Kangur snabbast i Estland, Lappi femma, skånsk WRC-favorit på Själland och var fick Simon sin vinnarinstinkt från?

Hemmaföraren Martin Kangur i den på pappret ”sämsta” bilen var snabbast på ”shake down”BloggEstonia inför ”auto24 Rally Estonia”. Unge Kangur i en Super 2000 Fiesta var snabbast över de 2,95 kilometerna estnisk grusväg med tiden 1.30,0 och tre tiondelar längre behövde en av de största favoriterna, Ott Tänak i en modernare Fiesta i R5-utförande.
Först som femma körde ERC-ledare Esapekka Lappi in med Skodan knappt två sekunder bak Kangur likvärdiga bil.
Det kändes bra, konstaterade Lappi efter nerskakningen.
– Kanske släppte jag gasen en gång för mycket men som helhet var det helt okej och vi gjorde inga misstag.
Lappi såg framemot fredagens start och kommenterade sträckorna som vara snabbare än vägarna han är van vid från hemma i Finland.
– Sträckorna ett, två och fjorton är mycket snabbare än i Finland, däremot är sträcka fem helt perfekt ”really nice”!

*
Som trea bak WRC-erfarne Tänak körde 23-årige Sepp Wiegand in, trea i ERC-tabellen och för honom blir Estland en helt ny erfarenhet.
Tävlingen blir en stor utmaning för oss men jag ska göra mitt allra bästa, vilket jag alltid försöker, menade Wiegand före start.
Rallyt drar igång på allvar med första sträckan strax efter klockan 11.00 i morgon fredag.

*
Fick på pälsen igår av Växjös Nina Jonasson i kommentarsfältet, normalt högersittare i Junior-SM:s Erik Telehagens Honda för att jag skrev att Otrimmat 2WD hade noll deltagare i Snapphanerallyt. Det jag menade var Klass 1 ”Otrimmat 2WD Grupp N upp till 1600cc samt Grupp R1A och R1B”. Däremot i Klass 2, fortfarande Otrimmat 2WD är i dag sju bilar anmälda. Äv en det en väl klen siffra för den klass som många med mig hoppats skulle kunna utvecklas till en klass som i en framtid, ensam skulle kunna bära SM-värdigheten. Än så länge ser den ”drömmen” inte ut att kunna förverkligas…

*

Med nästan exakt tjugofyra timmar kvar av anmälningstiden till Snapphanerallyt har deltagarantalet ökar något men fortfarande är det inte lapp på luckan precis. Fyrtionio SM-åkare är anmälda vilka kompletteras med knappt tjugo andra ”glada rallyåkare” utanför SM-tävlan. Nu är det bara att hålla tummarna, men över hundra startande totalt lär bli svårt att komma.

*
I helgen är det dags för den populära svensktävlingen NCC Rallymasters i ”grusgraven” i Gammelrand på danska Själland. En tävling som alltid lockar många att ta sig över Öresundsbron och den här gången dessutom med svenskt i favorittoppen. Jocke Grahn och Rickard Nilsson tar över WRC-Focusen och som jag ser det i startlistan är där få eller egentligen ingen som kommer att kunna utmana SM-Sprint tvåan.
Övriga svenskekipage är Fredrik Lenander Subaru, Magnus Hägg Subaru, Håkan Bercic Peugeot, Peter Holgersson Ford, Roger Sloberg Citroén, Leif Axelsson Volvo. Sedan vet jag inte riktig hur man ska klassa svenskdanske Erik Christensen? Erik bor i Arlöv men kör med sin 240-VOC enligt det friare danska VOC-reglementet, kanske det räcker med att skriva ”Skåning” på Erik…


Idag har jag själv ägnat mig åt Opel-Spotting när jag passerade ett hus utanför Hällevik. Vid sidan av en snygg Cheva Pick Up stod en rekorderlig BloggOpelOpel Rekord från det unika årtalet 1957. Unikt då 57:an bara fanns just detta år, 1958 kom den helt nya modernare Rekorden med panoramruta och allt. Nu såg den lite ledsen ut där den stod i gräset, skodd med icke-original fälgar och väntade på att få lite kärlek. Någon måste skynda sig och ta hand om skönheten!

*
Minst ett dagligt besök på Täppetstranden och Åhus Beach Handball Festival har sportchefen beordrat. I går sprang jag rätt på Asfaltskungen och regerande svenske Sprintmästaren Mats Andersson från Eslöv i sanden. Mats provade ifjol ihop med lite kompisar att spela själv i Företagsklassen och då bevisades en sak. Bara för att man kan köra fort med en rallybil betyder det inte att man är lika bra på att spela handboll. Åhus Beachhandball Festival.Vis av detta hade Mats lagt ner den delen av sin karriär och ägnade sig istället åt att kolla på när kartläsarämnet och sonen Simon spelade. Hans lag gick till B-slutspel vilket i sig är en framgång men Simon var långtifrån nöjd med detta.
Han vill vinna alltid vinna och jag undrar egentligen varifrån han fått den inställningen, undrade Mats.
En svår fråga, var kan Simon ha fått denna livsåskådning att alltid vilja vara först. Nu vet jag, farfar Östen så klart han vill ju också alltid vinna…

 

6 svar på “Kangur snabbast i Estland, Lappi femma, skånsk WRC-favorit på Själland och var fick Simon sin vinnarinstinkt från?

 1. Vad gjorde du i mina hemtrakter Herr Svensson?????
  Jag är Hällevikare i själ och hjärta och födsel och ohejdad vana.

  1. Hej Leif.
   Var i fina Hällevik för att ta en bild inför Jazzfestivalen. Var såg du mig och varför kom du inte fram och hälsade?
   MVH
   Tommy

 2. Apropå otrimmat 2WD. För inte så många år sedan var det sisådär 35 bilar som gjorde upp om SM-titlar i den klassen. Vill minnas att nästan 25 hade poäng i JSM. Vi snackar om åren runt 2005 och 2006. Sedan har det dalat. Funderar på varför!!

 3. Jag kände igen bilden du hade i Bloggen, kör förbi där dagligen och har tänkt stanna och ta en bild men sen tänker man jag tar det på hemvägen och så glömmer man det igen. Jag såg inte dig ”live” utan det var bilden på Opeln som avslöjade dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *