Kong Christian Race, lillejulafton för oss rallyåkare och Sturesson STCC-tvåa!

Då är ”lillejulafton” avklarad! Ja något annat kan man inte som rallyåkare kalla Preem Näsby Kong Christian Race, i folkmun Kongen. Vilka vägar, utan tvekan bland det allra bästa som finns att uppbringa i vårt avlånga land, tack Kristianstads MK. När dessa sedan paras ihop med strålande vårväder och glada positiva funktionärer, då är det ren högtid. Men lillejulafton, vad är då julafton? Ekratten i Asarum så klart. Där snackar vi vägar som är om möjligt ännu krokigare och mer underhållande än Kristianstads, men det är hårfint. Asarum har dessutom specialsträckan ”Stengrepen”, att få köra den är värd en hel säsongs startavgifter…
Annars blev Kongen ungefär som jag tänkt mig. Femma av sju startande i min ”cupklass” får jag vara nöjd med. Nöjd är jag däremot inte med sträcktiderna. Jag menar vi åkte så mycket Kadetten förmådde och får ändå däng med tre minuter av klassvinnaren Jonas Gustafssons Saab Sport. Tre minuter, en evighet, ljusår kalla det vad du vill, men mycket är det…
Istället får jag glädja mig åt Stoffe och Kalle Greens segrar. Båda två lite av skrällar även om jag hade med dom ”fem i topp tipse”t på Motorbloggen. Stoffe hade läst detta och blev både glad och överraskad sa han, över att jag trodde på honom i det tuffa sällskapet. Men han visade med eftertryck att jag hade rätt!
Nästa uppgift för Stoffe blir Lille Mats Rallyspsrint och då kommer han att köra nybygget, WRC-Subarun. Ska bli minst sagt spännande att se hur detta går!
Före start var rutinerade tävlingsledaren Björn Larsson lite orolig med tanke på antalet startande. Oron gällde inte sträckorna utan det faktum, att med många startande ökar risken för att en olycka ska inträffa. Nu blev Kongen tack och lov helt olycksfri och dessutom bröt inte speciellt många av de 210 startande. Lider gör jag med nyblivne Hässleholmsåkaren Johan Persson som kort efter start rullade sin nylackade Peugeot till skrot. Tack vare den stabila buren kunde han och co-drivern kravla sig ur vraket, mörbultade men i stort sett oskadda. Med en vanlig bil hade konsekvenserna av en sådan smäll varit helt annorlunda!
Bland de många åskådarna fanns motorlöse Thord ”Todde” Johansson, en roll som han inte gillade så där värst mycket. I väntan på ny motor, en väntan som kan bli flera månader lång om det vill sig illa, var han lite filosofisk av sig.
– Enda chansen att bli miljonär på rally, det är att börja som miljardär, konstaterade Todde med ett matt leende.
En annan åskådare var friskusen Hans ”Kräbbleboda” Johansson. Varken han eller ”arvtagaren” Rickie Borgström verkar ha några planer att åter sätta Kräbbleboda på rallykartan inom den närmaste tiden.
– Men idag kändes det inte bra, ryckte riktigt i gasfoten när man stod ute i skogen, konstaterade Hans längtansfullt.
Nästa begivenhet blir alltså Lille Mats Rallysprint på söndag. Landets största asfaltstävling dessutom med alla de vassaste danskarna på startlinjen. Ny högtidstund för oss motornördar. Om inte förr, så ses vi på Garnisonen!

Höll på att glömma Johan Sturesson, vilken debut med nya BMW:n på Jyllandsringen! Nu ligger Johan tvåa i STCC och femma i den nya Skandinaviska cupen och nästa deltävling avgörs på Johans hemma/favoritbana Ring Knutstorp. Får vi se Johan överst på pallen där? Jag säger som Gunde Svan, ingenting är omöjligt och jag håller tummarna!

4 svar på “Kong Christian Race, lillejulafton för oss rallyåkare och Sturesson STCC-tvåa!

 1. Hej Tommy.
  Om du varit orolig över konkurrens så kan jag lugna dig med att ordningen är återställd. Efter förra veckans överraskande reportage om Johan Sturesson i Skånska Dagbladet så lyckades de nu missa det publika och deltagarmässigt största evenemangen i Skånes sportvärld denna helgen, Kong Christian Race. Inte minsta tendens till reslutatredovisningen eller notis om tävlingen!
  Vi tackar dig Tommy och övriga deltagare i rallyt för en trevlig dag, dock med viss reservation för en Escortåkare från Norrahammar som passerade tidskontrollen efter målet på SS1 i full fart för sedan åka av i nästa kurva… Snacka om tunnelseende och att kartläsaren måste ha slagit nytt rekord i ”kommit av sig i noterna”-tävlingen! /En av funktionärerna på SS1.

  1. Hej igen.
   Orolig? Knappast och som jag skrev kan grisar flyga…
   Tråkigt nog var deras samarbetstidning Norra Skåne inte mycket bättre. En kort text, ingen bild från årets största rallyhändelse i nordost Skåne ( ursäkta Wilke och Snapphanerallyt). Bara att konstatera att det är enbart Kristianstadsbladet som står för uppmärksamheten och kontinuiteten i motorbevakningen när det gäller pappersmedia.
   Tack för er insats på sträcka 1. En insats som gör det möjigt för mig och de andra 209 tävlande att ha kul i rallyskogen. Tyvärr glöms alltför ofta funktionärerna bort, men utan dom hade det inte blivit några tävlingar överhuvudtaget. Något vissa tävlande borde tänka på när man spyr galla och okvädingsord över någon stackare som kanske gjort ett litet fel eller inte varit tillräckligt snabba för vederbörandes smak.
   Ha det bra
   Tommy

 2. Hej Tommy.
  Jag och Johan mår relativt bra efter den resan vi gjorde. Konstant huvudvärk och ett blått öga för min del och stukade fingrar för Johan så får vi anse att det är väldigt lindriga skador om man kollar på vad som kunde hänt. Tur i oturen så rullade vi i diket och inte ut mot skogen.
  Vill även gå ut med ett stort tack till Emil Håkansson som startade precis efter oss. Som stannade och kollade så vi vart okej. Vet att många inte hade gjort detta.
  Sen även tack till alla som frågat hur vi mår och önskat oss en snabb väg tillbaka till skogen.

 3. Hej.
  Skönt att höra att ni båda är OK. Bara att konstatera att säkerhetsprylar ska man inte pruta på. Med lite taskig bur, gamla stolar med mera som ni inte hade, så tror jag inte utgången av smällen blivit så bra som den trots allt blev.
  Nu hoppas vi på snabb ”rehabilitering” så att du och Johan åter finns med i startlistorna när det brummar i rallyskogen.
  Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *