Har Latvala gett upp WRC-året 2015, blött i Kullingstrofén när Jerker satsade, Simon Ohlin bästa hemmaförare vid EM och danske Lundgaard Europa Mästare!

Rally Poland 2015Verkar som Jari-Matti Latvala mer eller mindre gett upp WRC-året 2015 och laddar om för 2016. I en intervju i brittiska ”I Rally” konstaterar han att året inte på långa vägar hitintills utvecklats som han hoppats. Istället för att ha präglats av stabilitet så har det varit mer ”berg och dalbana” för Polo-åkaren.
– Stabilitet är det absolut viktigaste för mig, berättar Latvala.
Till nästa år hoppas jag hitta tillbaka till samma nivå som jag avslutade 2014. Kan jag få samma ”speed” och stabilitet kommer 2016 ”be great”!
Han menar även att de tre raka ”nollorna” i resultatkolumnen i praktiken innebär att han är borta från guldstriden.
Tre nollor har du inte råd till…
Närmast väntar årets viktigaste tävling för en finsk rallyförare, WRC på hemmaplan och då räknar Latvala ändå att vara med i toppstriden. Han har ju trots allt en fjolårseger att försvara!

*
BloggMikkoEn tredje plats blev det för Mikko Hirvonen i sitt allra första ”off road rally” som han körde i Spanien. Punkteringar spolierade en de l för den f.d WRC-åkaren men fram till vinnaren skilde till slut bara 1 minut och 44 sekunder. Vann gjorde hemmaföraren Nani Roma.
Lite frustrerad över sista sträckan punktering men ändå glad och jag gillade verkligen det här, konstaterade Mikko efter målgång.

*
Inte bara Latvala som har det lite motigt, även tidigare ERC-ledaren Craig Breen har det tufft. I Peugeot-förarens fall är det dock bara två ”nollor” i rad och fram till nye ledaren polacken Kajetan Kajetanowiz skiljer nu fem poäng. Nästa deltävling är tjeckiska Barum Czech Rally Zlin och körs på asfalt, lite mer Breens favoritunderlag. Med fyra tävlingar kvar, två grus och två asfalt menar irländaren att han fortfarande har goda chanser på en EM-titel.
Klart att jag blev besviken efter Estland men det är viktigt att fortsätta vara positiv, menar Breen.
De blixtrande snabba estniska grusvägarna var inte alls Breens ”cup of tea”.
Inte lätt att hänga på förare som är vana vid den här typen av sträckor, ”It was especially frustrating”!
Efter Tjeckien är det ERC-rally Cypern, i Grekland och så avslutningen Rally du Valais i Schweiz.

*
BloggsandellNär Red Bull Global Rallycross intog Detroit såg det länge ut att gå Patrik Sandells väg men till slut var det ändå Ken Block som vann.
Ledde finalen tills två varv återstod då jag fick ett större fel med transmissionen, berättar Patrik.
Tough luck, men vi kommer igen ännu starkare!

*
Kullingstrofén hade ingen tumme med vädergudarna rikligt med regn och kraftiga vindbyar avlöste förmiddagens mulna väder. Detta gjorde tävlingen till en blöt tillställning men ändå mycket publik i skogen.
Har nu haft tid att analysera resultatet lite bättre än i går kväll och inför sista och långa sträckan ledde Robin Friberg, Ludvika. Men en häftig regnskur gjorde det extremt svårkört och för Robins del innebar detta en snurrning och tapp på nästan halvminuten. Samtidigt satsade Jerker Axelsson om inte allt så i alla fall det mesta och säkrade segern. Jocke Grahn och Rickard Nilsson, tvåa slog av lite på tempot sedan ena vindrutetorkaren slutat fungera. Jocke såg bitvis ingenting i högersvängarna.
Till slut sa jag till Rickard nu släpper jag av lite och fick då till svar, varför det, berättar Jocke mer än nöjd med sin andra plats.
Största segern var dock att kartläsare Rickard den här gången inte alls hade känning av sin udda sjukdom.
Utan tvekan största segern, menade Jocke.BloggJerker
Känns inte mer än rätt att visa vinnarparet i Kullingstrofén, Jerker Axelsson och Christer Carlsson. Nästa rond i matchen Grahn-Axelsson blir i Snapphanerallyt om två veckor.
Kan även berätta att Vinslövs Hampus Larsson lydde mitt råd och inte överladdade på sista sträckan. En stabil andra plats i C-grupp E med ny kartläsare, på helt okända vägar och första gången med Barth-noter. Strongt Hampus och Robin!

*
Beklagade mig i förra veckan över medias bristande intresse för rally efter Emil Bergkvists nyvunna EM-guld. En som inte nöjer sig med att gnälla är Adam Andersson som ställde SVT Sportens chef Johan Ejeborg mot väggen. Adam berättar. ”Fick tag på Johan Ejeborg på svt-sporten ang. nyhetsvärderingen av Bergqvists EM-guld. Enligt Ejeborg fick de inte tag i rörliga bilder på söndagen, därav hamnade nyheten i ”Motormåndag” istället.
Men Ejeborg sa att även om de haft rörliga bilder på söndagen så är det ändå inte säkert att de rapporterat om det på söndagen då rally + guld i junior-EM helt enkelt inte har den prioritet i riksmedia som vi rallyfantaster önskar. Så låg är rallyns status i riksmedia 2015 (tyvärr).
/Adam”.
Tack för detta och jag tror faktiskt att detta är en bra väg att gå som Adam gjorde. Ifrågasätt direkt till redaktionerna, inte bara på tv utan även till exempel din lokaltidning. För en sak är helt säker, de här ställena befolkas av nästintill enbart boll och puck-fantaster, jag vet, har jobbat med sådana i över 40 år…

*
BloggLundgrenBloggHåkanAssar Martinsson var en av åskådarna i lördagens Sunne-racet och han tyckte gott att skåningarna skulle få komma på bild i Motorbloggen. Jag delar uppfattningen så här är totalsegraren Jörgen Lundgren i Asconan och åttan Håkan Oddsahmmar, BMW Compact.

*
Samma dag kördes deltävling tre i danska Yokohamamesterskabet Vest i VardeJylland. Den här gången utan svensk inblandning och då vann BMW M3-åkaren Johnny Pedersen. Ingen lätt vinst då tvåan körde en Opel Manta Magic EVO6, visst låter det häftigt? Det var Niels Jørgen Jørgensen som rattade den ”Magiska Mantan” sex sekunder långsammare än M3:an. Trea slutade Rene Pallesen i en Renault Clio, knappt sekunden efter.

*
BloggEifelKlassiska Eifel-Rallye är nu avslutat och kan inte utan visa arrangörens ”Tack-kort” till både deltagare, funktionärer och publik. En snabb huvudräkning av värdet på rallybilarna skulle vid en försäljning hjälpt upp till exempel Greklands ansträngda ekonomi högst avsevärt. Oturligt nog för grekerna är de flesta inte till salu…

*
EM i Karting Kristianstad karting Klubb Åsum ring. Simon Ohlin Kristianstad KKI eftermiddags var det finaldags för EM i karting ute på Åsum Ring. I klassen KF junior fanns alla tre Kristianstadkillarna med i final, alltså Sebastian Persson, Simon Ohlin (bilden) och Noah Milell. Bäst hade det gått för Sebastian som startade från tionde startled, Noah lite längre ner och som siste man att kvala in Simon, och detta i 17:e startled.
I mål blev det dock det omvända där Simon lyckades allra bäst även om det ”bara” blev en slutlig 22:a plats. Men att passera elva medtävlare i en EM-tävling måste ändå betecknas som mer än godkänt. Noah började hyggligt men föll tillbaka och rullade i mål bland de allra sista i finalen. Än värre var det för Sebastian som fick svartflagg efter at ha använt för mycket gräs efter start.BloggLundgaard1 BloggLundgaard2
Vann finalen gjorde danska motorprofilen Henrik Lundgaards son Christian och inte bara ute på Åsum Ring utan kan numera kalla sig även Europa Mästare. En massiv dansk hejarklack fanns på plats och det blev väldigt känslosamt då Christian och mamma Lotte grät i kapp efteråt.
När jag körde från Åsum Ring hade jag samma känsla som efter fjorårets EM-tävling, händer verkligen detta i Kristianstad?

*
BloggOpelVälkände Opel-Spottaren Peter Andersson skickade en bild till mig på en läcker gul Opel Kadet City, så långt är jag med men sedan förstår jag ingenting, gör ni?. Peter skriver, ”Detta sammanfattar väl Opel helt perfekt!!!!
MVH
Peter Andersson”.
Menar han de trygga vägegenskaperna när det är blött på vägen eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *