GK Door dominerade i Torsby, Korhonen vann ”FM-premiären”, bara 14 startande i Boden, SM-premiären med VM-tungt startfält och prisregn över Södra BF:s tävlande och arrangörer.

Då kan man säga att rallysäsongen 2024 startat i och med MK Rattens ”Finnskogsvalsen”. Premiär för både ”MAS Rallycup” och ”VinterSerien” för VOC-åkarna. Tyvärr blev det inte med mer än knappt 60 startande och där säkerligen det galopperande priset på vinterdäck är boven i dramat. 

Foto: GK Door Team

Att GK Door Team skulle bli lyckosamma i Torsby var ingen överraskning och nu blev det seger både totalt och i 2WD. Hemmaåkaren Dennis Rådström/Johan Johansson tog teamets ena Polo R5 till seger, men inte helt överlägset som man skulle kunna tro. Istället bjöd 4WD-debuterande Isac Reiersen/Lucas Karlsson upp till dans med JC Racetekniks nya Skoda Rally2. Bara 13.4 sekunder skilde de båda värmlänningar åt efter de fem sträckorna.

Foto: GK Door Team

I 2WD visade Patrik Hallberg/John Stigh var SM-guldet senare i höst ska hängas. Trea totalt med Rally4 Fiestan och med etablerade vinteråkarna André Nygren/Emil Olsson och syskonen Levin, Andreas och Therese efter sig i resultatlistan. Stark 2WD-comeback av Jonas Kruse/Håkan Ekholm som tog Corollan till sjätte plats i klassen. Nämnas bör också österrikaren Alfred Kramer jr som med coachen Jonna Eson Brådhe vid sin sida gjorde debut på snö. En debut som gick riktigt bra och det blev en andra plats i ”Standardklassen” med sin svenska GruppF Peugeot. Vann gjorde smålänningarna Robin och Elenor Thörnberg. I Appendix K fick Mats Jonsson ge upp i stor ledning efter tre sträckor med Toyotan och istället blev det Volvo-seger genom Anders Rådström. Som jag trodde så blev Fryksdalingarna Patrik Fredriksson/Per Wiksten för svår för VOC-konkurrenterna. Tvåa blev Magnus Lindquist och trea Tim Palmquist.

*

Foto: Taneli Niinimäki/AKK

Roope Korhonen motsvarade favoritskapet i Finska Mästerskapets premiär i Riihimäki. Med ny Printsport-Skoda var han minuten före Benjamin Korhola, Hyundai. Tvåa inför sista sträckan var Niclas Grönholm men här blev hans Skoda så ”sjuk” att han fick bryta. Han var i gott sällskap då 38 andra följde RX-åkarens exempel och gav upp.

*

Vet att det är stor skillnad att arrangera rally i Norrland mot här nere, men hur NMS Boden får ihop ekonomin för ”North Rally Boden” med bara 14 startande, övergår mitt förstånd? Nu blev det rally och då vann Thomas Lathi/Tomas Wikström med Volvo 940 före Mats Vidgren/Rebea Vidgren. Att hemmaklubben dominerade resultatlistan är inte förvånande då tio av de 14 startande körde för NMS Boden.

*

När det kommande lördag är dags för deltävling ett av sex i Rally SM, ”Hälsingeralyt” tar nya promotorn SBF till stora men inte tomma ord. Det konstateras att tävlingen har, ”ett av världens starkaste startfält sett till ett nationellt mästerskap. Hela sex tidigare världsmästare med åtta VM-titlar mellan sig finns på startlinjen, lägg där till fyra EM-medaljörer så står Sverige ut som unika i världen med statusen på sitt mästerskap. ”.

Tävlingsmässigt är SM riktigt starkt. Det gäller nu att höja mästerskapet medialt, mer synlighet och proffsiga arrangemang som lockar ännu mer publik och partners. Vi har påbörjat ett långsiktigt arbete för att utveckla en redan bra produkt, att bli bäst i alla avseenden, säger Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.

Foto: Tommy Svensson

De som åsyftas i början är PG Andersson, Patrik Sandell (bilden), Pontus Tidemand och Tom Kristensson men vilka de andra två världsmästarna är, det går jag bet på någon bloggläsare som kan hjälpa mig?

*

I går var det Södra BF:s årliga ”Konferens Syd” med på kvällen efterföljande prisgala med över 300 gäster. Här fördelades då alla DM-medaljer och likande till distriktets olika bilsportare. Här var inga hemligheter, alla visste i förväg vilka valörer på medaljer som skulle hägnas runt deras nackar. Här blev jag extra glad när jag såg att mina klubbkompisar Henrik och Ida Levin fick första inteckningen i nya vandringspriset från @Apex.se i Önnestad.

Foto: Privat

Mer spännande är det vilka som får ta emot Södra BF:s egna ”Årets Utmärkelser”. Nomineringskommitén CG Elofsson, Södra, Matilda Adolfsson f.d Södra och Martin Nilsson RF/SISU hade 12 kategorier att fördela och där totalt 88 namn hade nomineras av klubbarna i Södra BF. 

De som man till slut endes om var följande.

Årets Ungdom: Anton Persson Tomelilla MK 

Årets Ledare: Elinor Hansson SMK Helsingborg 

Årets Eldsjäl: Anders Mårtensson Malmö AK

Årets Funktionär: Morgan Green Hässleholms MK

Årets Komet: Lina Ingvarsson Simrishamns MK

Årets Veteran: Lars-Gunnar Olsson Laholms MK

Årets Team: GN Motorsport Åhuskärr

Årets Arrangemang: Bilmånsson Rallysprint SMK Hörby 

Årets Klubb: SMK Helsingborg

Årets Bilsportkvinna: Tindra Christensen SHRA Malmö

Årets Bilsportman: Karljohan Ingesson SMK Hörby (bilden)

Foto: Tina Nilsson

Special Award: Motorbanan Ring Knutstorp

Om jag återkopplar till SMK Hörbys utmärkelser som ändå står mig närmast, så var det inte helt överraskande att nomineringsskommitén fastnade för ”Kalle” Ingesson som ”Årets Bilsportman”. Nu blev han Svensk Mästare i rally men detta var stenhårt och inte förrän i sista deltävlingen kunde han och kartläsare Emma Fransson pusta ut. Vägen till guldet var dessutom kantad av många motgångar men Kalle övervann dom alla. 

Foto: Tina Nilsson

”Årets Arrangemang” med Bilmånsson Rallysprint var däremot mer förvånande och därför också extra kul. Att allt jobb som framförallt tjejerna längst fram, Mia Nilsson, Eva-Marie Hasslöf (bilden), Linn Wingren, Malin Lindström med hjälp av ”gubbarna” Bertil Gunnarsson och Lars Servin (bilden) bar hela vägen till den här fina utmärkelsen, känns väldigt stort.

Foto: Tommy Svensson

När man dessutom ser att man på vägen passerade Tomelilla MK:s superpoulära ”Svampafestivalen” ger detta priset extra tyngd.

Foto: Tommy Svensson

Misstänker att det som fällde utslaget var vår ”SM Shake Down” dagen före tävlingen som lockade ”man ur huse” och samtidigt även la grunden till SM-seriens största publik.  

Foto: Tommy Svensson

2 svar på “GK Door dominerade i Torsby, Korhonen vann ”FM-premiären”, bara 14 startande i Boden, SM-premiären med VM-tungt startfält och prisregn över Södra BF:s tävlande och arrangörer.

 1. Här är alla
  PG Andersson (Nationella 2WD), Juniorvärldsmästare 2004 & 2007
  Patrik Sandell (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2006
  Pontus Tidemand (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2012 & WRC2 2017
  Johan Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2018
  Tom Kristensson (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020
  Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020

 2. Världsmästarna i Hälsingerallyt:
  PG Andersson (Nationella 2WD), Juniorvärldsmästare 2004 & 2007
  Patrik Sandell (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2006
  Pontus Tidemand (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2012 & WRC2 2017
  Johan Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2018
  Tom Kristensson (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020
  Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *