Grahn säljer WRC-Focusen, ”kris” i dansk rallysport och tre titlar samma helg för ”Super-Johan”!

Bara timmar efter att Jocke Grahn tvättat ”segerchampagnen” ur håret annonseras vinnarbilen från Svenska Rallycupen ut. WRC-Focusen ska alltså lite överraskande säljas trots att den fungerat oklanderligt hela året, inte en enda tävling har Jocke brutit. Vad är egentligen på gång Jocke?
– Är sugen på att bytta upp mig till en nyare version av WRC-Focusen, svårare är det inte. Men det krävs att jag får betalt vad jag vill ha, annars blir bilen kvar här i Åhuskärr!
Något pris vill inte Jocke nämna, det blir mellan honom och eventuella spekulanter. För säkerhets skull har han även skrivit i annonsen ”Inga inbyten!”. Tror han tänkte på mig och Silver-Voc:en…
Vågorna har lagt sig inför sista avdelningen av Danska Mästerskapet på Bornholm kommande helg och nu blir det tävling. Detta trots att bara tjugosex ekipage är anmälda till Danboring Rally med start i Rønne. Tråkigt nog finns inga svenskbilar bland de anmälda. Saknas gör också många av de danska ”topkjørerna” och detta föranledde danska ”sportspegeln” eller vad det nu hette till ett långt inslag om krisen i dansk rallysport. Uppenbarligen har man svårt att på andra sidan Öresund hitta sponsorer som är villiga att synas i rally sammanhang, känns detta igen?
Måste lyfta på hjälmen/hatten/mössan för Johan Kristoffersson, tidigare med två titlar i STCC och i helgen spädde han på med ytterligare tre när han tog storslam i den internationella serien ”Superstars”.
– Allt har gått min väg den här säsongen, sa en samlad och glad Johan efter tävlingen på Autodromo di Pergusa på Sicilien.
Det var dock ingen ”walk in the park” för Johan i andra heatet blev han påkörd vilket förvandlade Audin RS5:an till skrot. Den omskakande upplevelsen hindrade dock inte värmlänningen i ny bil att sedan sopa banan med resten av ”superstararna”. Följden blev att Johan vann Superstars International, Italienska Mästerskapet och slutligen Rookie-ligan. Hyfsat facit!


Var på besök i Johan Sturesons ”racinggarage” i Knislinge som för tillfället är omändrat till ”målarbod”. Johan är kryptisk till framtiden men något annat än bräder blir det nog i i garaget även 2013…
Fick för en tid sedan en fråga om vad för färg pappa Per hade på den Volvo 240 Turbo i Grupp A-skick som han blev DTM-mästare med 1984. Bättre än att fråga Per själv kan jag inte komma på?
– Bilen jag vann med -84 var vit och året före var den gul med olika blå ”Audiliknande” strajps, berättar Per.
– Någon silverfärgad 240 har aldrig funnits i de här sammanhangen!
Inte så konstigt, silverfärgade 240 är som bekant få förunnat att äga…
Senaste finska stjärnskottet Esapekka Lappi (kan det bli mer finskt?) körde i helgen sitt livs andra asfaltrally och detta Spanien. Lappi lyckades med sin målsättning att inte vinna med S2000-Skodan utan bara köra för att lära. Nu blev det en andra plats i klassen i den av Porsche GT3-förare dominerade tävlingen. Bland dessa gamle WRC-bekantingen Xavier Pons som körde in som trea i ”Stuttgart-moppen”!
På tal om asfalt, Kimi Räikkönen är klar för Lotus även 2013, då har Lotus säkrat ljus och värme i den depån.
När jag kom till jobbet i morse, låg där en platspåse med resterna av ett bromsbelägg. Ja belägget var ju borta sedan länge och nu var även järnet bakom på väg åt samma håll. Ägaren till skräckexemplet är nybliven ”förstagångs pappa” och dessutom totalt ointresserad av bilar brukar han icke utan stolthet berätta. Det sistnämnda känns som en totalt onödig upplysning…

7 svar på “Grahn säljer WRC-Focusen, ”kris” i dansk rallysport och tre titlar samma helg för ”Super-Johan”!

 1. Helt ”Svenskfritt” blir det inte på Bornholm,eftersom vi är ett gäng från Hässleholm som åker över o hjälper till som funktionärer.
  Rune

  1. Hej.
   Tydligen inte bara svensk utan även dansk rallysport som skulle stanna utan hjälp från den allt mindre klicken  ”Runar”…
   Märkligt nog läser man aldrig om detta faktum i forum och gästböcker??????
   MVH
   Tommy
   Tack från oss alla, både svenskar och danskar för att ni finns !

 2. Som du skrivar så är vår rallysport inte mycket utan funktionärer och heller inte utan sponsorer. Någon som vet varför inte SBF jobbar på att hjälpa folk som vill driva deres rallysport som ett företag. Hade varit skönt om man hade någon i SBF som hade koll på regler och som kunna bistå vid evt. frågor. Tror att detta kunne gi fler pengar i sporten och därmed fler tävlande, bättre bilar, fler som åker utomlands osv. möjligheterne finns, det är bara en fråga om att hitta rätt recept.

  1. Hej Erik.
   För att det ska bli en väl fungerande sport, behövs, tävlande, arrangörer, funktionärer, publik och sponsorer. Det räcker att en av dessa fem komponenter ”haltar” för att det ska bli kris. Just nu ”haltar”, arrangörer, funktionärer och sponsorer, inte så svårt att då räkna ut att mixen av dessa tre innebär kris eller åtminstone början till en…
   Vad gäller SBF har du helt rätt, själv har jag försökt få svar på om min föraroverall är godkänd 2013, trots att den inte har rätt märkning i kragen. Overallen, värsta sortens trelager är tillverkad av det av tid opåverkbara materialet Nomex. Enligt regelboken skulle detta innebära att den var godkänd även 2013, trots ”fel” märkning. Ingen har kunnat ge svar, så där har du helt rätt., enklare och rakare kommunikation med ”våra” förbund för jag inbillar mig att DASU inte är mycket bättre?
   MVH
   Tommy

   1. Nej Dasu är inte mycket bättre. I danmark är rally inte alls som jag ser det en folksport på det nivå den är i Sverige. Tycker det är kanon att rally-sm ska visas i tv, det kan jo bidrag mycket positivt. Jag vill återigen ha att förbundet ska stötta klubber och förare i arbete med sponsorer. Om man får in tävlingssponsor så kan man kanske ha pengar att frigöra personer från att stå för mattelt och kanske man kan bjuda på lite som tack för hjälpen. Det ska inte vara något större, bara en mindre ersättning. Mer publik vänliga rallies… mer marknadsföring kring rallis (här tänker jag också på mindre varvlopp, RS osv.)… allting något som jag inte ser att förbundet är speciellt bra på att stötta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *