Matton till FIA och Budar tar över, Fredrik Åhlin till Rally Sweden med Jocke Sjöberg, 2018 landslaget klart med flera skåningar och Joel ”E-testade”.

Idag bekräftade FIA att Citroën-basen Yves Matton tar över jobbet som ”Rally Director” efter omstridda finländaren Jarmo Mahonen. Som efterträdare hos Citroen Racing har man utsett PSA Motorsports (Peugeot) ansvarige för ”customer racing” Pierre Budar. Redan på måndag tar Budar över och kastas därmed rätt in i hetluften med WRC-start på torsdag i Rally Monte Carlo. Matton däremot får en liten paus och börjar inte FIA-jobbet förrän vid månadsskiftet.
Matton har haft jobbet hos Citroën sedan 2011 och kom rätt in i en ”högkonjuktur” med Sebastien Loeb som så gott som oslagbar Citroën-förare. Som bekant kommer det efter högkonjunktur alltid en lägre och de senaste åren har Matton faktiskt inte haft så mycket att glädjas över.
Nu tar Budar över och kanske är detta rätta medicinen för Citroën där inte harmonin verkat total, tänker främst på Kris Meekes olika utspel mot ledningen. Nya Vinkel-bossen är så klart positiv och betecknar detta som ett ”dream job”.
Jag började som förare men tog mig vidare med att bli ingenjör och fick då välja vilket jag nu är glad över. Jag är verkligen lycklig över att vara där jag är just nu!
Budar menar också att C3 WRC är en bra och snabb bil och man även har verktygen för att bygga ett vinnarteam.

*

Under några dagar har jag hållit er i lite spänning om en svensk som planerar att göra nystart i Rally-SM och Rally Sweden. Några har listat ut att det rörde sig om värmlänningen och fjolårets tvåa i Brittiska Mästerskapet Fredrik Åhlin. Efter två säsongen i ”UK” vänder han nu hem igen.
Jag har verkligen haft två fantastiska år i England med mitt team, CA1 Sport och framförallt senast under 2017 med 3 totalvinster och totalt sett en grymt rolig säsong, berättar Fredrik och fortsätter.
Det är så lätt att glömma bort det viktiga i kriget till framgång för man måste trivas och vara bekväm i rollen.
Bilen Skoda Fabia R5 och teamet CA1 blir det samma för Fredrik i nystarten men kartläsaren blir ny, Emil Bergkvists gamle bisittare Joakim Sjöberg tar över Torstein Eriksens roll vid notblocket. Detta både i Rally Sweden och de inledande SM-deltävlingarna.
Jag är tacksam för det bra arbete som jag haft med mina tidigare norska kartläsare under de senaste åren och nu välkomnar jag Joakim in till högerstolen, säger Fredrik.
Premiär blir i Rally Vännäs knappt två veckor före Rally Sweden.
Jag och Joakim har redan kört några rundor noter tillsammans och från att bara hört norska i öronen de senaste åren får jag bara ställa om till svenska och en annan klang, skrattar Fredrik.

*
Idag presenterade Magnus Lampert på SBF ”Landslaget 2018” och det var en minst sagt omfattande lista med massor av förare/kartläsare som får lite extra uppmärksamhet under året. Redan har ett gäng varit på Kanarieöarna för fys/körträning och nu laddas det omför att göra 2018 lika framgångsrikt som 2017 med tre världsmästare. Johan Kristoffersson, Pontus Tidemand ingår i landslaget medan Thed Björk står utanför.
De prestationer vi såg under 2017 och den utveckling vi har med förare är riktigt spännande, både inom juniorer och seniorer. Jag har varit med och arbetet kring landslaget i snart sju år och aldrig har det känts så här bra för mig och jag tror det gäller även förarna när det gäller det landslagsupplägg som vi arbetar med nu, förklarar Magnus Lampert.
Men samtidigt kan vi inte stanna upp, det finns mycket mer som kan utvecklas och mycket mer som vi redan har planer på för att ytterligare stötta landets duktiga landslagsförare.
Så här ser den minst sagt mastiga landslagssatsningen ut för 2018.
Seniorer
Rally

Mattias Adielsson, Torslanda-Pontus Tidemand, Charlottenberg-Fredrik Åhlin, Hammarö.
Kartläsare

Jonas Andersson, Gunnarskog-Joakim Sjöberg, Ösmo
Rallycross

Kevin Eriksson, Ösmo-Sebastian Eriksson, Sunnemo-Kevin Hansen, Källby-Timmy Hansen, Götene-Johan Kristoffersson, Arvika-Anton Marklund, Boliden
Racing

Marcus Ericsson, Kumla-Jimmy Eriksson, Tomelilla-Joel Eriksson, Tomelilla-Gustav Malja, Malmö-Felix Rosenqvist, Malmö/Monaco
Karting

Alexander Dahlberg, Göteborg-Douglas Lundeberg, Helsingborg-Emil Skärås, Västerås
Crosskart

Tommie Svärd, Kristinehamn-Linus Östlund, Sysslebäck
Juniorer
Rally

Elias Lundberg, Sala-Dennis Rådström, Torsby-Daniel Röjsel, Anderstorp
Kartläsare

Johan Johansson, Söderköping
Rallycross

Magda Andersson, Löberöd-Oliver Eriksson, Ösmo-William Nilsson, Tomelilla
Racing

Victor Bouveng, Knivsta-Hampus Ericsson, Kumla-Linus Lundqvist,Tyresö-Henric Skoog, Torshälla
Karting

Victor Gustavsson, Staffanstorp-Noah Milell, Färlöv(bilden)-Alfred Nilsson, Tomelilla-Benjamin Thörnqvist, Höör
Crosskart
Patrik Hallberg, Tungelsta-Isak Reiersen, Torsby
Utvecklingslandslaget
Rally

Tom Kristensson, Hörby-Isac Nordström, Vedum-Oliver Solberg, Torsby-Pontus Åhman, Uppsala
Rallycross

Philip Gehrman, Lindesberg-Simon Olofsson, Charlottenberg
Racing

Isac Blomqvist, Uppsala-Rasmus Lindh, Kullavik-Hugo Nerman, Rydebäck-Simon Ohlin, Gärds Köping-Sebastian Persson, Åhus-Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Hägersten
Karting

Dino Beganovic, Linköping-Axel Bengtsson, Stocksund-Brandon Nilsson, Trelleborg-Isak Sjöqvist, Alunda
Crosskart

Isac Egonsson, Torsby-Max Grotherus, Uppsala
Kartläsare

Patrik Barth, Lysvik

*
Noterar att snabbe Marcus Theorin byter bil (igen) och ut körs Suzukin och istället tar en Golf plats i garaget. Premiär i Rally Vännäs där Marcus kör i Junior-SM Trimmat.

*
Inte hört så mycket från olyckan i Torsby men enligt Nya Wermlands Tidningen bedöms tillståndet för skadade mannen som allvarligt med flera frakturer.

*
Efter att Felix Rosenquist sprutat skumpa efter segern i Marrakech intog Joel Eriksson Circuit Moulay El Hassan under söndagen. Joel var en av 20 speciellt utvalda förare ill det så kallade rookietestet, där mästerskapets tio team fick chansen att utvärdera vardera två potentiella framtidsnamn.
 Han körde under dagen för brittiske superentreprenören Sir Richard Bransons stall, DS Virgin Racing, som också mönstrade Ferraris Formel 1-adept Antonio Giovinazzi (ITA).
 Tomelilla-pågen anpassade sig snabbt till den nya, elektriska miljön, och avslutade det första av dagens två pass som trea i resultatlistan, bara två tiondelar bakom listtoppande Paul di Resta (GBR) vars CV inhyser såväl 59 Formel 1-starter som en meriterande DTM-titel.
 På eftermiddagen såg Joel länge ut att återigen gå mot en topp tre-tid, men fick i slutändan nöja sig med nionde plats i resultatlistan efter ett misstag i den allra sista kurvan på sitt snabbaste varv. Joel hade precis innan missen noterats för näst bästa tid av alla i banans mittsektor.

Det har varit ett bra test, väldigt intressant och lärorikt, säger Joel.
Formel E är verkligen något helt annat än det jag är van vid, men väldigt kul!

*

I morgon tisdag blir det en ”Bloggfri dag”, andra åtaganden sätter stopp för Motorbloggen, ses på onsdag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *