Helgens bomb, Supercupen i rally läggs ner och en dovhjortsbrun Amazon!

Det mer eller mindre slog ner som en bomb, Supercupen läggs ner! Efter tio år verkar generalen och initiativtagaren Robert Johansson ha tröttnat. Eddie Hörbing blir därför sista segraren och finalen i Kvarnturen till helgen blir den absolut sista deltävlingen i cupen.
Så här skriver man på hemsidan:
”10-08-08 Kvarnturen blir historiens sista SuperCupdeltävling
Cupledningen har i veckan haft ett möte och man har tagit beslutet att lägga ner SuperCupen 2011.
– Vi bedömer det som att nu är det dags för någon annan att hitta på något annat och nytt för de rallyåkare som inte vill åka SM men fortfarande tycker det är kul att köra någon annan serie runt om i landet. Kanske det går att göra något med DM serierna i de olika distrikten för att höja statusen på dessa, säger Robert Johansson”.
Kan inte hjälpa att jag tycker det är oerhört synd att Supercupen läggs ner. När cupen startade var det som vanligt rörigt och bråkigt i Rally-SM. Robert Johansson och några andra missnöjda nöjde sig inte med att bara gnälla. Man kavlade upp ärmarna och gjorde något eget och det blev succé direkt. Mats Jonsson vann första året och har sedan dess mer eller mindre prenumererat på titeln i 4WD-klassen. Om jag räknat rätt är det sju titlar som hamnat hos värmlänningen, men nu är det slut!
En gång, år 2006 har min hemmatävling TV-Svängen körts i Supercupen och med Mats Jonsson som vinnare. Mitt minne från denna var främst hur lätt det var att ha att göra med ”General Johansson”. De få problem som uppstod löstes i samförstånd. Hade dessutom alla tävlande visat samma ödmjukhet mot arrangörer och funktionärer som han, ja då hade mycket varit vunnet …
Över till något helt annat. I förra veckan filmade man i Kristianstad, en kortfilm med Magnus Härenstam i huvudrollen. Han spelar en handelsresande i början av sextiotalet som är ute på sista säljturen innan det är dags för pension.
Nu till det som platsar i Motorbloggen, Arne kör runt i en Volvo Amazon, dovhjortsbrun. Men, filmen utspelar sig i början av sextiotalet och Amazon med kulören dovhjortsbrun kom först på 62-års modell, enligt Volvo-klubbens hemsida.
Alltså kör ”Arne” runt i en nästintill splitterny Volvo Amazon i filmen. Men för f-n, då kan man ju inte ha en bil som visar alla tecken på att ha varit med i många år, matt i lacken och med bägge framskärmarna utbytta.
Ett telefonsamtal och jag garanterar att det finns flera mer passande Amazoner inom tre-fyra mils radie runt Kristianstad, än en matt dovhjortsbrun 62:a!
Det är så typiskt detta med att missa detaljer vilket i min ögon sänker filmerna direkt. I filmen ”Rallybrudar” var där massor av småmissar och då hade man ändå hyrt in ”experter” för att få fram den genuina rallykänslan från mitten av sextiotalet.
Men hur många Vauxhall Victor kördes i rally här i Sverige? Citroén ID 19, var det en vanlig rallybil? Eller hur många i rallysvängen, kallar tävlingarna för ”lopp”?
Bagateller, men det stör mig ändå oerhört. Huvudfiguren Ewa Röse skulle ju fått kontrakt med Saab, Volvo eller folkvagn, men nu blev det Citroén. Trovärdigt, knappast!

5 svar på “Helgens bomb, Supercupen i rally läggs ner och en dovhjortsbrun Amazon!

 1. Tommy! vi har träffats ofta på KRC HRC och RM för
  gammelbilar. Jag har en fråga till dej? Kan du få
  fram en startlista eller kopia på ett program från
  Midnattssolrallyt 1965?

  1. Hej Börje!
   Föreslår att du tar kontakt med Bilsportarvet som har till uppgift att samla ihop allt om bilsporten. Utgår att du kan hitta kontaktuppgifter hit på på SBF:s hemsida, annars är CG Wilke lite spindeln i nätet.
   Lycka till!
   MVH
   Tommy

 2. Hej!
  Först måste jag nämna att Midnattsolsrallyt slutade 1964 så det finns inget program från 1965. Det året blev det KAK-rallyt och kördes på vintern. Jag var på plats på första sträckan som gick söder om nuvande E18 i Kilsbergen.
  Jag håller med dig om Rallybrudar för jag satt också och irriterade mig på felaktiga detaljer. Filmen skulle väl föreställa Evy Rosqvist och Ursula Wirth som båda jobbade som inseminatörer. Ursula åkte VW i jobbet och även när hon körde själv. Evy körde åt Volvo på rallytävlingar men vet ej jobbilen.

 3. Hej igen!
  Även programmet från 1964 har jag eftersom jag såg sträcken vid Bondstorp SV om Jönköping. Skulle sett Stenumssträckan vid Skara men Länsstyrelsen i Skaraborgs län var griniga och stoppade tillståndet.
  Problemet är att jag nyss flyttat till Brösarp så all program och rallytidningar ligger nedpackade i i flyttkartonger. Bla a gamla Racing med ett flera sidor långt reportage från Midnattsolsrallyt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *