Kalle åkte ifrån ”hemma-ikon”, stabila VOC-segrare i Rally Edane, MECA ”speedar” upp, fri start i Rally Roskilde, inget riktigt flyt för ”The Bäckmans” och Brink tog årets första TCR-seger!,

Det är inte bara Oliver Solbergs namn som dyker upp när man tänker på nästa generation WRC-förare, lika självklar i den rollen är Skoda Motorsports Kalle Rovanperä. Ett nytt och väldigt starkt bevis på hur duktig Kalle med Janne Halttunen vid notblocket är, kom i helgen. Då kördes det vid sidan av ”Rally Barum” största rallyt i Tjeckien, ”Rally Bohemia” där Kalle tog en stabil seger. Värdemätaren i det här fallet var att han körde ifrån på hemmaplan nästan oslagbare Skoda-kollegan Jan Kopecky. Många har tidigare försökt och i Rally Bohemia hade Kopecky fram till nu sex raka segrar men så kom där en späd 18-åring från Finland och satte stopp för segerraden. Dock var det ingen jätteseger, 19,7 sekunder skilde denna de båda medan trean Jan Cerny även han så klart i en Skoda, var över minuten efter. Nästa start för Rovanperä blir i Rally Finland om knappt tre veckor.

*

Lovade igår en genomgång av VOC-delen i Rally Edane och där Kristoffer Karlsson/Albin Timell tog hand om segern i A-klassen före hemmaföraren i MK Team Westom Emil Andersson/Kim Rauseus. Ny värmlänning som trea, Patrik Fredriksson/Christian Rosén. I B-var det Laxås Dennis Persson/Fredrik Rudmalm som fick ta emot största prisbucklan före Tim Palmqvist/Josefina Hellkvist, Degerfors. Ny Laxå-förare på tredje plats, Magnus Lindqvist/Sara Ridde. Robin Bäckström/Johnny Bäckström, från Falköping körde hem C-klassen, med Patrik Lundberg/Peter Söderlund, Ilsbo som tvåa och på tredje plats Oskar Nilsson/Emil Vidström. Skånskt som trea i Ungdomsrally genom Dalby MK:s Valentin Mårtensson/Tommy Gullberg. Före sig hade skåningarna Isak och Pekka Vikman, Nora och Marcus/Mikael Persson, Trollhättan. VOC-basen Roger Fransson konstaterar att han tippade väldigt bra den här gången.

 – Jag satte förhandstipset på pricken i Elit A, Kristoffer Karlsson är tveklöst ”the man to beat” i högsta Elitklassen, menar Roger.

Redan på sträcka ett sätter han sig i respekt genom att sätta upp ett karaktäristiskt högt tempo för övriga att jaga. Tempot han kör i just nu är helt enkelt otroligt. Men hatten ska lyftas av de jagande också, i detta fall Emil och Patrik som inte är i närheten av att ge sig. Emils urladdning på SS 5 imponerar också och vittnar om storhet. Att köra in 1 sekund per kilometer på en erkänt supersnabb förare som Patrik Fredriksson är mycket starkt jobbat.

Han satte även segraren i B, Dennis Persson som nu tog sin femte raka seger. Mest överlägsen var C-vinnaren Robin Bäckström med över minuten till tvåan imponerade på Roger.

Att segra med det startfältet och med över en minut är inget annat än häpnadsväckande. För att lägga lök-på-laxen så hade han dessutom problem med sin intercom så han körde i princip onotat, vad ska man säga? 

Om en knapp månad är det dags för nästa deltävling i SverigeSerien och detta i Kil den 10 augusti. En tävling som kolliderar med SSRC och Snapphanerallyt i Hässleholm.

*

Helgen före detta så kör Kullings MS sin klassiska men nu med nytt namn ”MECA Kullingstrofén” ingående i Svenska Rallycupen.

MECA har speedad upp sitt stöd riktigt ordentlig, till stor glädje för alla inblandade och kommer till prisbordet med tre kompletta verktygsskåp, till ett värde av ca 65000 kronor, berättar Kullingsprofilen Conny Hansson.

 Verktygsskåpen kommer lottas ut till de tävlande i samband med prisceremonin. De som deltar i lottningen är alla som kommit i mål och närvarar personligen vid utlottningen.

Kullings MS går även mot strömmen och sänker anmälningsavgiften.

Vi vill på så vis dra ett litet strå till att tävlandet ska bli liiite billigare.  Mycket mer hade ju varit önskvärt, men vi har en verklighet att hålla oss till, menar Conny.

Som vanligt kommer det även att sändas Rallyradio från tävlingen genom Radio Treby.

*

När jag ändå är inne på reklambiten så vill gärna arrangören av ”DM-løbet” Rally Roskilde den 21 september se svenska och norska ekipage i anmälningslistan. 

Rally Roskilde består av tio SS (fyra olika) med totalt 83 kilometer och till hundra procent  på asfalt, berättar Ole R. Fredriksen och lägger till det allra bästa.

Ingen anmälningsavgift för svenska och norska förare. Om du är intresserad, vänligen kontakta Lene Jørgensen loejtegaard@mail.tele.dk

*

Mer Danmark och på lördag är det dags för ett nytt slag i ”grusgraven” i Gammelrand vid Kalundborg och KOMO Rallysprint. Lite märkligt är att det i anmälningslistan inte finns en enda svenska anmäld av de 45 som ska köra på lördag. Normalt sett brukar det krylla av svenskar (åtminstone skåningar) i den här klassiska sprinten. 

*

Blev en omväxlande helg för syskonen Bäckman, Jessica och Andreas när TCR Europé drog till Österrike och Red Bull Ring. ”The Bäckmans” kör Hyundai i30 N TCR-bilar för det italienska teamet Target Competition och fick allt ifrån poängplockande och snabba varvtider, till otur och krascher. Träningen gick bra för de båda men i kvalet blev det rödflagg och båda fick starta långt bak när det var tid för race. Mest trist var det för Jessica som berättar. 

Det var inte min helg – oturen i kvalet gjorde att racen blev ännu tuffare. Sedan resulterade incidenter med andra förare i racen till att jag blev poänglös denna helg, vilket är en stor besvikelse på en bana där jag kände att farten fanns för att plocka poäng.

Andreas däremot lyckades bättre och utökade sina poäng och behåller därmed åttonde platsen i sammandraget med tre tävlingar kvar.

*

Nu jagar ”Brinkarna” TCR-trofén efter att Tobias BrinkFalkenberg tog årets första seger. I race två ville inte teamkompisen Andreas Wernersson vara sämre och fullbordade succéhelgen.  Tobias fick dock sin seger först efter att domarna gett ledaren Robert Dahlgren tidstillägg efter alltför tuff uppvaktning av Ramudden-Audin.

Skönt med seger tillslut och många viktiga poäng till mästerskapen, säger Tobias som slutade fyra i Race2.. 

Lite enklare för Wernersson i andra racet där han ledde från start till mål. Gick över mållinjen hela tio sekunder före tvåan. Med detta leder Brink Motorsport Team-Mästerskapet före PWR Racing och Micke Kågered Racing. I Förardelen av TCR Scandinavia har Robert Dahlgren 153 poäng, nio mer än Wernersson medan Tobias Brink som trea har längre upp till den ledande Seat-bilen, 27 poäng. 

En som också var nöjd med sin helg var Mikaela Åhlin-Kottulinsky som slutade trea i första racet och sjua i det andra.

Vi har verkligen haft en stark helg här i Falkenberg och plockat bra poäng i mästerskapet. Att ta min tredje pallplats för säsongen känns riktigt bra och jag hoppas att jag kan fortsätta klättra i mästerskapet efter sommaruppehållet. 

*

Nu gör Motorbloggen ett kort uppehåll och nästa gång ni kan läsa densamma blir förhoppningsvis på lördag…

*

Motorbloggen hämtar sitt material förutom genom egna källor, via officiella pressreleaser och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga.Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Tommy Svensson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *