Klara A. fortsätter med Grönholm i CE Dealer Team, ”2xVictor” gör årsdebut i Holland, Eslöv-Simon välkomnas till Tyskland, även krock i Värmland i juni, Meeke chanslös, CG och Rune kan bli ”Årets Eldsjäl”.

Idag var det läge för alla motorsport-lovers att ”korka upp” och fira när SMK Hörbys RX-ess Klara Andersson bekräftades för sin tredje säsong i World RX (Rallycross-VM). Tillsammans  med Niclas Grönholm fortsätter de båda i ”CE Dealer Team/Volvo Construction Equipment”. Nu är målet förklarar teamet att Niclas och ”the rising star” Klara ska förbättra teamets tredje plats i fjol. I år lär konkurrensen bli betydligt tuffare när  man som det beskrivs, ”för första gången ställs de banbrytande elektriska RX1e-bilarna direkt mot deras hållbart drivna RX1-förbränningsmotsvarigheter – en betydande milstolpe i sportens utveckling”.

Foto: Red Bull Content Pool

Klara skrev historia i Portugal under sin rookiekampanj som första kvinna någonsin att nå pallen i internationell rallycross högsta klass. I finalen i Hongkong blev hon sedan den första kvinna att vinna ett heat i VM-serien.

Jag är hedrad över att bli bekräftad som officiell förare igen med CE Dealer Team av Volvo Construction Equipment, kommenterade Klara.

Jag och Niclas fast beslutna att göra vårt bästa i varje race och leda teamet till seger.

Med start i Höljes och final i Australien lär det bli ett både spännande och omväxlande år för 24-åringen. 

Foto: Red Bull Content Pool

Jag är otroligt exalterad och tillsammans är vi redo att ta oss an utmaningarna som ligger framför oss och sätta vår prägel både på och utanför banan, så låt oss göra detta år speciellt!

*

Nästa helg körs i Nederländerna (Holland som vi brukar kalla Belgien grannen) ”Zuiderzee Rally” där jag genom mitt rutinmässiga ”Europa-svep” ser att min klubbkompis i SMK Hörby, Victor Hansen är anmäld. Precis som ifjol med Peugeot 208 Rally4 där Ryds Victor Johansson sköter notläsandet. I klassen är en dryg handfull ekipage anmälda, men där ”2xVictor” är ensamma med svensk flagga.

Foto: Tommy Svensson

Dubbelt så många danskar då Simon Vallentin/Peter Egholm kör Hyundai i20 Rally 2 medan Jacob Egholm/Sarah Haudik använder en lite tamare Renault Clio Rally5 . Trion utgör faktiskt de enda ”icke-holländska” i det stora startfältet där även en historisk del ingår. Rallyt är kompakt som det mesta i det här landet och körs med tre sträckor på asfalt som tripplas och ger totalt drygt åtta mil SS. Totallängden är runt 20 mil.

*

Redan på fredag kastar sig SM-vinnaren i 2WD i Asfalt SM, Simon Andersson/Jörgen Jönsson (Eslövs MK respektive SMK Hörby) sig in i den internationella rallyleken med start i ”ADAC Rallye Erzgebirge” i sin Renault Clio Rally4. Lite skillnad mot svenska arrangörer när klubben skickar ut ”Pressemitteilung” även till Sverige och Motorbloggen, ”Danke Schön”. Här välkomnar de speciellt ” Inwieweit die internationalen Gaststarter Simon Andersson (Eslöv) / Jörgen Jönsson (Hörby) aus Schweden” som ska slåss om klasseger med ”Lasse Karlshøj (Kopenhagen) / Isabell Kvick (Maribo) aus Dänemark mit um den Klassensieg eingreifen können, bleibt abzuwarten.”.

Foot: ERC

I fajten om totalseger lyfter arrangören i Stollberg fram hemmaåkarna och huvudpersoner i ”Deutsche Rallye Meisterschaft (DRM)” trefaldige mästaren Marijan Griebel och fjolårsvinnaren Julius Tannert, båda i Skoda. Första sträckan av totalt 12 drar igång på fredag klockan 17.16 med avslut på lördagen med SS12 klockan 17.39.

*

Inte bara Midnattssolsrallyt och East Sweden Rally som krockar i sommar. Även ERC i Värmland ”Royal Rally of Scandinavia” får lite konkurrens, kanske inte på långa vägar lika allvarlig som MSR vs. ESR i slutet av augusti. Det är höjdpunkten för Racerhistoriska Klubben när det 14-16 juni körs klassiska ”Velodromloppet Historic GP Karlskoga”. Hit förväntas runt 200 bilar vilket inte påverkar ERC alls, däremot kan det bli lite slitningar med publik som gillar både modernt och klassiskt…

*

Hyundai Portugal satsar stort på att vinna landets rallymästerskap och för detta satt nordirländaren Kris Meeke i sin Hyundai i20 N Rally2. Debuten gick bra med seger men efter denna kom en mindre kalldusch för ”The Ulsterman”.

Foto. Hyundai Paortugal

Även om han står överst i tabellen när mästerskapet är slut, blir han ändå inte Portugisisk Mästare, på grund av landets lag som säger att endast portugiser kan bli mästare i individuella sporter. 

*

På lördag är det dags för ”Nordöstra Skånes Idrottsgala” där Hässleholms MK:s CG Wilke är nominerad i kategorin ”Årets Eldsjäl”. I dag presenterades 74-åringen av Kristianstadsbladet/NorraSkåne som har Kristianstad Kartingklubbs Rune Kostkevicius och Anette Olsson, Vittsköffle IF som  utmanare om den åtråvärda utmärkelsen.

För alla rallyintresserade är ”CG” så välkänd att det inte känns meningsfullt att återigen lista allt han gjort för  under sina dryga 50 år i sporten varav 29 år som ordförande i klubben.

Från Motorbloggen kommer lycka till CG och Rune och må bäste man vinna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *