Mats tippas vinna SSR, Tidemand utan WRC-bil vinner klassen, nytt rally i Karlstad och sannerligen en bra dag!

Om några timmar drar det 38:e South Swedish Rally igång och därmed även mitt ”37 och halvte”, missade sista dagen 1979 då en USA-resa planerats in lite tokigt. Nu ska jag väl vara helt ärlig, rallyt har inte riktigt samma dragningskraft på mig nu sedan man lämnat Skåne. Visst är det fina sträckor i Småland men i mitt hjärta körs SSRÖsterlen, i mellan och nordostskåne. Sedan man (detta av helt förklarliga skäl) bytte ut Kristianstad som startplats mot Växjö, Vetlanda, Ljungby och numera Tingsryd känns det lite ”off” för mig. Vet att många inte håller med utan menar att SSR är årets hödjpunkt vid sidan av Rally Sweden plus Midnattsolsrallyt och jag tänker absolut inte försöka förmå någon att ändra på den inställningen…
Noterar att den andra upplagan av ”stadsträckan” inne i Tingsryd, SS 8 är struken och att man därmed bara kör ”inne i stan” en gång med första bil på startlinjen klockan 19.46 på fredgskvällen. Klokt beslut tycker jag och förstod inte riktigt vitsen med att köra sträckan två gånger i rad och därmed förlänga första ettapen tidsmässigt med en hel timme.
Dags att tippa och vi börjar med Trimmat 4WD:
1. Mats Jonsson Ford
2. Jerker Axelsson Mitsubishi
3. Ramona Karlsson Skoda
Borde så klart ha med både Hörbing och Saarinen men tråkigt nog verkar deras Focusar alltid få något sorts krångel, kan säga att spåren förskräcker i mitt tips.
Att Mats tar sin tionde SSR-seger tror jag benhårt på, enbart att ”Gamla Bettan” skulle få ”tekniskt uheld” kan hindra ännu en seger!
Trimmat 2WD:
1. Leif Peterson Toyota
2. Johan Carlsson Toyota
3. Johan Green Golf
BloggGreenAbsolut mest svårtippade klassen där minst fem-sex förare är kapabla att vinna och att tippa trean där kan säkert tio-femto namn var aktuella. Väljer ”mitt hemmahopp” Johan ”Kalle” Green (bilden) som verkligen övertygat både i fjolårets DM-final i Asarum och vid segern nu senast i Kongen. När så Kalle dessutom avslöjade när vi träffades på Lille Mats.
– Motorn var helt slut så den har vi fått renoverad nu i veckan, tyckte den var lite trött i Kongen!
Trött och ändå vinna, vad händer då med frisk maskin?
BloggMax3Spännade har det också varit att följa Max Svensson och hans mekargängs kamp mot klockan efter den våldsamma rullningen i Kongen. Nu är dock 940:an lika fin som tidigare vilket bilderna på hemsidan visar och det blir så klart start för Max. På hemsidan skickar även Max ett stort tack till alla som ställut upp och hjälpt till att få ordning på ”skrotet” och i den hälsningen kan även jag instämma.Därmed är en stor publikfavorit på plats vilket tråkigt nog inte är fallet med en annan, Patrik Flodin. Patrik har lämnat återbud med nya 240:an vilket självklart är en stor besvikelse för publiken.
Trimmat 4WD:
1. Robin Friberg Mitsubishi
2. Patrik Johansson Mitsubishi
3. Eyvind Brynhildsen Mitsubishi
Tror på Robin i år. I fjol bröt han ”framför skospissarna” på mig på sträcka två efter att ha slagit bort ett framhjul. Nu kommer det att gå bättre och då får regernade svenske mästare Johansson ge sig. En som jag unnar en framgång är Niklas Karlsson som är snabb, men tråkigt nog verkar Mitsubishin ha en benägenhet att klydda. Håller tummarna för att den är på bättre humör i helgen…
Otrimmat 2WD:
1. Pontus Tidemand Ford
2. Fredrik Åhlin Ford
3. Mattias Olsson Ford
Behöver väl knappast motiveras, Pontus är värst i klassen. Tror att Mattias England-start kan ge honom lite extra fart och kanske till och med utmana Åhlin om andra platsen?
Ni missar väl inte Ramona Karlssons ”livesändning” från rallyt som hon genomför ihop med Solid Tango vilket borgar för att det sköts proffsigt. I studion kommer man att ha flera intressant intervjuoffer under rallyts gång. Plötsligt fick man nog en lucka bland de ”intressanta” och då fick till och med jag själv en förfrågan att delta. Självklart tackade jag ja och har du absolut inget annat för dig 08.50lördag så kan du alltid kolla på Ramonas sändning när Motorbloggaren sitter i intervjustolen. När jag berättade detta för en kollega på tidningen blev han inte alls så imponerad som jag hoppats. Istället undrade han?
– Är det direktsändning?
Jag svarade jakande på frågan och då kom nästa undran.
– Hinner dom verkligen texta intervjun eller är där en sådan där dövtolk som ska stå bakom dig, för din skånska är där ingen norr om Hässleholm som förstår…

*
I tider när man ofta får ta del av rallyarrangörer som ger upp och ställer in sina tävlingar, en del tillfälligt andra för gott. Då är det uppfriskande att se att det den 1 juni körs en helt ny tävling, Rally Karlstad med Karlstad MC som arrangör. Märkligt är att i ”rallyts svenska vagga” inte körts en rallytävling på tjugo år men nu ska det bli ändring.
-Eftersom det var så länge sedan vi arrangerade en rallytävling så har vi valt att starta upp en helt ny tävling, Rally Karlstad.
– Vi har bevarat sträckor som tidigare har använts i flera olika rallysammanhang, säger Reimond Sundström tävlingsledare för Rally Karlstad.
Man riktar sig speciellt till yngre förare vilket är positivt, men riktigt hur detta ska fungera i praktiken har jag lite svårt att förstå? Kanske en åldersgräns på förarna men då känns det lite konstigt att även bjuda in ”historiska rallybilar”…
– Vi vill främja unga talanger i sporten och G Partners Juniorprestation tilldelas till den junior som utmärker sig på något sätt, säger Therése Landström som är projektansvarig.
– Detta behöver alltså inte betyda att han eller hon ska vara snabbast på sträckorna för att få ta emot priset.
Oavsett hur man tänker så är det postivt både med en ny tävling och med lite nya grepp. Detta i en tävlingsform där stora delar av regelverket i dag känns kopierat från min allra första ”Råd & Regler” från 1968…

*
BloggKadettDen här dagen har gått i glädjens tecken. Först ett härligt väder och shortspremiär. Därefter besök hos Kadett-säljaren och jag är numera ”lycklig” ägare till en styck lätt för att inte säga tungt bedagad Laupiz-blau Opel Kadett av 1963-års modell. Sambon kunde hålla sig för skratt och konstaterade det vanliga.
– Mer skit och hur blir det med målningen av tvättstugan, när ska detta påbörjas?
Ingen känsla alls kan jag tycka. Nu väntar bara donation av höger tröskel och sedan blir säkerligen ”sjuke” brodern (bilden) i garaget betydligt friskare. En verkligt bra dag!

2 svar på “Mats tippas vinna SSR, Tidemand utan WRC-bil vinner klassen, nytt rally i Karlstad och sannerligen en bra dag!

  1. Anledningen med att stadssträckan skulle körts två gånger är att det är lite övrigt jippo där då så tanken var väl att hålla folk kvar där för att gynna dom övriga om jag förstått det rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *