Jonas Olsson leder Rally-SM, Todde fick ge upp och Silver-grisen är född!

Trots att Jonas Olsson, tävlande för Hässleholms MK inte lyckades lika bra i Vinterpokalen som i Rally Uppsala gick han och co-driver Alexander Harsten upp i SM-ledning för klassen Otrimmat 2WD. Jonas slutade trea efter de bägge favoriterna Victor Henriksson, etta och Mattias Jirvelius. En total poängskörd som Jonas egentligen bara kunnat drömma om för en månad sedan.
Det är väl bara att konstatera att Rally-SM 2012 + Vinter + Thord ”Todde” Johansson är en lika omöjlig kombination Nordkorea och firandet av 4 juli. I Uppsala blev det knappt publiksträckan för Todde och Emil, i Sandviken var det slutkört på sträcka två när 940:an blev bromslös. Dock fixade man ihop ”bromseriet” så pass att man gav sig ut på de fyra sista sträckorna, självklart långt, jättelångt från chans på SM-poäng. Men inte heller detta ville sig för Bagaren utan med en sträcka kvar packade växellådan ihop. Om jag säger att jag lider med ”Hörbygänget” så är det årets underdrift. Måste finnas ett ord som är flera snäpp starkare än lider och det ordet är hur jag känner det!
Hans ”Kräbbleboda” Johansson fick inte till det alls i helgen. Var bak redan på första sträckan och tråkigt nog var det sedan samma visa resten av Vinterpokalen. På sista sträckan tappade man över sex minuter och slutade 24:a i Trimmat 2WD. Utan tappet var man uppe kring sexton-sjuttonde plats vilket självklart var betydligt sämre än vad Kräbbleboda kalkylerat med.
Inte heller Skillingaryds Henrik Lennartsson fick till det på de snabba Sandvikensträckorna. Var långtifrån SM-poäng fram till sträcka sju när det var tid att kasta in handduken med ”tekniskt uheld”.
Tipset? Gick faktiskt riktigt hyfsat och Pontus Tidemand hade inga större problem, precis som jag tippade att ta andra raka SM-segern. Min tvåa Hörbing försvann med motorklödd på Focusen och då klev Mats Jonsson upp och tog hand om silvret. Per-Arne Sääw och Kalle Lexe satte jag klockrent som trea. Fast något strul måste ”hissmontören” haft, för han var inte alls så bra med på tiderna som i Uppsala. Här har vi också trion som kommer att göra upp om SM-medaljerna, Hörbing som är poänglös så här långt, kan aldrig blanda sig i den leken…
Klockrent var det i Otrimmat 2WD där jag hade alla tre toppåkarna rätt. Hade David Petterson bara skött sig då hade han blivit fyra istället för som nu, förarglig femma och det hade sett ännu bättre ut för min del.
Trimmat 2WD var ett kalkerpapper på den otrimmade klassen. Tobias Söderquist etta, ”check”, Leif Peterson tvåa, ”check”, Johan Holmberg trea, ”check”, Johan Carlsson fyra, f-n också han blev ju bara sexa medan ”min tippade femma” Stefan Jonsson snöt fjärde platsen. Nu gick Magnus Henriksson in och som femma. Men trots allt menar jag nog att tipset den här gången inte kan skrattas bort, eller…
Återstår gör Otrimmat 4WD, där min favorit Jimmy Joge svek mig igen och slutade tvåa. Patrik Johansson från Växjö är inte mycket bättre och gör det mesta för att dj-las med Motorbloggen. Vann klart, femton sekunder före Joge vilket jag självklart ändå gratulerar till även om det underminerar min trovärdighet som ”expert”.
Helrätt var det däremot med Mats Thorszelius som tippad fyra och körde in som fyra, han kan man lita på. Detta till skillnad mot Hans-Erik Weng som jag hoppades skulle ha Rally Sweden tempo i kroppen. Offrade Robin Friberg för Wengs skull som femma och vad händer, jo Friberg blir femma medan Weng kör in som blygsam nia.
Har precis haft celebert besök på garageuppfarten, ”Silver-VOC:ens” teamkamrat ”Silver-grisen” har varit ute på premiärturen. Alltid kul att vara med när en ny rallybil ser livets ljus för första gången, nästan lite högtidligt. Men att ta den nyfödde på sitt livs första resa till Vinslöv och en handbollsturnering känns nästan som helgerån. Grisskötaren skyllde på att motorn behövde köras in inför nästa helg, när allvaret börjar i Sverige-Serien. Okej, har man redan varit i Vinslöv som nyfödd är man så att säga mer eller mindre född rätt in i hetluften…

3 svar på “Jonas Olsson leder Rally-SM, Todde fick ge upp och Silver-grisen är född!

 1. Bara att lyfta på hatten man inte har för Pontus.
  Gudabenådad förare med bästa bilen, finns inget annat än seger så länge han inte gör några dumheter.

  Lyfter hatten än en gång för Jonas.

  Hört om Jocke ska rasta Fiku förlåt Focusen nåt i SM?

  Körde du genvägarna över åsarna när du ”körde” in Grisen?

  Kennet

  1. Hej.
   Jocke har jag inget nytt om. Men du har missupfattat, Siilver-VOC:en står i garaget medan temakompisen ”Silver-Grisen” körs av Ola Wingren. Så mycket kan jag nog lova att några genvägar hittar Ola aldrig, alltid längsta möjliga väg för honom!
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *