Jonas leder Rally-SM, Latvala WRC-vann i Wales, Ola säkrade Sciroccosegern och en stor profil avled i rallyledning!

Det bar hela vägen för Jonas Olsson och Mikael Jönsson, Hässleholms MK som tog tillbaka ledningen i Rally-SM för klassen Otrimmat 2WD när man slutade tvåa i East Sweden Rally. Nu fick man ledningen lite grann till skänks då ledaren Viktor Henriksson rullade brutalt medan David Pettersson, trea inför helgen fick problem med drivaxlarna. Östgötatävlingen blev jobbig i överkant enligt Jonas då man fick ett tre timmar långt uppehåll mitt på lördagen, en timma transport, 45 minuter service och så ännu en timme transport.
-Riktigt dj-la jobbigt att starta om efter så lång paus, nästan som att köra en ny tävling, menade Jonas.
Detta märktes på tiderna då Mattias Jirvelius som vann, hela tiden ökade gapet ner till Åhusskärsåkaren.
– Slog av på tempot jag hade inga möjligheter att nå Mattias och samtidigt hade jag stort gap ner till trean, var som att köra i vakuum!
Nu är det spännande inför finalen i Kolsva om fyra veckor, där Jonas måste vinna samtidigt som Jirvelius inte får bli bättre än trea.
– Då är guldet vårt och oavsett hur det slutar så har vi SM-medalj, vilket bara det känns oerhört skönt med tanke på hur nära vi varit i flera år…
Måste även nämna grannen i Åhuskärr Jocke Grahn som slutade fyra i Trimmat 4WD och detta en hel minut före SM-trean P-A Ljung. Fram till vinnaren och på väg mot sitt 18:e SM-guld, Mats Jonsson skilde ungefär lika mycket. Guldfest blev det hos Patrik Johansson som slutade tvåa i Linköping men med tillräckligt många poäng för att säkra SM-guldet. Stort grattis Patrik och Jeppe!
Alla fem namnen fanns där på min tipslista inför Wales Rally GB, bara ordningen som blev lite tokig. Latvala vann (sug på den alla belackare!!!) för andra gången i rad, men det trodde jag att Petter Solberg skulle göra, nu blev han trea, någon futtig sekund bak Loeb. Fyra, Mads Östberg och femma Miko Hirvonen. PG Andersson leder fortfarande SWRC-delen trots den blygsamma sjätte platsen och har Wales-vinnaren Craig Breen flåsande i Protonhäcken inför de två avslutande asfaltracen. Trea är Hayden Paddon och det är nog de här tre som gör upp om guldet.
Bara två bilar som inte fullföljde rallyt där den ena var Ott Tänak som fick bryta på sista sträckan.
Rally-Sverige har sorg sedan norrländska profilen 69-årige Sten-Erik ”Stene” Eriksson avlidit i samband med lördagens tävling Siljasvängen i Hälsingland. Stene ledde tävlingen och hade knappt tvåhundra meter kvar av sista sträckan då han troligtvis drabbades av hjärtstopp. Hans Nissan GTI-R åkte av vägen i hög hastighet och när räddningsspersonalen kom fram var Stene redan död medan co-drivern klarade sig oskadd men chockades svårt.
Stort grattis till Ola Nilsson som säkrade segern i Scirocco R Cup i näst sista tävlingen och detta med bara två hundradelssekund. I sista kurvan på Oschersleben passerade Hässleholmaren Moritz Oesterreich och gav därmed sig själv den absolut bästa 25-års presenten. Nu blir det enkelt för juryn till Nordöstra Skånes Idrottsgala att utse Årets Idrottsprestation, Ola Nilsson är självklar i mina ögon!


En som också utmärkte sig i helgen var det stora kartinglöftet Noah Milell från Kristianstad när han körde hem segern i Nordeuropas största tävling Göteborgs Stora Pris.
I det första heatet blev det en kamp om hundradelar mellan bland annat Milell, Thylin, Filip Martinsson, Uddevalla och Carl Jansson från Lidköping. Dessa skiftades om att vara nummer ett, men Milell visade ännu en gång sin stora potential och vann tätt följd av Martinsson och Jansson. Tekniska problem fick Milell i det avslutande heatet. Motorn började misstända så det blev en kämpig väg mot mål flaggan, men han lyckades ändå rädda en femteplats. Noah Milell fick inta den så svåra startruta två i förfinalen, men tog ledningen efter en kanonstart. Filip Martinsson svarade direkt, vilket även Milell gjorde som sedan höll ledningen i mål.
I finalen plockade perfektionisten Milell fram sitt kunnande och dominerade, satte i stort sett varje varv perfekt, vilket gjorde att ingen kunde svara på hans tempo. Milell ledde från start till mål och hade ett betryggande avstånd till tvåan, klubbkamraten Sebastian Persson som även han stod för en stark insats. Sista pallplatsen tog Bohus Michael Häussler hand om. Milells teamkamrat i JP Racing Daniel Vebster körde snyggt upp sig från en elfte till en femte plats i mål.
-Yes yes yes, helt fantastiskt, jublar Noah Milell.
Noah Milells säsong 2012 är mäkta imponerande så här långt. SM Guld, 12 segrar på 15 starter, 8 pole position, SKCC mästare kan han bli kommande helg i Klippan.
Ytterligare en Kristianstadseger blev det genom Joel Eriksson i Yamaha.
Blandade ihop äpplena med morötterna eller vad man nu säger när jag skrev om TTA/Elitserien på Tierps Arena. Final var det, men inte för TTA som jag skrev i igår utan bara för ”hang arounds åkarna”. Den körs istället om två veckor i Göteborg och då ska helgens vinnare Linus Olsson göra upp om segern med Fredrik Ekblom som slutade två i Tierp. Det man snackade mest om efter lördagen var Alx Danielssons våldsamma krasch som kostade ett par brutna revben. ”Cittran” var i ännu sämre skick och enligt Alx kostar det en miljon att göra ”bil” av skrotet. Frågan är om han kommer till finalen i Göteborg?
Har försökt hitta någon uppgift på hur mycket publik där kom till Upplandsslätten men det har inte varit det lättaste. Trots flera pressmejl från arrangören finns där inte en enda uppgift om hur mycket folk som sökt sig till den tillfälliga racerbanan. Enda uppgiften hittar jag hos ”Svarta Masken” som skriver att där inte var mycket folk, men ingen exakt siffra ens där.
Förra helgen var där en tragisk olycka i danska Gråsten Rally där bröderna Thomas och Kristan Grue skadades svårt när deras BMW kraschade i ett träd. Idag kom där ett meddelande från familjen som berättade att de båda är mycket svårt skadade. Båda har brutit ryggen, Kristian även nacken medan föraren Thomas fått amputerat högerbenet under knät och till detta många andra allvarliga benbrott.
Till sist har jag sökt utan framgång efter resultatet från lördagens RS-DM i Köpingebro. Det enda jag fått fram är via ett SMS från min ”ständige motståndare” Viktoria och Thord Lindh från Hässleholm. Paret vann trots en kraftigt deformerad bärarm på Grupp E Golfen och nu vill man ha revansch från Dalby då Silver-Voc:en var vassare.
– Lugn, vi ses på Sturup och till dess njut av lördagens framgång och ett stort grattis!

3 svar på “Jonas leder Rally-SM, Latvala WRC-vann i Wales, Ola säkrade Sciroccosegern och en stor profil avled i rallyledning!

  1. Hej Tommy lite resultat från Köpingebro som vanligt får vi väl säga så vann Mats Andersson totalt och vi andra kämpar om dom andra platserna, men glädjande är att SMK Hörby fått en ny A-förare Martin (lill-kryll) Andersson och en ny B-förare Therese (tezzan)  Lennartsson så det är bara att gratta dom.
    mvh
    Carsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *