Latvala vann down under och nästan full pott på Rally Österlen.

Yes, Loeb fick på tafsen! Det gick inte hela vägen för Citroenstjärnan på Nya Zeeland och trots den makalösa upphämtningen efter broräckevisiten, slutade han till sist trea efter nya misstag på slutet av rallyt. Även stallkompisen Ogier missade och blev nu tvåa, futtiga två sekunder efter knallen Fordåkaren Jari-Matti Latvala.
Ogier verkar ha minst sagt problem med sitt humör. Efter de tråkiga tv-bilderna när han och co-drivern uppenbarligen inte hade total harmoni i hytten är mina sympatier inte på hans sida. När han så till slut snurrar bort segern är nog inte de franska nerverna helt i balans, eller var snurrningarna också en co-driver miss …
Har alltid gillat Latvala och när han tog hem Rally Sweden 2008 fick jag nästan en liten klump i halsen. Efter detta har det dock gått tungt för finnen med de märkliga gula glasögonen. När Fordbossen Malcolm Wilson förklarade på presskonferensen i Karlstad inför årets VM att Jari-Matti var uttalad andreförare och hjälpryttare åt Hirvonen, bedömde jag hans chanser till topplacering i VM som mycket små. Nu är han tvåa, efter Loeb och klart före Hirvonen som slutade fyra på Nya Zeeland. Keep up Jari-Matti!
Trist var det för Petter Solberg som skrotade sin Citroén strax före mål och som varit med i toppen hela tiden. Precis som om någon där uppe inte unnar Petter några framgångar. Men du där uppe, jag håller inte med dig så lägg av!
Patrik Sandell har svårt att få till det med sin Red Bull Skoda. Nu blev det en fjärde plats i S-WRC vilket förde upp honom som femma i tabellen. Vill nog till en fullträff snart annars är nog Patriks chanser till förnyat förtroende 2011 små. Fortfarande håller PG Andersson tredje platsen efter ledaren Xevie Pons och Martin Prokop tvåa.
Över till något viktigare, Rally Österlen. Sällan har väl Österlen visat sig grinigare än i lördags. Sju plusgrader, regn i luften och mörka moln var ramen för det femårs jubilerande rallyt. Tyvärr svek både Supercupsåkarna och även många av de lokala förmågorna struntade i DM och Sydsvenska Rallycupen. T.ex fanns där bara fem förare från Hässleholms MK och inte en enda Kristianstadsåkare. När hände detta senast i en DM-tävling? Varför vet jag inte riktigt, för Rally Österlen var en riktigt kul tävling. Visserligen blev sträcka 3/6 dålig, men detta kunde knappast vara känt innan start. Att detta skulle vara anledningen till mässfallet tror jag därför inte. Kanske föredrog Kristianstadåkarna att springa Humlestaffetten, vad vet jag?
Helt klart hade jag bättre koll på grussprättarna i Tomelilla än asfaltsnissarna i Hässleholm. Enda riktiga plumpen i förhandstipset var att Mats Jonsson bröt med motorproblem annars var det nästan full pott. Påtalade för alltid glade och sympatiske Kjell Fransson från Vimmerby före start att nu fick han skärpa sig och vinna för mitt god ryktes skull. Han gjorde tummen upp och så var tipset i hamn!
Så här tippade jag och med rätt placering efter tipset.
Supercupen 4WD:
1.Mats Jonsson Bröt Forshaga MC Ford
2.Eddie Hörbing 1:a Degerfors MC Ford
3.Henrik Persson 3:a Kullings MS Mitsubishi
4.Per-Arne Sääw 5:a VÖMK Skoda
5.Fredrik Åhlin Ej start Värmlands KC Subaru
Supercupen 2WD:
1.Joakim Rydholm 1:a Dals Mk Golf
2.Mattias Jirvelius Bröt SMK Örebro Toyota
3.Tobias Ytterbring Bröt Kolsva MS Golf
4.Jonas Johansson 2:a MK Ran Toyota
5.Tommy Ström 3:a Härnösands MK Toyota
Sydsvenska Rallycupen och DM
4WD:
1.Stoffe Nilsson 2:a Hässleholms MK Subaru
2.Åke Jacobsson 1:a Emådalens MK Ford
3.Joachim Grahn 3:a Simrishamns MK Mitsubishi
4.Osborn Eklundh 4:a Simrishamns MK Subaru
5.Ingvar Andersson 5:a Hässleholms mK Subaru
2WD:
1.Kjell Fransson 1:a Vimmerby MS Volvo
2.Christoffer Holmberg Bröt Karlskrona AK Opel
3.Daniel Halldén 2:a Skillingaryds MK Volvo
4.Jonas Olsson Bröt Hässleholms MK Ford
5.Jonas Åkesson Ej start Karlskrona AK Opel
Närmast väntar nu South Swedish Rally och en som får det svettigt fram till dess är Hässleholms Fordåkare Jonas Olsson. Han vankade omkring på servicen med lite metallklumpar i handen. Vad det var visste han inte riktigt, men det kom från hans motor…
Till sist lider jag med Johan Sturesson. Full av optimism på torsdagsmorgonen och några timmar senare säger BMW-motorn upp sig. Iltransport från Danmark med ny motor men missar första heatet. Sjätteplatsen i andra måste kännas som en seger!
Nu tar Motorbloggen ledigt några dagar för andra uppdrag. Men håll ut den är snart tillbaka och nu tror jag snart vi passerar Fotbollsbloggen vad gäller antalet besökare. Många, för mig helt okända kom fram och tackade i Tomelilla för att bloggen fanns. Helt klart fyller den ett behov och detta sporrar mig till ännu flitigare bloggande framöver.

5 svar på “Latvala vann down under och nästan full pott på Rally Österlen.

 1. Det är bara att konstatera att jag som blekingebo måste gå över i detta fall en bäck och inte en å (Sissebäck i Valje) efter färska motornyheter då det inte finns ngt som är värt namnet på denna sidan bäcken.
  Fortsätt gärna i samma anda .

  1. Hej.
   Du är välkommen över bäcken. Ju fler som visar att det finns ett motorintresse desto större möjligheter att få samma samma bevakning som fotboll och andra bollsporter.
   Tänker fortsätta även om det blir några dagars paus just nu. Men som säger som Schwartseeneger ”I´ll be back!
   Tommy

 2. Att det var så få startande kan jag tänka mig två anledningar till. Toppåkarna vågar inte riskera något inför SSR nästa helg och många av oss ”vanliga” har tyvärr inte råd att lägga över 2000kr i startavgift helg efter helg.

  Finns nog få tävlingar än Österlen som är bättre för publiken, på ss1 kunde vi följa bilarna i över tre minuter!

 3. Tjena Tommy!
  Du skriver att du ska ta en paus på några dagar. Nu har det gått mer än ”några dagar”. Väntar på en rapport från ”Sydsvenska”.

  Kom igen nu, Börja blogga igen!!!!!

  1. Hej.Du har helt rätt det har gått några dagar, men jag är tillbaka nu och börjar blogga upp mig så smått…
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *