Hörby-Julia åker med kenyan i Grekland, ”2XVictor” säkrade den 58:e TV-Svängen, slappt (?) med rallysäkerhet och missa inte ”The Flying Finns”!

I helgen var SMK Hörbys Julia Thulin delaktig i Mikael Weréens seger i Kristianstad med GN Motorsports Ford Fiesta. Där i egenskap av kombinerad teamkoordinator och hundvakt åt Tom Kristenssons ”Frasse.” Nästan direkt från Åsum bar det i väg till Grekland berättar Julia. 

Foto: Tommy Svensson

För anda året i rad startar jag i ”WRC EKO Acropolis Rally”, den här gången med kenyanen Hamza Anwar.

I fjol säkrade Robert Virves J-VM-guld med Julia i samma rally så det är enbart med positiva minnen hon återvänder helgen den 7-10 september. Precis som då åker hon i en Ford Fiesta Rally3 från M-Sport Poland.

Frågan kom väldigt snabbt inpå men att få vara tillbaka i VM och dessutom JVM som jag har så många fantastiska minne ifrån, så kunde jag inte säga nej. 

Med dessa minnen är det inte konstigt att Julia gillar rallyt.

Det är helt fantastiskt, utmanade på alla möjliga plan men det ska bli kul att få ta mig an denna utmaningen igen tillsammans med Hamza.

Foto: Junior-WRC

Från början var det meningen att amerikanen och Sean Johnstons ordinarie co-driver i WRC2, Alexander Kihurani skulle skött noterna åt 24-åringen, men fick personliga förhinder i förra veckan. Då gick budet till Julia.

Jag hopas kunna bidra med mina erfarenheter och vad jag uträttat tidigare!

Hamza har haft en lite tung säsong, två femte platser är årsbästa i Junior WRC och är därmed är han sist av de nio i VM-klassen.

Vi hoppas kunna göra en bra tävling och avancera i tabellen, menar Julia och tillägger.

Detta är ett rally med extrem hetta och där du verkligen måste vara smart!

Ingen kan heller påstå att Julia ligger på latsidan och igår dök där upp en ”reklamfilm” med Skoda Motorsport som avsändare. I huvudrollerna Julia och tjeckiske rallyidolen och WRC2/ERC-föraren Erik Cais. I en Skoda Kodiak RS får vi följa paret från Dolomitermassivets Piz Boè till den berömda skidorten Cortina d’Ampezzo. I slutet av filmen visar också Cais sina gamla takter som mountainbiker på toppnivå. Den delen lät Julia klokt nog honom själv sköta…

*

Då blev det SMK Hörby/ERC Junior-föraren Victor Hansen med kartläsare Victor Johansson som säkrade starten för den 58:e TV-Svängen. ”2XVictor” blev det 60:e ekipaget och därmed är minimiantalet anmälda uppnått. Nästa magiska gräns är 40 bilar bort då SMK Hörby maximerat till 100 startande. Att detta ska uppnås med i princip en dag kvar att anmäla sig, känns overkligt utan antalet tävlande lär stanna vid 70-80 bilar. 

Foto. Henrik Åkeson

Återigen bevisar det att SGA Ola Schönström (och jag själv) hade rätt när han menade att det i Södra/Småland för närvarande finns runt 100 aktiva rallyåkare. Nu lockar Sydsvenska Rallycupen även en mindre klick från Småland och frågan oroliga ställer sig, är vad som händer med i sammanhanget helt nya SSRC-tävlingen ”Vetlanda Mästerskapet?  För mig känns det lite uppförsbacke med tanke på både tävlingsdagen, söndagen den 24 september och att Södras DM inte ingår. Vetlanda RRC har även satt 90 anmälda som minimum för tävlingens genomförande vilket känns många i dagens läge. Man har även konkurrens av finalen i Grus SM dagen före där Wäxjö MS storsatsar för att göra ”Dackefejden” till en tävling att minnas. För Södra-förare är det samma dag som Vetlanda även RS-DMBulltofta med Lunds AC som arrangör. Noterade även ett nytt grepp i Vetlanda som jag inte stött på tidigare, ”Möjlighet till rek kommer att erbjudas efter följebil under lördag den 23 september, antalet tillfällen och tider beror på antalet startande, tider meddelas i PM”. Tänker på de som kör i Växjö, dessa lär svårligen hinna med att avsluta där och sedan ta sig en styv timma till Vetlanda för att reka innan mörket faller…

*

Ett inlägg på Facebook delades igår flitigt och beskrev lite hur publik idag agerar, livsfarligt för att vara konkret. Avsändaren Mikael Elofsson skrev och illustrerade:

”Vi måste börja fundera över var vi går samt ställer oss ute på sträckorna.. Detta är inte den enda jag ser när man går igenom klipp.. Tar detta som exempel som är på riktigt SKRÄMMANDE! Bild 1.. Vad jag förmodar är en far som springer med sin son in till sträckan när det kommer bil. Kliver av och ställer sig på YTTERN! tills dem har kört förbi.. Hade det varit omgång 2 med bild nr 2 hade ni inte kommit hem. Tänk till, gör om och gör rätt!”. Bara att hålla med Elofsson och jag tycker mig se mer och mer slapphet i rallyskogen. Vad värre är att det ofta finns handfallna funktionärer som enbart är åskådare utan att agera. Har personligen råkat ut för kategorin som då försvarar sig och luddigt pekar ut ”någon annan”.

Det är inte min sak, du får ta det med honom (någon annan)…

*

I söndags missade jag SVT2;s fantastiska ”The Flying Finns” men reparerade missen i går via SVT Play. Nu följer ytterligare tre program i serien och mitt råd är, missa dom inte. Satt i princip med ståpäls och tårar i ögonen i de 33 minuter programmet varade.

Foto: Tommy Svensson

När Markku Alén vräkte fram sin mattröd/gula Fiat 124 Abarth Spyder kom minnet tillbaka till de första åren med ”Svenska Rallyt” (här med Fiatbasen Cesare Fiorio). Då var det ”rally på riktigt” och 1976 är fortfarande det allra bästa rallyt i Värmland. Per Eklund och Stig Blomquist kämpade om varenda meter och sekund innan Per till slut stod som vinnare med sin pärongröna Saab. Spelar ingen roll hur häftiga Rally1-bilar FIA plockar fram, de kommer aldrig i närheten av detta även om de som min far brukade säga, ”skiter knäck och äter lussekatter till”.

Foto: Tommy Svensson

Tänker på hur det såg ut i starten för TV-Svängen för ganska exakt 53 år sedan när Tom Trana och Kristianstadsboende Jan-Åke Wendel lämnade Scans slakteri för att ta sig an de över 12-milen SS. Massor av publik och detta var då ändå en smekning mot vad som fanns på Stänkelösa, Ulatofta, Kagarp och Törastorp för att nämna några klassiska sträckor.  Det var och är så här jag minns att mitt rally-DNA formades och även om tiderna förändrats, så är det enkelt att bara konstatera ”det var bättre förr”!   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *