Grattis Loeb, Antilla på väg mot första plats, Jerker tänker utmana, Järbo har vad inte Östersund har och ny ”co-driver tejp”!

Sebastien Loeb på presskonferens inför Rally Sweden.

Känns inte mer än rätt att inleda med ett stort grattis till världens bäste rallyförare genom tiderna, Sebastien Loeb som idag fyller 42 år. Även om landsmannen Sebastien Ogier med sina tre VM-titlar gärna skulle vilja peta bort Loeb från tronen tror jag aldrig detta blir verklighet. Men ”keep dreaming” Ogier…

*
Med en vecka kvar till tredje stoppet för WRC-cirkusen Guanajuato Rally Mexico börjar nu förberedelserna gå från ljummet till varmt. Riktigt hett blir det först när SS1 drar i gång i staden Guanajuato med sina berömda tunnlar. För Volkswagen Motorsport blir Mexiko stoppet lite extra då detta blir Sebastien Ogier/Julien Ingrassias 100:e WRC-start. Dessutom var det i Mexiko som det minst sagt framgångsrika paret gjorde sina allra första start i Rally-VM 2008. Då vann man Junior-WRC och sedan har det bara blivit bättre och bättre för det franska paret.

*

Miikka Anttila (FIN) WRC Rallye Monte Carlo 2016

Fira jubileum kan även Jari-Matti Latvalas kartläsare Miika Anttila gör när han i Mexiko gör sin 170:e WRC-start vilket gör honom till den tredje mest anlitade notläsaren i historien. Före sig har han bara Denis Giraudet med 181 starter, de flesta vid sidan av Didier Auriol och så Stéphane Prevot med 173 WRC-tävlingar i ryggen. De flesta av dessa med Chris Atkinson och Francois Duval.

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Mexico 2015

För Antilla väntar nu att vid årets slut dela första platsen med Giraudet som WRC:s meste co-driver genom tiderna. I  finalen Rally Australia går finnen upp på delad första plats och redan i premiären 2017 är han förbi. Såvida inte Giraduet får en ny och ganska oväntad sittning i en WRC-bil. Till saken hör även, att av de 170 starterna han gjort är de 155 i en bil körd av Latvala. Antilla har liksom jag uppenbarligen stort förtroende för Latvalas kompetens som rallyförare…

*
Det blev 55 ekipage till slut i Rally Islas Canarias El Corte Inglés, ERC-premiären. Imponerande är att man fått ihop 18 R5-bilar där Mads Östberg/Ola Fløene bär favoritskapet med Adapta-Fiestan. Tuffaste utmanare är regerande ERC mästaren Kajetan Kajetanowicz och dubbla ”ERC rally winner” Alexey Lukyanuk. Men även Robert Consani och fjolårets ERC2-vinnare Dávid Botka kan sticka upp. Svår kan även flerfaldige spanske mästaren Luis Monzón bli om allt stämmer. Senast tävlingen kördes i ERC, 2103 var ”Månsen” trea.

*
I kväll rullar Östersund Winter Rally igång med två sträckor en lång och en kort om man säger. Precis som vanligt kommer även Rally Live att finnas på plats för att sända rallyradio. Denna gång med en något modifierad laguppställning; Stefan Sollenfelt vikarierar som reporter för Ola Strömberg som själv kör rally i Gestrikekannan. Annars är det Per Johansson vid sträckmålen och Sebastian Bourghardt i studion.
Sändningen startar klockan 17.00 på fredagen och 07.30 på lördag och precis som i Gävle kan du höra rallyradion på plats i Östersund via FM-radion. Radio Krokom står för utsändningarna på frekvenserna 90,2 och 101.0. Annars lyssnar du som vanligt via SBFplay: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-ostersund-winter-rally-med-rally-live Eller mobilt via våra egna appar: http://rallylive.se/lyssna

*
BloggJerkerHar nåtts av flera rapporter om de perfekta förhållandena som råder i Jämtland och dess snabba sträckor. Tvåfaldige SM-vinnaren Jerker Axelsson tänker den här gången ge PG Andersson än bättre motstånd än i Rally Bilmetro. Redan på kvällens två mil långa mörkersträcka tänker Subaru-åkaren med Mattias Andersson vid sin sida börja ”dj-las”
Det blir en riktigt utmaning med en lång mörkersträcka på fredag kväll och sedan avslutningssträckan som är 30 km långa Husås-Andviken som är både krävande och riktigt snabb. En klassisk sträcka som vi verkligen ser fram emot att köra, berättar Jerker och berättar att man inte hunnit med någon test före Östersund vilket ändå inte oroar Trollhätteföraren.
Vi hade en bra känsla i bilen förra tävlingen och allt skall vara bra i ordning. Det kommer bli en stenhård tävling, inte bara med PG utan det är flera som kommer åka riktigt fort så vi kommer få ta i!

*
Så här körs Östersund Winter Rally 2016
Fredag 26 februari
18:20 Startramp Stortorget
SS1
19:08 Service
SS 2 Publiksträcka Skidstadion
19:41 Nattservice
Lördag 27 februari
SS3 (Startar 07:43)
08:58 Service
SS4-SS5
11:39 Lunchservice, 70 min
SS7-SS8
15:13 Första bil går i mål vid Arenan.
15:40 Prisceremoni

*
37 mil söderut körs samtidig Järbos ”Gestrikekannan” och detta med ett startfält till antalet åtminstone, som numera mest är en våt dröm för SM-arrangörerna. Medan man i Östersund fått ihop strax över 60 bilar är där 140 anmälda i Järbo. I mina ögon visar detta någonting som måste åtgärdas snarast…
Det är också här som Ola Strömberg och hans tio andra kompisar i 1300 Rallycup befinner sig i helgen. I tuffa 4WD-klassen finns flera förare som egentligen borde befunnit sig i Östersund men som väljer bort SM. Till exempel Jari Saarinen, Jimmy Olsson, Björn Adolfsson, Peter Appelskog, Mattias Jirvelius för att nämna några av de tolv anmälda i klassen. Glömde bort Stig Andervang

Hampus Larsson, Kristianstads Mk bor i Vinslöv
Lite i skymundan gör f.d SM-vinnaren/Mitsubishi-åkaren Patrik Johansson, Växjö återigen ett framträdande i ”NYBE-240:an” med Jesper Johansson vid sin sida. Lika åksugen om inte värre är Kristianstads GruppE-fantom Hampus Larsson (bilden) som tagit Toyotan hela vägen till Järbo. Dessutom med ny kartläsare, rutinerade Frida Olofsson. Samma sak har Jens Hansen gjort som rattat husbilen hela vägen upp då Victor ännu inte på nästan två år får egen ”lapp”. Med nyrenoverad motor i 940:an efter det trista framträdande i Torsby väntar nu minst en pallplats i UngdomsrallyHörbyfamiljen.

*
Ser ut att bli ett jäktigt år för Felix Rosenqvist som vid sidan av Indy Lights tävlande borta i Staterna även blir officiell testförare och reserv för Mercedes AMG DTM. För att inte behöva riskera att peta navelludd kör Felix även Blancpain GT Series Sprint Cup i en Mercedes GT3.

*
BloggWalesInte bara här hemma vi har akut brist på funktionärer till våra tävlingar, samma sak borta i ”UK”. Därför annonserar nu arrangören till BRC-premiären ”Mid Wales Stages” efter frivilliga för att kunna genomföra tävlingen. Tuffa pix!

*
BloggTapeVet inte om detta är något för mig, den nya uppfinningen ”Go Faster Tape”? Tanken är att tejpen ska klistras över kartläsarens mun vid sträckstarten för att förhindra fartdämpande utrop från högerstolen. Undrar om det finns tejp som ökar farten???
Trevlig helg…
.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *