Ingen snöpremiär för Skånepågarna

Det blev inget av skåningarnas vinterpremiär i jämtländska Offerdalingen. Joachim Grahn valde att bli hemma och köra snöplog medan Jonas Olsson och Johan Gren nöjde sig med ”träningslägret” hos Depå Grande och skippade avslutningen i Rissna.
Anledningen enligt Jonas Olsson var den stränga kylan som gjorde det lilla snötäcket så poröst att man åkte på tjälen. Hårdfruset grus och rallydubbade däck är ingen bra kombination, varken på bilen eller i plånboken!
Då verkade det ha varit bättre förutsättningar i den norska mästerskapspremiären Sigdalsrally även om det var svinkallt även här. Runt trettio minusgrader uppmättes när rallyt drog igång.
Mest intressant var hur PG Andersson skulle hänga med de norska toppåkarna i sin grupp N Mitsubishi och resultatet härifrån skulle vägleda honom vid valet av bil inför Rally Sweden. Skulle det bli Mitsubishin eller någon hyrd S-WRC bil det var frågan för PG?
Nu vet jag inte riktigt hur PG tolkar resultatet, han bröt på grund av tekniskt fel på väg in till slutmålet, men dessförinnan höll han en femte plats efter sex av de åtta sträckorna. Tidsdifferensen fram till slutlige segraren, Subaruåkande Anders Gröndahl, även han i en grupp N-bil var nästan femtio sekunder. Detta lär knappast PG ha varit nöjd med…
Ännu sämre gick det för hårdsatsande VM-åkaren Mads Östberg som åkte av på fjärde sträckan och fick skotta snö, då i ledning med sin WRC-Subaru.
En norrman som inte åkte Sigdalsrally var Henning Solberg som istället satsar all kraft på att sy ihop VM-sitsen. Ännu är inget klart och platsen i Fords ”B-team” Stobart är ännu ledig för Henning, men den är inte gratis.
Parallellt med pengajakten så har dock Henning överraskande gjort klart med ny co-driver. I nio säsonger har Cato Menkerud suttit till höger om storebror Solberg, men nu blir det ändring och det blir en tjej som intar högerstolen. Trettiofyraårige österrikiskan Ilka Minor tar över notläsningen, trots att Henning konstaterar i VG.nett.
– Ärligt talat så vet jag inte varför jag byter ut Cato, han är den perfekte sidomannen. Aldrig läst eller skrivit fel och jag har inget att klaga på.
– Frågan jag ställer mig själv är om jag kan bli en bättre förare med ny co-driver? Detta vill jag ha svar på!
Ilka Minor är mycket rutinerad i Rally VM, sjuttio VM-starter med landsmannen Manfred Stohl och bästa placeringen var 2006, då paret slutade fyra efter Loeb, Grönholm och Hirvonen. Alltså inget dåligt sällskap som Ilka befann sig i.

4 svar på “Ingen snöpremiär för Skånepågarna

 1. Åkte från Malmö och hamnade bakom två plogbilar som låg i var sin fil. Den första låg i rätt fil så vi kunde göra en normal omkörning, den andre låg i vänsterfilen och vi hamnade bakom. Var det okej att köra om till häger?

 2. Ta reda på fakta innan du skriver. PG bröt inte pga tekniska fel. Han valde att åka hem för att han inte fick tillgodoräkna sig några poäng i Norska mästerskapet.
  Vad det gäller Anders Gröndal så åkte han inte grupp N utan WRC-bil.
  I Norge har de dessutom ett annat reglemente i grupp N som innebär att man får åka på etanol fast man har den större 33 mm restriktorn.Då PG:s bil inte följer norska reglementet hade han en bil med 25-30 hk mindre än norrmännens.

  1. Hej.
   Nu stod detta inte att läsa i resultatlistan från rallyt, utan där stod just ”tekniskt fejl” och det var detta jag skrev. Däremot borde jag kollat om Gröndahl körde grupp N-bilen eller WRC-modellen.
   Oavsett att PG hade mindre effekt tror jag inte att han vill ha någon ”grupp N-bil före sig” varken här eller i Rally Sweden.
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *