Latvala snabbast i WRC-Finland, tuffa pix för Ciroénåkarna, sugen på en rysk värsting och när Lukas besökte Saab-grottan!

Klockan 16.08 drar ”Formel 1 på grus” igång eller mer korrekt, WRC Neste Oil Rally Finland. Att det går undan på de finska vägarna är ingen nyhet men när jag läser att nyzeeländaren Hayden Paddon i Hyundaien har skrivit till ”fast” (snabbt) 1090 gånger låter det nästan otroligt. Nu visar det sig att Paddon har en nästan ”infödd” co-driver i form av John Kennard. När John inte läser noter så jobbar han med sin vinodling på Nya Zeeland och där Finland är en av hans absolut viktigaste importörer. Dessutom tillbringar han nästan all tid mellan WRC-uppdragen tillsammans med sin partner Satu i ”de tusen sjöarnas land”.

*
I förmiddags avverkades shake down och inte helt överraskande var det segraren 2010 Jari-Matti Latvala i Polon som satte bästa tid. 0,6 sekunder efter slutade Mads Östberg som jag fått för mig är brännhet: Mads och Jonas Anderson vill verkligen komma på pallen och får de dessutom välja själv, allra högst upp. Ny Polo som trea i form av Andreas Mikkelsen, 0,9 efter medan ”första-Polon” i händerna på Ogier inte var mer än tia, 2,9 efter Latvala. Nu tror jag att han kanske mörkar och det är en helt ny fransman vi får se efter klockan fyra i eftermiddag.
Skrällen idag menar jag att Henning Solberg svarar för med sin fjärde tid, två tiondelar före Mikko Hirvonen. Mikko kommer till start med en helt nybyggd Fiesta, faktiskt första nybygget från M-Sport sedan modellen introducerades 2012.
BloggHänninenBästa Hyundai blev Juho Hänninen, sexa och 2,1 sekunder bak landsmannen i Polon. Thierry Neuville var lite blek, tolva men hela 4,5 efter.

*
Läser att Rally Finland är en oerhört viktig tävling för de bägge Citroénförarna Östberg och Kris Meeke. Den här och nästa tre WRC-framträdanden blir avgörande för hur Citroén ska formera sin ”line up” inför 2015. Teamchefen Yves Matton har förklarat för de bägge att något beslut kommer inte att tas förrän efter Rally Australien i september. Till Autosport avslöjar Matton.
Planen för första halvåret för både Kris och Mads var att lära känna bilen och skaffa sig erfarenhet. Nu däremot när vi startar andra halvan av säsongen krävs det att försöka få till lite resultat…

Lite is i magen har dock vinkel-bossen.
– Jag måste åtminstone ge dom minst tre rally innan jag börjar fundera på nästa år!
BloggMeeke kopia 2Meeke gjorde lite av succé i fjol fram till den ödesdigra rullningen och är full av tillförsikt inför årets upplaga. Detta trots sin ringa rutin, Meeke har bara gjort totalt sexton WRC-starter i karriären.
Redan inför säsongen förklarade jag att kunskap om tävlingarna är ”a very big factor”. Själv hade jag väldigt lite kunskap om många av dessa, menar Meeke och avslutar.
– Nu är det annorlunda, vi kommer till tävlingar som jag kört förut och det innebär stor skillnad…
Matton försöker lugna ner nordirländaren för att inte ta i för mycket som 2013.
Vi begär ingen pallplats, mer att visa vad han kan ute på sträckorna!

*
Nu är ”the bullshit over”, dags för mig att tippa Neste Oil Rally Finland.
1. Jari-Matti Latvala VW
2. Mads Östberg Citroén
3. Sebastien Ogier VW
4. Juho Hänninen Hyundai
5. Mikko Hirvonen Ford

*
Är du sugen på att bygga en klassisk rallybil lite trött på Escort BDA eller Volvo 240? Nu har du chansen att verkligen bygga en bil som du garanterat blir ensam om till Midnattsolssrallyt 20015.BloggMoskvitch Törs nästan lova, blir det fullt i anmälningskorgen så har du ändå ett startnummer vikt för dig om du kommer i den här Moskvitchen som är till salu på Blocket. Johan skriver:
”8 000:-
Vi har en Moskvitch 408 1969 som bara gått 3000 mil. 1 ägare och std. skick. Den har stått en massa år men var rostskyddad. Bilmodellen kördes som rallybil på den tiden. Googla på Moskvitch rally o titta på bilderna. Gör i ordning bilen och du har en mycket ovanlig bil som är smidig och har en kopia på en BMW-motor på 1500cc (lik en BMW1602).
Vi behöver bli av med bilen och provar med ett pris på 8000 kr. Det roliga vore att se den i Midnattsolssrallyt framöver.
Dröj ej för bilen måste bort!
Sökord: Ovanlig veteranbil, renoveringsobjekt, rally, rallybil, rallyobjekt, rysk bil.”.
Nu skriver jag direkt ur minnet (google släng dig i väggen…) men jag vill minnas att generalagenten då hette Matreco Bil och fanns i Malmö alternativt Helsingborg. Faktiskt hade man minst en kanske två bilar som kördes i sydsvenska rallytävlingar och minns speciellt SMK Örkelljungas vintertävling 1969 eller 70 där det kördes en ”rödskyltad” Moskvitch ljusblå till färgen om jag inte är helt ute och cyklar. Vill också minnas att bilen var stryktålig som få, men tyvärr ganska trött trots motorns påstådda släktskap med BMW:s…

*
Eskil Svanberg var även han och tittade på Eifel-Rallye men hade även ögonen öppna för lämpliga Oplar att ”spotta”. Hittade den här trots allt snygga även om den är grön, BloggCityOpel Kadett City och har för mig att vi snackar 1977-79 om vi ska åldersbestämma skönheten. Dock tyder mycket på att City-ägaren är en osedvanligt elak typ, utan minsta känsla för empati. Vad jag styrker detta med? Jo att parkera en sådan klassiker vid sidan av en vanlig ”sk-en” BMW är ju direkt elakt. Plötsligt blir fullblodet från München jämförbart ur statushänseende med ett målat gammalt traktordäck fyllt med blommor i trädgården…

*
Här på redaktionen jobbar en kille som heter Lukas, lite av flickorna och tanternas favorit bland annat för sina lysande krönikor. Landskronafödd som han är är det en kille med många fina sidor, t.ex är han en dj-el på att baka surdegsbröd efter en rejäl grundutbildning i yrket i Helsingborg. En sak kan dock inte Lukas skryta med, bilkunskap. Luckorna i hans bilkunnande är enorma, Volvo Amazon känner han knappt igen t.ex. Nåväl i förra veckan SMS:ade han mig plötsligt en bild på en BloggSaabSaab 850 Monte Carlo ( för Lukas kunde det lika väl varit en Ford Mustang, han visste inte alls vad det var för bil) och ställde frågan till mig, gissa var jag är?
En fråga som förstås var helt omöjlig  att besvara. Bara kombinationen Lukas och en Saab ”långnos” var för mig lika främmande som att kunna beställa rysk kaviar plus en liten vodka hos ”pølsemannen” på torget.
Efter ett tag kröp det fram, Lukas hade besökt BloggWigrenSaabfantasten Krister Wigren i sitt ”hobbyrum” utanför Landskrona Anledningen till besöket var något kryptiskt där hans bror Jesper (han i mitten) hade något sorts ärende till ”Saab-grottan”. Känner jag Krister rätt så blev det inget kortvarigt besök, det börjades nämligen berättas bilhistorier. Historier, mer eller mindre sanningsenliga (mest sanningsenliga skulle jag anta) och där Lukas med gapande mun introducerades till en för honom helt ny värld. Nu tog han dock inte på långa vägar in allt nytt vetande för när vi skulle göra en bilenkät häromdagen, pekade jag på en ovanlig Mazda RX8 varpå Lukas svarade.
-Volvon?

 

2 svar på “Latvala snabbast i WRC-Finland, tuffa pix för Ciroénåkarna, sugen på en rysk värsting och när Lukas besökte Saab-grottan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *