Luleå slog Linderöd i rallypremiären.

Nu börjar det röra sig på allvar i de svenska rallyskogarna. I går kördes första deltävlingen i Sverige-Serien för Volvo Original uppe i Vännäs, Vännäs Plåty-Rallyt. Två skåningar fanns på plats, i C-klassen Staffan Ahlström från Linderöd, tävlande för SMK Hörby och så klubbkompisen Ola Wingren bland B-förarna.
Trots snöovana och dessutom premiär med den nya 940:an visade Ahlström ingen som helst respekt för norrlänningarna. Tvåa i klassen, 28 sekunder efter Luleåföraren Jimmy Jönsson imponerar.
Även Ola Wingren fick till det hyfsat, om än inte riktigt lika bra som Ahlström, åtta i B-klassen. Vann här gjorde en annan Jönsson från Luleå, med Dennis i förnamn.
I A-klassen tog Bodenåkaren Thomas Lahti hand om segern, nio sekunder före en av favoriterna till slutsegern i serien, Niklas Carlsson.
Idag fortsätter man med andra deltävlingen i Sverige-Serien, första bil startade klockan 11.00.
En riktig skräll blev det uppe i Torsby där klassikern Finnskogsvalsen avgjordes. Störst intresse knöts till Petter Solberg som avslutade sina testaer med sin nya WRC-Citroén inför Rally Sweden. Petter hade tränat innan och gjort egna noter och körde utom tävlan. Spydebegsexpressen var naturligtvis klart snabbast.

En annan som hade ögonen på sig var hemmaföraren Stig-Olof ”Stecka” Walfridsson som gjorde comeback i rallyskogen med syrrans Mitsubishi. Stecka har inte kört rally sedan den ödesdigra älgolyckan 2006 och satsar numera helt på rallycross. Men med rally runt husknuten blev frestelsen för stor. Nu tog det roliga slut tämligen omgående med mekaniskt fel redan på sträcka ett.
Istället svarade unge Fredrik Åhlin tävlande för Värmlands KC och precis arton år fyllda för en jätteskräll genom att vinna totalt med den nya Subarun. Med föräldrar som Jerry Åhlin och Susanne Kottulinsky så är det väl helt i sin ordning att ättelägget redan nu visar vad som komma skall. Vår näste kandidat till VM, tro mig!
Klassiska Rallycupen hade premiär i Finnskogsvalsen och här blev det Fordseger genom omutlige Tony ”Roten” Jansson. Ende skåningen, Nisse Schön fick bryta på första sträckan med mekaniskt krångel på Mercedesen.
Måste även kommentera första omgången av IRC, Monte-Carlo Rallyt. Såg avslutningen live på Eurosport i fredagskväll samtidigt med handbollen på fyran. Ursäkta Staffan Olssons grabbar, men den konkurrensen klarade ni inte. En fantastiskt fin sändning med både in-car och ( heter det out-car? ) som gjorde att man fick en riktig närvarokänsla. Super 2000 bilarna som ska ersätta WRC från och med 2011 är ju i princip lika häftiga som dagens VM-bilar. Så någon risk att sporten ska tappa intresse när ”värstingarna” försvinner är nog minimal. Vann gjorde Mikko Hirvonen i Fords nya Fiesta S2000 och det bådar gott inför Rally Sweden. I år måste det bara vara Mikkos tur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *