Ny sportchef i Rally Sweden, Kubica dubblar både ERC och WRC2, Opelbygge och whisky med WRC-stuk!

Har skrivit det tidigare, det är tjejernas tur nu och senast i raden som kliver in på ”gubba-territoriet” är Christina Lundqvist Viklund som från och med 2 april basar över vårt WRC-bidrag Rally Sweden. Bertil Klarin som gått i pension har haft samma syssla sedan1986 och lämnar över till Christina som dock inte behöver bära ”ny på jobbet-skylten”. Första året hon medverkade i rallyt var 1995 och sedan via två andra uppdrag har nu cirkeln slutits. En som är glad över valet är vd Glenn Olsson.
– Tävlingsledare som behärskar konsten att dirigera deltävlingar i rally-VM växer inte på träd och jag är mycket nöjd över att Christina väljer att komma tillbaka i hetluften.
Även Christina som förutom tävlingsledare blir Sportchef i Svenska Rallyt AB, verkar vara nöjd med att komma tillbaka.
– Det är få förunnat att få jobba med ett stort, internationellt arrangemang som Rally Sweden. Även om jag vet vad som väntar kommer jag tillbaka med lite perspektiv och distans till tävlingen vilket jag tror kan vara nyttigt.
För Klarin blir nya titeln ”senior advisor”.
– I min nya roll kommer jag inte att engagera mig lika mycket i tävlingen som jag gjorde i år, men jag kommer självklart att supporta och stötta Christina så mycket hon önskar. Christina som ny tävlingsledare är den perfekta lösningen. Hon brinner för det här och vet exakt vad jobbet handlar om!
En som kanske kommer till Rally Sweden till nästa är kanske Robert Kubica som nu laddar om med satsning både i ERC och i WRC 2 med en Citroén DSR RRC.
– Det känns mycket bra att kunna återvända till en hög nivå inom motorsporten, säger polacken i ett pressmeddelande.
Polacken gör sin säsongsdebut i ERC-avdelningen på Gran Canaria i slutet av mars för att sedan fortsätta med WRC2 i Rally Portugal veckan efter. Sju VM-rallyn plus ett antal ERC-tävlingar ingår i programmet och kanske då även Rally Sweden 2014?
En som också gör come back men på en helt annan nivå är den glade danske Opel föraren Sören Vig, flitig gäst i de sydsvenska tävlingarna. I fjor våras föll Sören åtta meter från ett träd och skadade sig då allvarligt men är nu så pass mycket bättre att Mantan återigen ska ut i de svenska rallyskogarna med premiär i Simrishamnsmixen den 13 april. Vi önskar Sören och hans Vig Racing lycka till.
Igår hittade jag två Rally Kadetter på Blocket en ”utställningsbil” för 345 000 kronor och en annan mer byggsats liknande. Flera hörde av sig i ämnet och en var Hans Lejman från Linköping som håller på med ett liknande bygge som fick ”snålvattnet” ( vad är detta egentligen?) att rinna hos mig. Hans bygger en silverfärgad 69:a (bilden är inne i kofferten med säkerhetstanken monterad) som när den är färdig blir i nyskick. Han skriver så här, ”Allt är nytt på bilen även lacken, för närvarande håller vi på och bygger ett nytt elsystem, om allt annat är nytt så skall även det vara nytt det är min inställning.  Bilen  är ej FIA bes. ännu men skall bli det så fort den blir färdig. När jag skriver att allt är nytt så menar jag det. Motor byggd av Kenneths Motor, växellådan quaife med lång etta denna är renoverad till nyskick. Diffen är ny Opel original, bromsok, skivor, belägg, stötdämpare, extrafjäder fram(bladfjäder) och bromsar bak likaledes .Jag kan hålla på hur länge som helst…”.
Bilen ska sedan säljas berättar Hans och är du intresserad så kan bloggen förmedla kontakten.
Rör på sig lite i STCC/TTA men inget speciellt upplyftande i mina ögon, väntar fortfarande på de stora elefanternas intåg”. I dag kom i allafall Picko Troberg Racing med nyheten att talangfulle Alexander Graff lämnar Camaro Cup och ersätter Björn Wirdheim i teamets bil. En bil som köpts från Janne ”Flash” Nilsson och som senast körts i Saab-kostym. Saab, ursäkta men Saab känns detta som något att bygga på 2013?
LBC-Rushen har nu nittioett anmälda, vilket är väl ungefär en halvering av normalsiffran. Vad detta beror på skulle vara kul om någon kunnig kunde analysera. Allt kring Lima-tävlingen verkar vara på topp och ändå kommer inte fler än nittio bilar, något är lustigt kan jag tycka?
Lille Mats Rallysprint rusar på med anmälningar och nu har även fjolårsegraren Jocke Grahn anmält sig som ”förste Stoffe-utmanare”. Därmed är där precis som Wilke sa, två WRC-bilar på startlinjen.
I lördags var jag och min bror på whiskyprovning i den stora sjöstaden Malmö. Väldigt lärorikt och faktiskt även trevligt trots det ”övriga startfältet”. För att ni lättare ska förstå väljer jag att beskriva tillställningen så här.
Jag kom med Silver-Voc:en och min bror hade fått låna en Grupp E Golf, resten av startfältet bestod av några 940 EVO, en hög Misubishi EVO 7:or samt en WRC-Cittra med senaste specifikation. Alltså var vi körda långt innan första sträckan.

Framför oss på bordet stod fyra glas med ”usige beata” som skottarna själv kallar sin dryck och sedan inledde kunnige Joakim provningen med lite historik.
Efter ett tag övergick det till själva provningen och vi fick order att sticka ner snoken i första glaset, sniffa och berätta vad för dofter vi kände. Inga problem, tänkte jag lätt som en plätt, det luktar helt klart whisky. Efter någon minut förstod jag att den analysen inte ens skulle räcka för att ta mig från TK:n till startlinjen.
Längre bak i fältet svarade istället en ”940” mer kunnigt.
– Det doftar apelsin, solmogen sådan.
En av ”Mitsubishi-sniffarna” var lite skeptisk över analysen.
– Apelsin, nja tycker mer att det är åt pomeranshållet.
Nu var det dags för WRC-killen att rulla fram till start.
– För mig känns det precis som en varm sommardag, ett åskregn har dragit över och de våta järnvägslipersarna håller på att torka upp!
Det var då, exakt just då jag och min bror bestämde oss för att ta det hela som ”ren körträning” utan minsta tanke på resultatet. Efteråt gick vi och käkade, drack vars två ”stor stark” och kände inte den minsta lilla dj-la antydan till doft från våta järnvägsslipers…

2 svar på “Ny sportchef i Rally Sweden, Kubica dubblar både ERC och WRC2, Opelbygge och whisky med WRC-stuk!

 1. WRC-killen låter som en Björn Ranelid-kopia.
  Tänk på mig som varje dag måste åka in till Malmö och umgås med dylika dryga människor…..
  Känns som att vi får ta en egen ”back to basic” provning någon kväll.

  1. Hej.
   Lider med dig…
   Kanske något att tänka på med back to basic, inte bara när det gäller att prova whisky?
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *