Norrland eller Skåne?

18 KRI TS SN™

Efter en dag i Kung Boresland är det bara att konstatera att det är vinter i Skåne med snö och is på vägarna. Detta trots att många hävdar motsatsen och av detta drar slutsatsen att däck utan dubbar är vad som behövs här nere.
Under dagen har jag lyssnat på radio och vid flera tillfällen har Vägverks personal tvingats förklara varför det är halt på vägarna. Det allena saliggörande vägsaltet fungerar inte vid så här låga temperaturer och därför är även de stora Europa och Riksvägarna hala och isiga, konstaterar man från Vägverket. Inget konstigt med det, så har det varit i alla tider och inget som skulle behöva någon radioförklaring.
Ingen skugga över plogbilsförare eller alla andra som medverkar aktivt i snöröjningen dom gör säkert sitt absolut bästa för att få bort halkan, men det räcker inte alltid. Det är då du måste ha rätt däck för rätt väglag, alltså dubb när det är is på vägen.
Vid lunchtid åkte jag vägen Häglinge-Sösdala och här var det Norrlandsväg. Fortsatte upp i Göingeskogarna och samma sak. Till och med 23:an var isig och moddig så sent som klockan tolv. Inget konstigt med det heller, för hur ska man hinna med att röja och salta alla vägar på en enda gång.
Men det vore klädsamt om Vägverket, som i sin lilla skrift inför vinterkörningen, talar om fördelarna med dubbfritt och att dessa är i princip lika bra som de dubbade. Dubben behövs ju inte heller för vägsaltet gör ju att vägarna är isfria, bara någon ynka timme efter första snöfallet, hallå!
Sedan hoppas jag i fortsättningen slippa höra argumentet ” det är aldrig vinter i Skåne, det snöar och töar bort direkt”. Kolla ut och se om det stämmer…

Ett svar på “Norrland eller Skåne?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *