Loeb kör WRC-DS, krävs tjejer för lite ljus på motorsporten, fakta om 13-Kadetten och ”konserverad gröt”…

Verkar inte som Sebastien Loeb har ”gjort slut” med rally, i nästa månad ska han köra franska Rally Du Var och nu flaggar den niofaldige VM-vinnaren även för en WRC-come back i samband med 2015-premiären i Rallye Monte Carlo. Inhoppet som blir högst tillfälligt om jag förstår franskan rätt, ska vara ett led i PR-kampanjen när Citroén lägger ner och DS uppstår som nytt franskt WRC-team. Troligtvis blir det hans gamle co-driver Daniel Elena som sköter noterna i DS:en.
Ryktena säger även att Loeb ska ta mer aktiv del i den nya rallysatsningen som sker under namnet DS, men inte som förare utan mer som ”testpilot”. Det är ju ingen större hemlighet att Citroén numera befinner sig i samma B-lag som Ford och kanske även Hyundai. Ensam i A-laget är som bekant VW och detta är säkerligen inget som gillas hos fransoserna.
Något som är riktigt synd är att Loeb inte kört full säsong samtidigt med Ogiér i Polon. I fjol körde Loeb fyra WRC-race, vann två och blev tvåa i Sebastien Loeb i Rally SwedenRally Sweden(bilden). Finalen i hemmatävlingen Rally France vill han däremot säkert glömma då det slutade med rullning. Men visst hade det varit en värdemätare för både Citroén och VW om ”The King” hade kört. Detta hade obarmhärtigt avslöjat om Cittran var så slut som vinnarbil som det känns med Meeke och Östberg som chaufförer. Eller om det helt enkelt handlar om att det är bakom ratten det brister…

*
Visst är det konstigt att det måste till tjejer för att motorsporten ska få lite ljus på sig i riksmedia. Är det inte Ramona Karlsson så är det ”ökenråttan” Annie Seel som nu är klar för deltagande i Dakar-Rallyt. Dessutom inte på motorcykel som hon använt vid de fem tidigare starterna där hon 2010 vann Damklassen, utan den här gången med fyrahjul under häcken. Till tävlingen som 2015 körs i Chile är hon anmäld för brittiska Rally Raid UK.
100705 Annie Seel. Bild. Tommy SvenssonHar träffat Annie några gånger och bland annat när hon för fyra år sedan gjorde ett serviceuppehåll i Broby vid en endurotävling. Inte så mycket att orda om, men att där finns en vilja som kan försätta berg i hennes lilla späda kropp undgick mig inte. Det är väl också det som skiljer de här målmedvetna tjejerna mot många av killkompisarna, viljan och dj-anammat brister…

*
Inte bara Loeb och Seel som är rallysugna i helgen körs klassiska Nässjötävlingen ”Novemberskölden” och i år med snudd på rekordfält, 142 anmälda. Tävlingen är final i Bilsport Rally Cup och med årets upplaga är det 63 år sedan Erik Karlsson och Gunnar Persson tog allra första inteckningen i vandringspriset. Ett pris som vandrade till 1982 när Björn ”Nalle” Johansson tog hem det genom tre raka segrar. Vandringsköld nummer två vandrade kortare tid, 1990 var det BloggEsaOpel-friskusen Esa Kotola (bilden) som vunnit tre gånger. Det  tredje och nya priset har man nu bestämt ska vandra för alltid.
Toppnamnen i Bilsport Rally Cup är så klart anmälda men mest lyskraft har ändå rallyvärldsmästaren från 1984, Stig Blomquist. I par med Robert Jakobsson ska han slänga runt en mäktig Ford Falcon på de sju sträckorna på totala 31 kilometer. Blir säkert sevärt.
Första start är klockan 11.00.

*
BloggSimon17-årige Simon Larsson från Bjärred gjorde så bra i från sig i årets tyska Volkswagen Castrol Cup att han efter måndagens testkörning på Lausitzring imponerade så pass att det 2015 blir vassare Golf R Cup för ”Bjärredspågen”. Här kan han få sällskap med Sebastian Vettels lillebrosr som även han testade i måndags.
För mig handlar det om utveckling och att hitta bästa möjliga racing serie där jag kan förbättra mig som förare. Efter att ha kört den 260 hästkrafter starka Golf R Cup bilen på Lausitzring och dessutom ha möjligheten att ha kvar förarcoachen för Volkswagen, Fabian Plentz så har jag bestämt mig för att detta är bäst för mig, menar Simon.
Jag är grymt taggad inför 2015 och tränar stenhårt hela vintern för att ha bästa möjliga fysik och kondition inför säsongsstarten.

*
Tog inte lång stund förrän Opel-gurun Jan Perdén visste besked om ”13-Kadetterna” som jag skrev om i går. Jan berättar, Blogg13” Hej Tommy, lite koll har vi allt på C Kadetterna. Det finns alltså ett nummer eller bokstav pressat i bagagegolvet (se lista nedan)
Tyvärr räcker inte ”13” för att avgöra om det är en GT/E 2 ur ”1000-serien” för även Rallye 2,0 E har 13 i bagaget.
GT/E 2 ”1000” serien började tillverkas 1977 och gjordes för att klassa in i Grupp 1, men efterfrågan var så stor så det gjordes 2234 stycken.
1000 serien hade 2,0 EH motor med 115Hk, ZF låda, diffbroms med 3,89 utväxling, förstärkt framvagn samt enklare instrumentering och enklare stolar (som ändå skulle bytas ut till rally stolar) m.m
Mvh
Janne”.
Då fanns verkligen de här Kadetterna på riktigt, men mycket märkligt att jag aldrig hört talas om detta? Jan hade även mer tekniska specifikationer i sitt mejl som jag kommer att överlämna direkt till Peter, så att hans ”heliga graals” släktträd blir komplett. Tack Jan!

*
Nu är det ingen hemlighet att herr Perdén är mer än normalbegåvad, han är ju Opel-älskare så han förstod direkt vad ”Lyngby-Björn” meade med Kadetten i sitt mejl. Det var ju inte på bilden i mejlet utan på hemsidan som det stod en Kadett i bakgrunden. Perdén förklarade, BloggKadettADär fanns en A Kadett tillsammans med GT och B Kadett (USA) under länken http://www.opelsunlimited.com/Showroom””.

*
Ännu mer Opel och den här gången från Leif Nilsson, Maglehult närmare prestation överflödig. BloggRekord1 BloggRekord2Under hösten har han renoverat en Opel Rekord Coupé från 1966 och nu är bilen färdig. Leif mejlar och berättar, ” Fick den här färdig nyligen, ser bra ut va? 6218 mil.”. Ser bra ut, är väl ungefär som med Peters Kadett, finare än nytt…

*
Nu är inte alla enbart Opel-lovers det finns även andra, en sådan är signaturen ”Ottosson”.
BloggPoloHej Tommy!
Åter igen ett stort tack för Din blogg som du lägger mycket tid för oss läsare. I alla fall för mig nästan ovärderlig, för den ger mig som rally och motornörd det mesta av de nyheter som jag behöver, samt även ”mysig läsning.
Som Du är jag väl i grunden oxå Opelfreek , men man kan ju även gilla J-M Latvala
och för det skaffa sig något kul, ja i stil med hans ”kärra”. Ja, i stil med, men ändå så långt
ifrån.
Sänder Dig en vad jag tror och enligt VW-handlare, en unik bild på L-M J kopior. Ja ett 90-tal lär finnas i Sverige (VW Polo R WRC, 220 hk/350 nm … bara rå styrka, eller som dottern uttryckte det. – Den är stygg pappa), men bara dessa två som är stripade alá VW Motorsport och samlade på samma ställe för en stund.
Ser fram mot mera ”Tommy´s Blogg””.

*
Redan på 40-talet skrev Ulf Peder Olrog visan om ”Konserverad gröt” bland annat med textraderna, ”allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp, konserverad gröt”. Frågan är dock om man inte överträffar Olrog när man gör reklam för kinesiska lågprisdäcket ”Sailun”. I en annons skriver man med stor text ”Sailun gör succé i Aftonbladets däcktest”, längre ner konstaterar man ” Salilun sätter flera etablerade namn på plats” och fortsätter ”Nu vet även Aftonbladet och det svenska folket det vi redan visste. Sailun är ett däck att räkna med, både nu och i framtiden”. So far so good, som engelsmannen säger men man ska kanske även kolla vad Aftonbladet verkligen skrev om ”succédäcken” innan köp?
BloggSailn bI testsummeringen skriver AB, ” Sailun är ett kinesiskt däck med relativt bra vintergrepp för pengarna, men köregenskaperna är sämre. Det är svårt och nervöst att köra och tappar greppet lätt, antingen fram eller bak. Samma sak på asfalt, relativt bra grepp men nervöst och svårkört. Som lök på laxen, bullrigt och trögrullat”, så långt Aftonbladets test. För att vara helt säker så kollade jag på Wikipedia vad ordet ”succé” egentligen betyder och där står att läsa ”stor framgång”. Vet inte om ”stor framgång” riktigt passar in på Sailun…

*

Har fått många mejl och även telefonsamtal om detta med säkerhet kring målet på specialsträckor. Att det är en aktuell och het fråga går inte att ta miste om, ber att få återkomma i ärendet i morgon.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *