Mini-seger i ERC-Rally Zlin, Stoffes ”Winner Tour” bara fortsätter, Jimmy körde fel, Roland körde rätt på japanska och Zeijlon sist att anmäla sig i TV-Svängen!

Nu är mina ”helgåtaganden” slut och jag kan åter ägna mig åt lite bloggskrivande där jag börjar med att berätta att 37-årige Vaclav Pech till slut vann ERC-deltävlingen Barum Czech Rallye Zlin i Tjeckien. Pech som kör en numera udda BloggPechSuper 2000 Mini vann hemmatävlingen för andra gången och det har ju flutit lite vatten under broarna sedan första vinsten som kom för elva år sedan, 2003. Tävlingen räknades även som deltävling i ”Rally-TM” ( Tjeckiska Mästerskapet) och där Pech tog sin sjunde TM-titel. Dessutom var siffran sju lite magisk då han blev sjunde segraren i årets ERC på åtta deltävlingar.
Tvåa slutade Sepp Wiegand som lite räddade Skodas ära på hemmaplan men det var hårt, 0,2 sekunder skilde till trean Tomas Kostka som drabbades av motorproblem på slutet. Fyra kom Jaromi Orsák, femma Tarabus och först på sjunde plats WRC-rutinerade Ott Tänak. Han verkade tänka mest på att ingenjörerna på DMACK skulle få så mycket material som möjligt för att utveckla däcken ytterligare.
En sjunde plats är positivt för teamet och ger mycket data för att förbättra däcken. Att utveckla ett asfaltdäck är något av det allra svåraste…
ERC-ledaren Esapekka Lappi hade ingen bra helg i Tjeckien, men bättrade ändå på poängskörden lite.
Nu kunde vi inte få max poäng, men fick åtminstone några som ”Leg 2 bonus points”, menade Lappi.
Han fortsätter leda ERC inför nästa deltävling på Cypern, dessuotm hade han tur att de flesta bakom utom Wiegand hade problem i helgen. Nu leder Lappi före Wiegand och med Craig Breen som trea.

*
Stoffe Nilsson fortsatte sin ”Winner Tour” i lördags genom att köra hem femte raka segern i Vimmerbys Emil-Trofén. Stoffe Nilsson, Hässleholms MKFem raka gör Vimmerby till näst mesta vinnarställe för Stoffe, Hörby är ett snäpp upp där han redan har fem raka i TV-Svängen. Lägg sedan till ytterligare en 2007 plus att han är unik som även vunnit TV-Svängen som kartläsare. 1990 satt han till höger om Leif Nilsson i Audi quattron. Vem sätter emot på en rak sjätte vinst den 13 september?

*
Tyckte mitt 4WD-tips gick hem ganska bra och hade inte en punka sinkat Daniel Johansson med WRC-Mitsubishin på första sträckan tror jag det kunde blivit klockrent. Nu hoppade istället Lars Stugemo upp till tredje platsen med R5-Fiestan.
Var det lyckat i 4Wd var det nästan exakt i de tvåhjulsdrivna gänget. Pierre Fransson var nästan helt ”överlägsen” och vann med ”förkrossande” sju tiondelar över David Bellborg. Något som inte fastslogs förrän på den allra sista sträckan. Nu passade Mattis Olsson på att botanisera lite i ”Emils skog” och därför klättrade David Bellborg upp som tvåa och Zeijlon till tredje platsen. Thomas Grönberg slutade fyra och Mats Lundholm synkade med mitt tips och körde in som femma.

*
I Sydsvenska Rallycupens Prispottlista leder nu Stoffe på 667 poäng och helgens klassvinnare i B2WD, Emrik Smedberg är tvåa på 655. Ola Schön fick räkna in ett stort ”misslyckande” blev ”bara” tvåa i C-Grupp E och tappade därmed andra platsen och ligger två poäng efter Smedberg inför sista deltävlingen TV-Svängen.

*
Måste även nämna min klubbkompis Tom Kristensson med Mikael Ottosson vid nothäftet som tog ny klasseger i VOC Mekonomen Rally bland A-förarna. Extra tyngd gav segern då tvåan körde på hemmaplanViktor Karlsson. Lite över sex sekunder hade Tom tillgodo på Viktor.

*
Nästan med en tår i ögat jag noterade att ”Bygg-Kjell” Fransson lyckades med att lägga ”Folkan” på taket och fick bryta. Inte nästan, utan med en tår i ögat läser jag resultatlistan från Appendix K-klassen med tre Oplar i topp. Vinnare efter en tuff fajt med Björn ”Nalle” Johansson blev hemmahoppet Mats Karlsson med Ascona 400:an. Nalles gul/svarta 16V-Kadett var 2,8 sekunder långsammare medan trean Tomas Alexanderssons Ascona A inte var riktigt lika vass, halvminuten bak. Kan en resultatlista bli snyggare och när vi sedan toppar med en Volvo 240:a som fyra i händerna på Sten Nelsson känns det fulländat. Sug på den Servin!

*
I Väst-Rallyt och Svenska Rallycupen tog BloggMatsMats Adielsson totalsegern med Mitsubishin före Joakim Rydholm. Detta sedan hemmaföraren och storfavoriten Mikael Eriksson bytte klass mitt under tävlingen och valde att tävla i ”3WD”…
Dramatiken i 2WD blev ännu större där ledande Jimmy Olsson körde fel på sista sträckan Hedeäng Motorstadion. För detta fick Jimmy fem minuters tidstillägg och rasade till botten av resultatlistan. Nu har jag ingen aning om vad som hände eller hur det såg ut där Jimmy körde fel, men för mig känns det jättekonstigt att överhuvudtaget kunna köra fel på en rallytävling? I en RS okej, men i rally med noter och allt så verkar det minst sagt märkligt. Inte ens jag har lyckats med detta under mina cirka trehundra tävlingar så något exceptionellt måste det det ha varit. När dessutom tio andra följde Jimmys exempel blir det hela ännu märkligare.
BloggPeterNu blev det istället Peter Zachrisson Volvo 940 som tog hand om segern före Kristian Johanssons Kit-Car Golf. Som trea och en som valde bort Vimmerby slutade Gullabos Max Svensson och gick därmed upp i cupledning.

*
Lovade ju igår att det inte skulle regna i Trelleborg och över Vikingadansen, det gick så där. Första heatet var hyggligt torrt men sedan tröttnade regnguden på Malmö och flyttade till Trelleborg.BloggRoland1 Inte i samma mängder men tillräckligt för att Rolands franska gummi blev utbytt mot japanskt med tillägget ”for rain”(tack för bilden Kristian Lindberg). Efter detta flög den svarte fram och lyckades faktiskt klå Tyko Nilsson som fick köra heat två i regn men med slicks. Släpper man garden så mot en gammal boxare som Roland är knock outen omöjlig att missa. Nästan tretton sekunder hade Roland tillgodo på ”Kranis” och väl hemma jublade han medan han lite skadeglatt visade mig första priset. BloggRoland2Tror även han mumlade något om att jag kunde få låna priset en helg när jag hade gäster, så jag kanske kunde impa lite…

*
Mats Andersson, Eslöv tog gruvlig revansch för Örkelljunga där han och SMK Hörbys Joacim Kristiansson körde dött lopp och där Jocke fick segern för att han var snabbast på SP1. Nu var det inget snack i regnet, Mats vann med runt sex sekunder före Jockes Corsa. Trea slutade Mats Lundahl, BMW och fyra Rolf Grybb med en äkta ”Rüsselsheimare”.
Kan även notera att SMK Hörby redan nu verkar vara klara för ännu en klubbseger i Asfaltcup. För vilken gång i ordningen är det väl bara Cup-Generalen själv, Mats Andersson som vet? Med fem och en halv klasseger för SMK Hörby nere i Trelleborg måste väl ändå bucklan numera vara halvvägs till Hörbys klubbstuga…
Reagerade du på ” en halv klasseger”? Inget konstigt med det det, Mats hade sonen Simon vid sin högersida i Vikingadansen, en klok kille som är medlem i SMK Hörby!
Tråkig söndag blev det för Lars Östring som lyckades rulla den fina Cosworth Escorten i andra heatet. Dessutom två varv vilket aldrig hörs bra, asfalt är hårt att studsa på….

*
För ganska exakt en timma sedan drogs repet till den 50:e TV-Svängen och med förbilar kan SMK Hörby räkna in 137 anmälda inklusive förbilar. Sist att trycka på ”enter” var Christopher Zeijlon med 240:an och Thomas Johansson med sin 142:a. Blir dock inte förvånad om där kommer efteranmälningar då det fortfarande saknas flera av toppåkarna i Sydsvenska Rallycupen. För mig var det allra roligast när jag hittade Björn ”Nalle” Johansson i anmälningslistan med Kadett GT/E:n. Varför jag blev glad behöver jag väl knappast utveckla…

*
Har fått många mejl om Björn Waldegårds tragiska bortgång. Väljer ett från Benkt Andersson i Södra Sandby, ” Fint skrivit om Björn Waldegård.
Mitt första minne av honom är från 1962 då han vann B-juniorklassen i Scandiatrofén. Östgöta Corren, som var medarrangör, skrev då, ”B-juniorsegraren Björn Waldegård från Rimo i en VW är ett okänt namn här nere”, det var då……..
Tävlingen var SM-final i T och segrade gjorde Eric Carlsson. SM-titeln till Tom Trana.
Lars-Erik Thorp som du nämner i dagens blogg, minns jag även från 1986 och en serviceplats utanför Vilshult. Han fick bakaxeln bytt efter ett besök i ett Blekingedike. När mekanikerna var färdiga låg en avskavd bult och mutter kvar på marken. Jag tog upp den och stoppa i fickan, den har jag haft som en souvenir i bokhyllan sedan dess. Finns bland mina modellrallybilar.”.

 

 

 

2 svar på “Mini-seger i ERC-Rally Zlin, Stoffes ”Winner Tour” bara fortsätter, Jimmy körde fel, Roland körde rätt på japanska och Zeijlon sist att anmäla sig i TV-Svängen!

  1. Vad jag förstod från sista sträckan i Trollhättan så skulle det avslutas med två varv på en folkracebana, men en hel del nöjde sig med ett varv och fick därför tidstillägg. Vissa av dessa med tillägg körde först fel och vände efter mål och gav sig ut på andra varvet. Detta ska då ha gett dem 5min extra istället, för 1min, då de kört mot sträckans färdriktning en kort bit.
    Observera att jag skriver detta med källa från ett visst socialt media. Garanterar inte att det stämmer till 100%…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *