När Mats Jonsson körde i Kinnarpsteamet och så skidor,skidor,skidor….

Snöskottningen är klar, allt annat är också fixat inför kvällens födelsedagsparty så det blev lite tid över och slår på tv:n. Skidor, på tvären, längden och höjden, kollar i tv-tablån och ser att det är ”Alpint, skidskytte och skidor” från klockan 10.15-17.00. Tar även en titt på söndagen, då drar man ingång redan 09.30 och avslutar med ishockey fram till 18.30. Totalt sexton timmar vinteridrott på en enda helg och frågan jag ställer mig är om detta verkligen är motiverat? Hur mycket motorsport sänder SVT under ett år? Skulle inte förvåna mig om även det blir sexton timmar, fast då utslaget på 365 dagar istället för en enda helg…
Noterar att PG Andersson nu funderar på Grupp N i Rally Sweden eller P-WRC som det heter i VM-sammanhang. Tror att PG gör rätt som sänker ribban nu när WRC-dörren verkar stängd. Skall väl närmast till ett under för att den ska öppnas igen och då är P-WRC en hygglig ersättning. Huvudsaken är PG:s namn syns i de stora sammanhangen annars försvinner man lätt.  Devisen ”syns du inte, finns du inte” stämmer bra i rallyvärlden.
Vem minns t.ex. Tobias Johansson från Ludvika som var kraftigt på gång med Olsbergs-Subarun för några år sedan. En dum rullning i Finland förpassade dock honom till kylskåpet och där har han suttit sedan dess. Fast nu lär han vara på gång igen och ska enligt ryktena åka den nya rallycupen i Bergslagen. Säger bara, välkommen ut Tobias!
Ett annat rykte gör gällande att Kimi Räikkönen inte riktigt kommer överens med Citroën-gubbarna om 2011. Enligt finska källor ska därför ”Sur-Kimi” vara på gång till Ford och då är det bara att gratulera Malcolm Wilson till kapet. Fast inte som chaufför utan som glädjespridare bland Fordarna!
Fortfarande har jag lite svårt att fatta att Sven ”Kinnarparn” Thuvesson inte längre finns bland oss, vill bara inte greppa det. Snackade med Johnny Johansson, Mats Jonssons co-driver idag och även han hade svårt att fatta att Kinnarparn kört färdigt.
Både Mats och Johnny har Sven i tacksamt minne. Det var ju tack vare honom som Mats kunde fortsätta i Rally-SM sedan Toyota tackade för SM-guldet 1993 genom att ge värmlänningen kicken. Hans plats hos Toyota övertogs av Tomas ”Gullabo” Jansson som Sven samma år hjälpt till SM-silvret bakom Mats.
Det här ”taskspelet” gillade han inte utan tog in Mats och Johnny i Kinnarpsteamet. Någon bil fanns inte utan det blev en nödlösning med en Mazda 323 GT-R som aldrig var riktigt konkurrenskraftig. Det struntade Mats i och knep till slut ändå SM-silvret fyra poäng bakom Stig Blomquist som gjorde come back i Rally-SM med Escorten. Bästa Toyota blev Thomas Rådström på placeringen bakom den blå/vita Mazdan. Då mös Sven!
Inte nog med att Kinnarparn lämnade oss, nästan samtidigt försvann en annan färgstark motorpersonlighet i Kristianstad, Bosse Winger. Motorbloggen handlar ju egentligen enbart om ”fyra-hjul” men jag gör ett undantag för Bosse, som sysslade med motocross i SMK Kristianstad. Han var en av gamla tiders ledare, jobbade oförtrutet, målmedvetet för sitt älskade SMK Kristianstad och dess förare.
Att komma ut på Ripabanan som fotograf när det är tävling är inte det lättaste. Motorcyklar och hjälmar överallt och för mig ser de alla nästan likadana ut. Då spanade man alltid efter Bosse, när han så dök upp på näthinnan då visste man att alla problem var lösta. När Bosse hade lotsat en till rätt kille eller tjej, frågade han alltid avslutningsvis, om det var något mer han kunde hjälpa till med. Om inte påminde han alltid ” glöm inte att käka en grillad korv innan du sticker hem, bara hälsa från mig”. Tack Bosse för all hjälp under åren och ha det så bra där du är. Där finns säkert någon crossåkare du kan stötta…

2 svar på “När Mats Jonsson körde i Kinnarpsteamet och så skidor,skidor,skidor….

 1. Tack, Tommy! Dina ”krönikor” lyser upp dagarna. Är alltid lika spänd på om det finns en ny. Det är inte utan lite tristess jag läser om Sven T. Som mångårig medlem och medarbetare i HLMK har jag ju träffat denna enorma person och drivkälla åtskilliga gånger. Men livet går vidare, för oss andra och jag kan bara hoppas att CG och Ingvar gör ngt under 2011-års Snapphane för att hylla Sven.
  Fortsätta att glädja oss med dina krönikor i fortsättningen också, Tommy. Glädje och information följer i dina fotspår.
  Tevlig helg och ett gott 2011 från södern önskar ”Skoda-Nilsson”

  1. Hej Björn Peter.
   Det var inte lite beröm, bara att slicka i sig…
   Vilken bra idé du gav CG och Ingvar, klart att HLMK ska uppmärksamma Kinnarparn. Jag vet att ett krav från honom till Gullabo-Jansson när han skulle åka teamets Toyota i SM, var att han bytte klubbadress från Gullabo RC till Hässleholm. Så skedde också!
   Trevlig helg själv och ett gott 2011 även till dig.
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *