Detta var det komiska i det hela och anledningen till att filmen lades ut. Han menar dessutom att tesen att man jobbade med att ”skapa en lucka i skogen” är fullständigt vansinnig.
– Alla ser ju att det är en raksträcka och hur skapar man en ”lucka” på en raka?
Som aktiv förare själv är Fredrik helt främmande att sammankopplas med den kategorin rallypublik som är ute för att se ”skrot” i skogen.
Jag är så fruktansvärt besviken att sammankopplas med typen av folk som ”terroriserar” oss rallyåkare och jag accepterar absolut inget ”gameri”.
– Man blir ju för f-n helt knäckt av detta!
Fredriks berättelse styrks till hundra procent av blekingen Jonny Pettersson som är den som filmat det hela i Finland.
– Stämmer exakt som Fredrik berättat och jag ännu fler filmklipp som kan bevisa vår oskuld, menar Jonny.
Jag åker på runt tjugo-tjugofem tävlingar per år och skulle aldrig, aldrig få för mig att röra varken ATA-band eller annat för att locka fram avåkningar, det är ju för f-n helt horribelt.
Jonny har tagit ”påhoppet” personligt, är både ledsen och förbannad över att han och hans kompisar bli utpekade ”som ett gäng i Sydsverige som åker runt och förstör”.
Vi älskar rally allihop och har hjälpt massor av förare genom åren och att äventyra deras säkerhet finns inte på kartan, aldrig i levet!
Det bästa med hela historien är att det belyser och skärper debatten om ” riktiga rallyterrorister”, för dom finns. Både Fredrik och Jonny gav exempel på den typ av åskådare som jag och den absoluta majoriteten av alla rallynördar inte har någonting till övers för. Skrev det tidigare, sök upp den lokala bilskroten där finns massor att titta på istället för att försöka göra det i skogen…

*
BloggStccSTCC lever!
Idag kom tävlingskalendern för 2014 och där man bantat ner till sju tävlingar. Nytt blir att man även kör rallycross ”RallyX Supercar Scandinavia”, kort och bra namn kan jag tycka…
Vi minskar ned med en tävling för STCC på önskemål från deltagarna, säger Bob Huzell, vd för STCC.
Samtidigt utökar vi programmet i år med rallycross vilket kommer att bli ytterligare ett spännande inslag, publiken kommer att få se det mest extrema som svensk banracing och rallycross har att bjuda på under en och samma racehelg.
Lovar ju gott och så här tänker man köra.
Preliminär STCC-kalender 2014
9-10 maj Ring Knutstorp (med RallyX Supercar Scandinavia)
23-24 maj Tierp Arena*
6-7 juni Göteborg City Race (preliminärt med RallyX Supercar Scandinavia)
11-13 juli Falkenberg
8-9 augusti Östersund (alt Tierp Arena)*
22-23 augusti Ring Knutstorp (med RallyX Supercar Scandinavia)
5-6 september Solvalla (med RallyX Supercar Scandinavia)
19-20 september Grande Finale Mantorp Park

6 svar på “Nya WRC-regler ”It can Work”, ödmjuk Duval till Citroén(?), Molly och Ilka tjejtoppar, inga ”gamjuveler” och STCC 2014.

 1. Man kan tycka att minst en ursäkt till de uthängda vore på plats, men det kanske är lättare att hänga ut, än att krypa till korset och bekänna att man gjort fel.

 2. Varför tog du bort mitt inlägg Tommy?! Hoppas innerligt att detta får va kvar iaf!!! Tycker att södra Sverige är för känsliga å petiga när de gäller varningar å pass upp!!! Suttit hela gårdagen mä Sverige seriens snabbaste chaufför å han tycker de varnas alltför mycket!!! Han menar att varningar ska va befogade å inte inge en falsk kännedom om hur de svänger! Det blir bara förvirrande i roadboken enligt kunnigt rally/kartläsarfolk!!! 🙂 är de sten lr träd så är varningar befogande!!! De personer som åker av lr /rullar hoppas vi är på g i skogen igen mä sina åk!! 😀

  1. Hej Micke vem du nu är?
   Jag tar inte bort några kommentarer det gör moderatorn. Du måste på något vis gått över gränsen över vad som är tillåtet, vad vet du nog bäst själv.
   Vet inte om förare/arrangörer i Södra Sverige är mycket gnälligare än i övriga delar av landet. Din chaufför har en uppfattning om varningar andra har en annan och för mig är det svårt att säga att det ena är mer rätt än det andra. Själv tycker jag inte att det varnas för mycket!
   MVH
   Tommy

 3. Rena Aftonbladet journalistiken här ?! Men du tog väl chansen att spy galla över gamarna när du fick chansen utan någon som helst källgranskning var ryktet/filmen kom ifrån. Hade du bara haft lite lite lite koll så hade du säkert kunnat kolla på en av alla filmer från någon av alla svängar det händer grejer i och inte sett ovan nämnda chaufför i nån av dem. Slutsats, han är inte en inbiten, insatt, rutinerad åskådare som gillar att se skrot… ( och försök inte grejen med att det inte är rallyförare som gillar sånt, enligt ”rallykrasch”-filmarna så är 90% som köper alla års-filmer även aktiva förare)

  1. Hej Marcus. Nu var du väl inte rättvis, AB journalistik? Galla över ”gamarna”, jo kanske det men frågan är vad som är en gam? Har redogjort för min syn på detta flera gånger och ser ingen anledning att ännu en gång förtydliga mig. Vad gäller Fredriks inblandning är detta mer än väl utrett!
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *