Funktionärsbrist hotar rallysporten, bara fyra skånska tävlingar i Rally-DM!

Läste en artikel i Värmlands Folkblad som verkligen stämde till eftertanke, man skrev: ” På 20 år har tre av fyra rallytävlingar i Värmland med omnejd försvunnit. I år arrangeras endast sju tävlingar.

– För rallysporten är det absolut inte bra, säger Lars Elofsson, ordförande i rallykommittén i Västra Bilsportförbundet.”.
Tendensen är tyvärr densamma över hela landet, inte minst i Skåne märks den tydligt, även om utvecklingen inte är lika dramatisk som i ”rallysportens Mecka”. I år körs totalt fem rallytävlingar i Skåne varav en, Snapphanerallyt ingår i Rally-SM, alltså bara fyra DM-tävlingar. Därför har man fått ”hyra” in sig i Småland och deras DM för att få en komplett tävlingskalender. Samma sak gör smålänningarna som kommer över hit för att åka sitt DM.
Klubbarna som ännu inte gett upp är Simrishamns MK, Trelleborgs MK, Kristianstads MK och SMK Hörby samt naturligtvis SM-arrangören Hässleholms MK. Försvunnit har till exempel, Eslövs MK, Lunds AC, SMK Örkelljunga, Osby MK, Höörs MK, Hyllinge MS, Tomelilla MK, Sjöbo MK, ja listan kan göras lång. En liten ljusning, de tre förstnämnda orkar fortfarande arrangera tävlingar i RS-DM…
Finns två skäl till den här trista utvecklingen, ett stort och ett jättestort. Det stora skälet är problem att hitta lämpliga specialsträckor. Tufft men inte omöjligt men det krävs jobb, väldigt mycket jobb för att få ihop fyra-fem mil specialsträckor.
Det jättestora problemet däremot är att hitta funktionärer. Jag törs säga att det idag är snudd på omöjligt för en ensam klubb att fixa en tävling själv. Istället hjälps klubbarna åt för att bemanna sträckorna och då är problemet att det är samma killar och tjejer som alltid ställer upp. Risken för förslitningsskador är alltså överhängande på den här livsviktiga gruppen. Den dagen som skadorna blir alltför svåra, den dagen är det tyvärr också slut med rallysporten…
Vi ska sedan inte tala om medelåldern på rallyfunktionären snarare över än under 60+, vilket inte känns så bra med tanke på framtiden. Lars Elofsson får frågan av VF, ”Vad tror du måste till för att trenden ska vändas?”.
– Det gäller att locka ungdomar till klubbarna. Det gäller att få med dem tidigt och sedan se om de kan ta på sig mer ansvar så att de förstår hur mycket jobb det är att arrangera en tävling.
Undrar hur många av dagens glada rallyåkare som egentligen tänker på vilken tunn is man är ute och åker? Jag skulle åtminstone rekommendera isdubbar och flytväst i de allt exklusivare rallybilarna framöver. Man kan aldrig veta när isen brister…
Slog ett öga i Gästboken på Volvo Originals hemsida där ”Cruse-affären” rullar vidare. Stum och verkligen orolig för sportens framtid blir jag när vissa tycker att man ska ”lägga ner” skitsnacket. Visst blir det mycket enklare om vi kastar regelboken…

4 svar på “Funktionärsbrist hotar rallysporten, bara fyra skånska tävlingar i Rally-DM!

 1. Lars Elofsson; Locka ungdomar till klubbarna. Visst det problemet har alltid funnits. Vad som alltid behövts är att göra sporten så billig som möjligt för att kunna utöva den.(Se vad som hände när folkrace kom). Alla kan ju inte köpa avlagda WRC-bilar o liknande. Kanske är snacket du haft här tidigare om dyra utrustningar också en stor stötesten. Allt måste ses över. Fixstjärnor måste fås fram. Detta är alla inblandades ansvar. I varje klubb och förening finns ett antal (tror vi klarar räkna hur många utan att behöva ta till fötterna) eldsjälar. Ge dem den uppmuntran de är värda, för utan dem dör verksamheten.

  1. Hej.
   Kloka ord och jag kan inte mer än instämma till hundra procent. I helgen hade min klubb en ”uppmuntringsresa” till Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp för våra plikttrogna funktionärer. De är dock värda betydligt mer, resa till Kanarieöarna en gång per år hade varit mer rättvis lön för deras insatser…
   MVH
   Tommy

 2. Kolla trevlig incar film på en ny favorit i VOC. Ligger på Youtube, sök på bonnen esab och njut. Glöm inte volymknappen. ”Bonnen” verkar ha problem med att ta till sig informationen som kartläsaren lämnar….

 3. Ett tredje problem är enligt min mening att det är ganska länge sedan vi hade en svensk förare i absoluta världstoppen. Så är inom all sport och inte bara i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *