Lite Solberg minne från Rally Sweden, nya WRC-Fiestan visad, Jocke Nyman lägger av och applåder för VOC!

Det fortsatte att droppa in anmälningar till Rally Sweden efter att ”repet dragits” och bland eftersläntrarna kom även glädjande nog Henning Solberg som gör come back med WRC-Fiestan. Inte minst för den norska publiken blir det ju kul med någon mer än Mads Östberg att heja på. Har alltid gillat storebror Henning ända från det att han och Petter i mitten av nittiotalet körde South Swedish Rallyt med varsin Shellsponsrad Toyota till fjolårets längsta hopp i Hagfors skidbacke (bilden).

 

 

 

 

 

Annars är ett bestående minne från 2006 då han och Cato Menkerud körde med en WRC-Peugeot 307. Minns inte riktigt vilken sträcka paret rullade på och använde Peggan som snöskyffel. Kupén fylldes med snö sedan vindrutan tryckts ut och att säga att det var två ”iskalla” killar som nådde sträckmålet är ingen överdrift. Riktigt roligt att se Henning i en WRC-bil igen, det är klart att det ska finnas en Solberg i Rally-VM och som det ser ut nu blir detta Henning. Uppenbarligen lockar rallycross med Citroen borta i USA Petter mer än snö och is hemma i Värmland…
Ytterligare en norrman är klar för Rally Sweden och det är påläggskalven Eyvind Brynildsen som ska åka WRC 2 med en RRC-Fiesta. Så snart Mr Wilson fått ordning på den nya R5-varianten byter 24-åringen bil till den nya vassare varianten. Huvudsponsor blir däcktillverkaren DMAK där han ska stötta upp Prokop och Ketomaa.
På tal om Malcolm Wilson så premiärvisades den nya ”looken” på M-Sports Fiesta med nya sponsorn Qatar. Nu vet jag inte om färgkombinationen blev så där dj-la lyckad, brunt eller är det vinrött i kombination med grönt och blått, nja…

 

Bilen visade på den stora motormässan i Birmingham och på plats var även Mads Östberg för att svara på en massa frågor från den församlade pressen. Många frågor, den ena mer ”intelligent” än den andre och till slut summerade Mads det hela inför nästa helgs premiär i Rally Monte Carlo.
– Första målet är att vinna rallyn, sedan får vi se hur långt det räcker!
Mer WRC-nytt och nu har 27-årige polacken Michal Kosciuszko ( med det svårstavade namnet blir han inte ofta omskriven i bloggen…) fått klartecken för tretton WRC-tävlingar 2013. F-n detta skulle ju varit Sandell, PG eller Flodin, känns inte rättvist. Nu ska polacken åka en Mini genom Lotus WRC Team som drivs av Motorsport Italia.
Över till hemmabanan och där nu premiärsegraren i Fiestacupen 2006 Jocke Nyman deklarerar att det blir hjälmläggning för honom. Sedan han bytte till Mitsubishin har det varit motigt för honom undantaget 2009 då han vann Mitsubishicupen. Nu blir det åtminstone en time out för Jocke.
-Att köra rally är bland det roligaste man kan göra, men en rallysatsning innebär så mycket mer än att bara köra bil.
– Då vi gång på gång drabbades av oflyt under 2012 som rörde till det i vår satsning kände jag på slutet av säsongen att jag inte hade den rätta gnistan. Att ha den rätta gnistan och körglädjen är det viktigaste man kan ha för att lyckas. Har man inte roligt så blir det heller inga roliga resultat, konstaterar Jocke
– Det är mitt resonemang och jag vill vara rättvis såväl mot mig själv som mitt team och mina samarbetspartners och inte gå in i nått ”halvhjärtat”.
– Det är allt eller inget som gäller!
Som co-driver har Jocke haft duktige Bosse Holmstrand som även lotsat Stoffe Nilsson till flera totalsegrar. Nu byter Bosse Mitsubishin mot Eddie Hörbings vassa WRC-Focus med vilken paret ska göra en seriös satsning mot SM-guld i år.
Tog inte långt tid förrän Gästboken hos VOC Mekonomen Rally fylldes med allra mest positiva reaktioner på det nya samarbetet med Mekonomen. Men som vanligt var där dock även en del som lyckades hitta problem direkt, alltifrån för dålig rabatt på det obligatoriska ”kortet” till gnäll över nummerlappar med mera. Självklart är det nya samarbetet ytterst positivt för landets största rallyklass den som påstår något annat är verkligen ute och cyklar. Bara detta att ”300-lappen” i Sverige-Serien försvinner och nu pröjas istället av Mekonomen borde göra alla VOC-are överlyckliga. Nu slipper ju ”dögrävarna” fundera på var de pengarna tar vägen…
Är det någon som undrar varför jag inte skriver något om Dakarallyt så beror det på att jag är totalt ointresserad av jippot.

2 svar på “Lite Solberg minne från Rally Sweden, nya WRC-Fiestan visad, Jocke Nyman lägger av och applåder för VOC!

 1. Hej och tack för en intressant, kul och mycket läsvärd blogg!
  Jag har för mig att sträckan som henning vicka runt på, vilket om jag inte missminner mig även teamkompisen manfred stohl gjorde i samma kurva (!) , var sundsjön, numera delvis värmullsåsen. Här är ett underbart klipp från samma kurva när pg körde wrc fiestan! Jämför gärna med andra ekipage filmade av samma kameraman!
  http://www.youtube.com/watch?v=kWkIOmKMBBM

  1. Hej.
   Så var det nog, Värmullsåsen och minns att målet låg i en lång uppförsbacke inte långt från bebyggelse.
   PG:s attack var där väl inget att klaga på…
   Tack för att du gillar bloggen!
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *