Mikkelsen bara två WRC-sekunder före Ogier, Latvala tänker skåla, Kubica ännu ett steg från WRC, Cemoni O. generös och när Mellanskåne bet tillbaka!

Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2016) WRC Rally Australia 2016 Photo: Toni Welam

Med fem sträckor kvar att köra i morgon söndag är det precis så tufft och jämnt i WRC Kennards Hire Rally Australia som man hade velat se i alla tävlingar. Leder gör fortfarande Andreas Mikkelsen men nu har ledningen krympt till futtiga två sekunder till Sebastien Ogier. Detta sedan Mikkelsen fick problem efter en hård smäll under Polon som gjorde att broms och kopplingspedalerna flyttades och delvis överlappade varandra.
Vi förlorade lite tid på detta men allra mest var det en underlig känsla att köra bilen, avslöjar Mikkelsen som funderar mer på ”sista dagen med gänget”.
Nu skiljer det inte mycket inför morgondagens ”grande finale”, oavsett om vi leder med två sekunder eller tolv blir det en tuff fajt om segern och vi bli jätteglad om vi lyckas. Vi måste ge allt ända in i mål och det är exakt vad vi ska göra!
Frågan är hur Sven Smeets och övriga i ”race controll” ser på fajten mellan Mikkelsen och Ogier, chansen att man jagar varandra av vägen finns alltid och det skulle så klart inte vara så lyckat…

*
BloggPaddonHayden Paddon har ryckt förbi silverjagande Hyundai-kompisen Thierry Neuville och är bara tolv sekunder från att vinna sitt ”hemmarally”. Än så länge är det också lite lugnt då Neuville klarar silvret med en poängs marginal såvida inte Mikkelsen tar minst två Power stage-poäng. Vet inte hur Michele Nandan, Hyundai-bossen ser på saken, är det viktigare att låta Paddon gå för seger? Eller istället be honom släppa av och låta Neuville smita förbi för att tvärsäkra silvret?
Paddon inledde lördagen med att vinna dagens första sträcka, fem mil långa Nambucca. Detta trots att massor av damm trängde in i kupén.
Lite distraherande men det får man räkna med i Australien, menade ”The Kiwi.
Från honom är det också svårt att lista ur hur mycket han tänker ”push” sista dagen, inte mer än ”hard push” kommer över hans läppar.
Det är ett bra läge för oss så får vi se vad vi kan göra…BloggDäck
Ett felaktigt däcksval för belgaren som valde hårda däck med tanken att mjuka inte skulle hålla över fem mil tufft grus, vilket istället gjorde att Paddon kunde ta sig förbi. Neuville vann ändå en av dagens sträckor, SS16 och kände att det varit så nära man kan komma ”a perfect day”. Däckvalet, erkände han berodde på att han tänkte för mycket på att säkra silvret.
Vi är fortfarande med i fajten om pallen och vi tänker absolut inte ge upp förrän rallyt är över!

2016 FIA World Rally Championship / Round 14 / Rally Australia / November 17-20, 2016  // Worldwide Copyright: M-Sport/McKlein

Femma är Dani Sordo i sista Hyundaien och passerade Mads Østberg/Ola Fløene som trillat ner till sjätte plats. Tre ”skitsträckor” har inneburit att möjligheten att avsluta 2016 på pallen är borta.
Jag är nöjde med mycket, vi har inga tekniska problem, bra inställningar och vi gör många bra tider. Det är bara två sträckor (samma två gånger) där vi inte fick till det, menar Mads.
Första gången var jag inte nöjd med noterna så jag försökte ändra till andra ”loopen” men detta syntes inte på tiden, lika långt bak sträckvinnaren.
Ett positivt besked smög sig in i Mads analys när han förklarade att dom måste titta närmare på vad som gick fel ”eftersom sträckan säkert kommer att köras även 2017”. Detta tolkar jag som ett säkert tecken på att Mads och Ola kör i WRC även 2017…BloggTänak
Mads är fortsatt bästa Ford med Eric Camilli direkt efter och så våldsamt snabbe Ott Tänak vars Michelin-utmanare, DMACK fungerar utan problem.

*
Jari-Matti Latvala kämpar på och har tagit två sträcksegrar under dagen men verkar mest njuta av sista resan med Polon. Han förklarar att han önskar sina två kompisar där framme all lycka i fajten om seger, hans misstag på sträcka ett innebar att han aldrig kom dit. Eftersom Ogier sätter sig på planet direkt efter rallyt för att åka hem och testa för 2017, verkar det som att Latvala tänker ta hans plats på segerpartyt.
Med hela teamet samlat ska vi höja glasen och fira de fyra succéåren vi haft tillsammans, lovar Latvala.
När man dessutom vet hur finnar brukar fira så är det nog bäst att Ogier lämnar om han tänker att sätta sig bakom ratten den närmaste tiden…

*
I WRC2 är det lika spännande som att kolla när målarfärg torkar, Esapekka Lappi kör på 100 procent säkerhet och leder med fyra minuter före Nicolas Fuchs. Guldet är med andra ord klart!

*
BloggFotoPå Twitter har utbrutit en mindre dispyt huruvida ”Hyundai-fantasten” står säkert eller ej. Merparten som till exempel Ott Tänak klassar honom som ”idiot” medan gamle WRC-profilen Chris ”Atko” Atkinson menar att säkrare än så här kan man inte stå som åskådare. Döm själv…

*
BloggKubica kopia 2En som inte synts så mycket i årets WRC är polacken Robert Kubica och på söndag tar han ännu ett steg från rally. Då ska det testas en LMP1 för första gången och detta på banan i Bahrain.

*

Rookie prize giving ceremony, 22 Joel Eriksson (SWE, Motopark, Dallara F312 - Volkswagen), FIA Formula 3 European Championship, round 10, race 2, Hockenheimring (DEU), 14. - 16. October 2016
Tomelillas Joel Erikssson är uppmärksammad av FIA som nominerat honom till ”FIA Action of the Year award”. En utmärkelse som går till den motorsportare som bedömts gjort något extra spektakulärt ute på banan under den gångna säsongen. I Joels fall är det omkörningen på Formel 3-mästaren Lance Stroll (Kanada) vid EM-deltävlingen på tyska Norisring i somras. Joel passerade Stroll – som 2017 kommer att tävla för Williams-stallet i Formel 1 – på utsidan i det snabba Schöller-esset och övertog ledningen i loppet under dramatiska former.”as we speak” är Joel i Macau med resten av världens racingelit och då kvalat in som 19:e man i VM för Formel 3.

*
BloggTranåsI går arrangerades ”Tranåsgalan” och där rallyprofilen Cemoni Ohlsson lättade på ”plånboken” och delade ut aktieposter i sitt företag till fyra olika föreningar i Tranås. En av mottagarna var hans egen klubb Team Skogsåkarna som fick ta emot aktier för en kvarts miljon från Cemoni.

*
BloggFlintaMed facit i hand så har haft helt fel när jag utnämnt BMW X6 till fulast i bilvärlden, det finns många värre. Som den här bilen på bilden som Björn ”Over there” hittade på en finbilsauktion i Anaheim. Till bilens försvar, den har varit filmstjärna i filmen om ”Familjen Flinta”. Då undrar man vad BMW:n har att säga till sitt försvar?

*
BloggSohlbergRotade runt lite i gammalt ”skit” och hittade då den här bilden från en regnig TV-Svängen 1989. Här är det norrmannen Øystein Sohlberg och vars Opel Ascona B fått erfara att Melllanskåne kan bita tillbaka. Om jag inte misstar mig helt bor Øystein på den här sidan gränsen i dag.

*

Dagens bilder: Volkswagen Motorsport – Hyundai Motorsport – M-Sport – DMACK-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *