Mycket snö inför gruspremiären i rally!

Nyss hemkommen från en tripp till Lönsboda, var tvungen att åka upp till dubble Oscarsvinnaren Paul Ottossons hemtrakter och höra vad man tyckte om hans storslam borta i Los Angeles. På vägen dit och hem noterade jag att där fortfarande är mycket vinter kvar i Göingeskogarna. Uppskattningsvis finns 20-30 centimeter snö i skogen och naturligtvis lite mindre på vägarna. Frågan är, hinner det bli snöfritt och upptorkat till Kong Christian Race den 24 april som till stor del avgörs i de här trakterna? Jag är lite orolig för att vårens rallyhöjdpunkt är i fara, måtte jag ha fel.
Problemet är kylan som fortfarande inte vill ge med sig och på de nu snöfria vägarna frodas tjälen. För varje dag som går blir den lite djupare och det är detta som är den största faran. Tjäle som går ner ska en dag upp igen och då kan det bli rena lervällingen med lite otur.
Snackade även med Lars Mattsson tävlingsledare för både Anderslövsrallyt och Rally Österlen och han var optimist. I helgen hade vägarna kring Anderslöv besiktigats, samtliga var snö och isfria och här började till och med tjälen att släppa.
– Någon vecka med varmt och soligt väder, gärna lite vind också då blir det kanon, enligt Mattsson.
Om inte så kanske man tvingas köra ”Plan B”, att bara använda specialsträckorna en gång istället för planerade två. Ingen större katastrof som jag ser det!
Rallypremiär på asfalt blir det i helgen som kommer då Södra BF på söndag rullar igång RS-DM på Sturupsbanan med Svedala MK som arrangör. Här ska inte tjälen kunna spela något spratt, fast om kylan håller i sig på nätterna och det töar på dagen kan det bli vanskligt med smältvatten som fryser till is på den kalla asfalten. Kan bli intressant…
Till sist noterar jag att Petter Solberg klarade andra platsen i Rally Mexico, hans bästa placering sedan 2008. I fjol slutade han som bäst på en tredje plats, så nu är det bara för oss som gillar den glade norrmannen att hålla tummarna för att detta betydde ”korken ur”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *