Jobbresa eller överlevnadsövning?

Den här vintern har det blivit en ny morgonritual på redaktionen, lite grand av gissningstävling om vem som kommer till jobbet i tid. Ja det gäller ju så klart bara de som anlitar kollektiva transportmedel, vi andra som kör bil eller promenerar kommer naturligtvis punktligt som vanligt.
För att jag nu inte ska bli hängd av mina ”sena” kamrater, så är det naturligtvis inte deras fel utan, bussar och tåg som inte klarar vanlig svensk vinter.
Vet inte om ansvariga på Banverket, SJ och andra instanser gått samma kurs som ”dubbfritt förespråkarna” där en av hörnpelarna är att det aldrig är vinter i Skåne. Lokföraren på Nils Ludvig som satt fast på Österlen är nog inte av samma uppfattning?
Nu börjar morgnarna på jobbet med den ena historien värre än den andre från mina kamrater. Någon har frusit på ett iskallt Pågatåg, någon har fått stå upp hela vägen från Malmö i ett överfullt tåg. En annan hade inget tåg att åka med överhuvudtaget utan fick ta en överfull buss. Gemensamt för dom alla är dock att de inte kommer till jobbet i tid.
För mig verkar det handla mer om en överlevnadsövning än att rutinmässigt ta sig till jobbet. Min far som var född i slutet på tjugotalet, berättade ofta om de svåra vintrarna när han var ung och hur besvärligt det var för hästar, tåg, bussar och de få personbilar som fanns att ta sig fram. I dag är hästarna borta och biltrafiken rullar i stort sett som den ska varje dag. Buss och tågtrafiken verkar dock vara på samma nivå som då han var ung…
Från detta till Skidskytte. När nu euforin från Ferrys guld lagt sig något, dröjde det inte länge innan mina arbetskamrater kastade sig över mig med anledning av min blogg häromdagen. Här menade jag att Skidskytte inte fanns i verkligheten och vid lunchen fick jag oväntat stöd av en vikarie från Sollefteå, som dessutom visade sig vara släkt med en av de absolut bästa kvinnliga skidskyttarna. Trots hela sin barndom i skidskytteträsket, hade han aldrig sett en enda tävling i den här fantastiska sporten…

4 svar på “Jobbresa eller överlevnadsövning?

 1. Som du vet Tommy är jag kollektivåkare och en förespråkare för detta. Trots den besvärliga vintern har Skåneexpressen 1 mellan Hörby och Malmö fungerat bra, visst har det varit förseningar när det varit snöoväder, men det har oftast berott på att lastbilar inte kommit upp för backarna eller ställt sig på tvären. Och då har de som kör bil till jobbet suttit i samma köer! Det är kanske dags att du ivrar för att även lastbilar skall köra dubbat på vintern. Trafiken flyter långsammare vid dåligt väglag, och då får man ta en tidigare buss för att vara i tid på jobbet, på samma sätt som att den som åker bil måste ge sig iväg lite tidigare.
  För övrigt tycker jag fortfarande att Skisskytte är en spännande sport, tänk att ta medalj ena dagen och sedan hamna någonstans runt 40-50:e plats eller tvärtom ( Ferry vs Björndalen)
  Bertil

 2. Hej.
  Vad gäller lastbilar och dubbdäck har jag redan skrivit om detta. Självklart borde även dessa och bussarna ha dubb eller åtminstone riktiga vinterdäck. Ett krav som dock viftas bort av ansvariga, det behövs inte för vi har aldrig vinter i Skåne…
  Fortfarande har jag inte fått återkoppling från någon som sett en skidskytte live, frågan återstår. Finns det i verkligheten?

 3. Jag har sett skidskytte live, i alla fall träning! Kom på att när vi i familjen för ca 10 år sedan var i Oslo på en weekendresa och besökte Holmenkollen så pågick det träning inför VM i skidskytte som skulle gå där en vecka senare. Så, Tommy, det finns i verkligheten!

  1. Hej.
   Nu krävs det ju helt andra sanningsvittne i en sådan här fråga. Jag menar träning, tio år sedan, Oslo hur många felkällor som helst…
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *