Grattis Loeb, Suninen nästa finne i WRC, tipset inför Östersund och Honda för WestCoast!

Sebastien Loeb på presskonferens inför Rally Sweden.I dag fyller ”The King” eller Sebastien Loeb 41 år och efter sina nio raka WRC-triumfer kan väl ingen annan titeln just ”kung” ges till fransmannen. I hop med Daniel Elena vann han Rally-VM 2004-12 och det törs jag lova, detta kommer aldrig någonsin mer att upprepas. Grattis Seb!

*
BloggYazeedKan inte motstå att citera mångsysslaren och Rally Sweden fyran i WRC2 (bilden), Yazeed AlRajhi från Saudi Arabien. Yazeed säger.
Money is only a tool. It will take you wherever you wish, but it will not replace you as a driver.

Fritt översatt, pengar är bara ett verktyg, dom tar dig dit du vill men kan aldrig ersätta dig som förare. Onekligen tänkvärda ord i dagens rallyvälrd där många tycks tro att det är den häftiga och därmed dyra växellådan, de sista kostsamma trimgrejorna till motorn och så vidare som avgör huruvida man blir en vinnare. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, det är ändå mellan ratt och ryggstöd allt avgörs…

*
I går kväll kom där kontraorder eller change of plans för Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg, det blir ingen start i den tyska mästerskapspremiären nästa helg.
– Har sett på flera ställen att Emil och jag skall åka nere i Saarland men tyvärr stämmer inte det, berättar Jocke.
Vi har ihop med Opel Motorsport istället valt att åka två testdagar istället för ett rally Vi tror det ger mer!
Därmed blir Pontus Åhman ende svensk att försvara de blågula färgerna i sin nya Opel Adam Cup bil.

*
BloggTuminenSenaste finska stjärna att tändas är med stor säkerhet 21-årige Teemu Suninen. I helgen som gick körde Suninen för allra första gången en 4WD-bil, den Skoda Fabia 2000 som ägs av Toni Gardemeister genom teamet TGS. I finska mästerskapstävlingen Vaakuna Rally körde han i par med Mikko Markkula som tidigare skött noterna hos Andreas Mikkelsen. Efter att de bestämt gå skilda vägar och Ola Fløene åter tog plats hos Andreas har Markkula varit fri att åka med vem han vill.
Nu blev det en tredje plats för Suninen i premiären vilket han var nöjd med, men menade att där var mycket mer att ge.
Vi avslutade bra och var sträcksnabbast på sjätte sträckan vilket ger självförtroende att ytterligare höja tempot, konstaterade Suninen.
Allra snabbast var Juha Salo med en Peugeot 208 T16 R5, 26,3 sekunder före Ari Vihavainen. Suninen var drygt fem sekunder långsammare på tredje platsen. Nu fortsätter Suninen med Skodan och kör Seinäjoki tredje rundan av ”Finnish Rally Championship (FRC) 2015”.

*
Jerker AxelssonI går handlade det om Norska mästerskapet och Numedalsrally, idag blir det mer lokalt med Rally-SM och Östersund Winter Rally. Inget snack utan att Jerker Axelsson med kartisen Mattias Andersson siktar på andra raka segern i årets SM. I Sandviken visade Subaru-åkaren ”Jens Karlssons bild) klass och vann till slut med 1,5 minuter före Mats Jonsson och ”VM-däck skodde” Pontus Tidemand.
Vi är riktigt nöjda med säsongstarten, menar Jerker.
Tävlingen i Sandviken var en bra början på säsongen där vi direkt fann ett bra tempo och kunde åka med en viss säkerhet, sedan gjordes ett taktiskt däckval till att det blev stora tidsdifferanser.
Östersund Winter Rally avgöras över sju specialsträckor med en total längd på 130 km och redan på fredagkvällen startar man med en riktigt långsträcka på över 2 mil.
Det blir en spännande början av tävlingen, mörker och rally är häftigt men med åren så blir inte synen direkt bättre i mörkret, säger Jerker med ett skratt.

*
Vi får väl prova med ett SM-tips även om det senast inte gick sådär över sig bra…
Trimmat 4WD.
1. Jerker Axelsson  Subaru
2. Robin Friberg     Citroén
3. Mats Jonsson     Ford
Otrimmat 4WD.
1. Jan-Erik Folkesson Mitsubishi
2. Niklas Hägg             Mitsubishi
3. Markus Hällbo        Mitsubishi

*
BloggVictorDen hajpade starten för Victor Henriksson med sin nya Citroén DS3 R3 Max i Sandviken blev som bekant inte av. Redan före första sträckan fick Victor problem med bränslepumpen och det var bara för honom och Joel Ardell i högerstolen att lasta och åka hem. Nu kommer man till start i Östersund mer laddade än någonsin.
– Jag ser verkligen fram emot start och vi har bytt en strulande bränslepump så nu går bilen klockrent, berättar Victor
– Nu ska jag försöka lära mig att köra den på rätt sätt bara. Det behövs mer mil i kroppen innan farten är riktigt bra.
Trimmat 2WD.
1. Leif Peterson           Toyota
2. Victor Henriksson Citroén
3. Tobias Söderquist Toyota
Otrimmat 2WD.
1. Mattias Ledin        Peugeot
2. Martin Jansson    Peugeot
3. Reine Laestander Renault
J-SM Otrimmat.
1. Jacob Jansson     Ford
2. Markus Theorin  Citroén
3. Erik Telehagen    Honda
J-SM Trimmat.
1. Daniel Röjsel Opel
2. Pelle Willén   Golf
3. Philip Haag   Citroén.
Så där, då kan pajkastningen börja…

*

Parallellt med Rally-SM körs även RM och med ungefär samma antal deltagare som i Sandviken, alltså inget att applådera över precis. För mig knyt störst intresse till min klubbkamrat Thobias Svensson som lyckades att bli tvåa i Sandviken med sin Grupp E-Golf. Inte illa i sitt livs allra första vintertävling. Nu laddar ”Tobbe” om och siktar ett snäpp högre.

Ensam i Grupp F FWD är Vetlandas Robert Bertilsson men med skånske kartisen Palle Palmberg. Ny klasseger får man förmoda…

*
Som vanligt finns den utmärkta och omåttligt populära rallyradion bestående av Rally Live-gänget med studioankaret Sebastian Bourghardt och de flygande reportrarna Per Johansson och Ola Strömberg. Dessutom kommer rallyt sända live på SBF.

*

BloggWESTIdag släppte West Coast Racing att amerikanen Kevin Gleason blir en av tre förare i deras satsning på nya TCR International Series. Serien består av tolv tävlingar över hela världen inklusive tre tävlingar i samband med Formel 1, Malaysia, Kina och Singapore.
Bilarna som West Coast Racing ska använda är Honda Civic byggda av JAS Motorsport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *