Köp begagnad Polo R WRC, Tänak har ”flow”, Mattias Ekström och Calle Jularbo på samma torg och Audi till STCC!

Även om många hävdar att Volkswagen stängt alla dörrar för en fortsättning i WRC efter morgondagens Rally Australia finns där även de som hävdar motsatsen, att det läggs ut dimridåer för att inte avslöja vad som verkligen ska hända. I dag kom ett nytt tecken på att alla dörrar inte verkar helt stängda utan där finns en glipa öppen för att vi även framöver får se Volkswagen i WRC.BloggLatvala kopia 3

Fram tills nu har det varit helt omöjligt för privatteam att köpa en begagnad Polo R WRC men detta verkar nu vara på väg att ändras. Den tidigare policyn har varit strikt tysk, inga WRC-bilar till försäljning. Med nya färdriktningen att öppna upp mot privatmarknaden för kommande Polo R5 så kanske någon även kommit på att det är lite ekonomi att göra sig av med ”dammsamlarna ute på lagret”.
En anonym källa hävdar att Volkswagen Motorsport funderar på att hyra ut 2016-års modell av Polon.
Något vi kan göra antingen genom att vi driver bilen eller överlåter detta till något privatteam, säger ”källan”.
Att detta skulle vara ett sätt för till exempel Red Bull att dra igång ett eget team menar källan är uteslutet då dagens WRC-bilar blir helt chanslösa mot nästa generation. Enda öppningen för Polo R WRC 2016 är istället nya ”Privateers’ Cup”.
Att man jobbar med att homologera 2017-års version av den fyrfaldige VM-vinnaren verkar också helt klart. Samma ”källa” hävdar att bilen är till 98 procent färdig och då vill man inte släppa projektet ”så nära mållinjen” säger denne. Ett litet problem återstår dock innan Polon är 100 procent färdig, den måste också tävlas med för att få ”OK-stämpeln” från FIA. Hur detta ska lösas verkar oklart, fortsättning följer…

*
BloggTänak kopia 2Medan det av förklarliga skäl pratats mycket om Volkswagen och även Toyota, Hyundai och Citroën har det varit lite tystare kring M-Sport. Detta även om gårdagens nyhet om Ogiers kommande test av nya Fiestan som ruskade om rejält i WRC-lägret. Årets resultatrad är inte heller så upplyftande där Mads Østberg är bäst av de som kör ”The blue oval” som sjua i WRC-tabellen med 94 poäng. Placeringen efter och den som är inne i bäst ”flow” för tillfället av Ford-åkarna, Ott Tänak med 12 poäng färre. Påläggskalven hos M-Sport Eric Camilli har som bekant haft det lite tungt i sin första fulla WRC-säsong, ligger elva med bara 28 poäng men har desto högre närvaro i plåtverkstaden.
Rally Australia blir tack och adjö för WRC-Fiestan och där Ott Tänak som kör för sidoteamet DMACK känns som den med störst chans på en sista pallplats 2016. Efter reccen konstaterar Tänak.
Sträckorna är fantastiska som vanligt här i Australien, några väldigt hårda och snabba över öppna fält. Andra är både dammiga och krokiga inne i djup skog.
Mads Østberg och Ola Fløene har mött flera stora ormar under reccen som dom hoppas slippa när det blir tävling. Även Mads menar att dammet kan bli ”tricky” och i efterhand jobbar han och Ola med att justera noterna efter videofilmer från reccen.
Vi står inför en stor utmaning, konstaterar Mads.
WRC-finalen 2016 är på pappret lite avslagen med bara tio förare anmälda i WRC-klassen och där en av dessa Lorenzo Bertelli står lite utanför och startar mitt i WRC2-gänget.

*
BloggVolvoNär nu Ford har Mondeo med 4WD trodde många att M-Sport skulle pensionera sina i sammanhanget urgamla Volvo S60 som recce-bilar. Men enligt uppgift skeppas dom tillbaka från Australien för att förses med vinterdäck och fortsätta göra tjänst åtminstone över premiären 2017 Rally Monte Carlo.

*
BloggEkströmAtt Mattias Ekström blivit nominerad i klassen ”Årets Manlige Idrottare”Idrottsgalan känns helt rätt. Att bli Sveriges första världsmästare i rallycross borde väga tungt hos juryn tycker nog alla som har minsta motorsportkänsla i kroppen, men jag är tveksam till om dom som bestämmer verkligen fattar. Inte så att det dräller av ”bilsportare” som blivit nominerad, senast var det 2001 med Kenny Bräck. ”Bräcken” blev då distanserad av simmaren Lars Fröhlander medan det i år förväntas hårdast motstånd från hästhoppare, golfare och Zlatan så klart. Peder Fredricson tog OS-silver i Rio, Henrik Stenson slog också ut bollar i Rio medan Zlatan ”sparkade boll” som vanligt. I vår värld är alla tre något som Ekström kunde käka till frukost, men nu är det inte vår värld som sitter i juryn så…

*
Hemma i Avesta är det dock inget snack där är Mattias ”Kungen” och i tisdags tog kommunstyrelsen beslut att hans namn kommer på en gatuplatta på Lilla Torg i Avesta. När Mattias fick beskedet att hans nan kommer på den sjunde gatuplattan blev han glad och stolt berättar han. Även kommunstyrelse ordföranden Lars Isacsson är nöjd.
Mattias Ekström är en självklar och strålande ambassadör för Avesta, säger han .
Det gäller i sitt sätt att uppträda, både på och utanför Idrottsarenorna. Där är han ett föredöme.
Isacsson fortsätter
Vi har pratat om Mattias flera gånger tidigare och i år med årets VM-guld så känns valet självklart. Vi har också varit helt eniga i kommunstyrelsen som fattat beslutet.
Totalt har sex plattor hittills lagts ner på Lilla Torget i Avesta. Dessa är Tony Rickardsson, Nicklas Lidström, Eva ”Mary Adams” Engdahl, Erik Axel Karlfeldt, Kerstin Larsson-Englund och Carl Jularbo. Att dela platta med dragspelsvirtuosen Calle Jularbo måste kännas stort för en rallycrossförare som inte ens använder noter…

*
BloggMiriamByte i högerstolen i R5-Fiestan blir det hos snabbe norrmannen Anders Gröndal till nästa säsong. värmländskan Miriam Walfridsson väljer att prioritera familjen och crosskart (?) till nästa år.

*
BloggAudiJag kan ha fel men nog känns det som att det blåser lite friskare vindar i STCC än på länge och i så fall tacka nya TCR-bilarna för detta. I dag kom meddelande att ett tredje märk nu är klart för premiär på Ring Knutstorp i maj. Efter VW och Seat är det ännu ett VAG-märke som kliver in och detta genom Audi och LMS Racing med en Audi RS3 LM. Men det kanske kommer mera avslöjar teamchef Antti Burri
Vi tittar på att driva ytterligare en eller två bilar i STCC.
LMS Racing från Åbo var teamet som i början september kom till Solvalla med två SEAT León enligt det nya TCR-reglementet. Nu återvänder man för att tävla.
Vi har fört en dialog med Buri en längre tid och det känns verkligen roligt att få välkomna honom och hans team till Sverige och STCC, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.
LMS är ett väletablerat team som ansluter till STCC med god erfarenhet av TCR. I årets tyska mästerskap slutade Buri fyra efter bland annat tre segrar. LMS Racing nådde även fjärde plats i teammästerskapet. Närmast väntar även start i Macau för Burri.
Vår ambition är att köra både STCC och det tyska mästerskapet med två eller tre bilar kommande säsong och hoppas på att det inte blir några kollisioner i kalendern.
Någon förare är ännu inte klar för Audin och så här långt finns det fem bilar klara för STCC 2017.

*
BloggRekordJag vet, det har varit ont om Opel-Spotting Motorbloggen senaste tiden men det ändrar vi på nu. Gnestaboende Tore Hjorth har varit på Kreta och där hittat följande, ” Hej Tommy  följer din blogg frekvent och är en ”gammal” Opel vän & licensierad rally entusiast sedan 70-talet. Självklart med en ”snart klar” grupp H Ascona B i garaget.
Fick syn på denna skönhet ! på vår semester på Kreta i Oktober. Hade nog ”räddat” den om nu inte Kreta vore en ö lite för långt bort från Sverige. Hur som helst en skön trotjänare med patina !!”.
Grundregeln är att en Opel alltid är värd att rädda. Dock tycker jag att den här 59:an (kan även vara en 58:a eller 60:a) gör sig allra bäst där den står nästan lite av ett konstverk, en installation. Har vandrat runt i Wanås internationellt berömda konstpark där bland annat Yoko Ono ställt ut. Kan ändå lova att något finare än den här Rekorden på Kreta har dom aldrig haft där!

*
När Audi valde minst sagt kontroversielle ”mediaprofilen” ”Kakan” Hermansson som reklambärare för sina produkter tog det som man säger ”hus i helvete” och det tog inte många timmar innan Audi meddelade att man avbrutit samarbetet med ”Kakan”. Hennes Twitter-texter för två år sedan om polismorden i Malexander och sina åsikter om att ”poliser är ”bastards” har snurrat runt i media sedan dess. Ändå menar Audi att man inte kände till hennes bakgrund. Att hon bett om ursäkt för sina åsikter känns inte så där jätteärligt om ni frågar mig.

När väl bollen landat i målet efter Audis praktfulla självmål så tog Regionmuseet i Kristanstad över stafettpinnen. Även här råder dåligt omdöme när man bjuder in samma ”kaka” för att inviga en utställning i helgen, detta trots massiv kritik i sociala medier. BloggMikaela kopia 10Nog känns Mikaela Åhlin-Kottulinsky (bilden) som även hon var med i samma Audi-kampanj mer klockren som budskaps förmedlare mot Audis målgrupp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *