Finnskog viktigt för Østberg, teamchef står över SM-premiären, Kalle på hemmaplan och från WTCC till World RX!

För Mads Østberg innebär helgens Rallys Finnskog sista möjligheten att få WRC-mil på snö i kroppen inför Rally Sweden där han och Torstein Eriksen gör debut med nya C3 WRC. Men de viktiga WRC-milen blir inte med Cittran utan med Adaptas WRC-Fiesta och därmed tvingas Mads att ta sig an ”Värmlands GP” på nästan samma sätt som 2017. Då fick han inte nya Fiestan förrän precis före start vilket gjorde att han aldrig fick en sjysst chans att bevisa sin kapacitet. Den här gången väntar bara en enda testdag innan det är skarpt läge på Färjestads Travbana och SS1.
Rally Finnskog, deltävling två i norska mästerskapet körs i samma område som de norska sträckorna i Rally Sweden vilket gör tävlingen än viktigare. Men detta är ändå inte det viktigast avslöjar Mads.
Det är alltid en härlig ”boost” att köra framför hemmafansen. Jag kan alltid känna stödet från mina norska fans när jag tävlar utomlands. Detta är ett sätt för mig att ge något tillbaka, menar Mads.
Du får aldrig glömma var du kommer ifrån och detta gör mig ödmjuk…

*
Samtidigt kör vi SM-premiär i Vännäs och många i likhet med mig ser framemot att nya Dala-teamet R-Sport Sweden ska visa vad man går för. R-Sport Sweden AB startade upp i slutet av 2017 och teamet drivs av Johnny Andersson, med en vision om att driva ett professionellt rallyteam och hjälpa hårt satsande juniorer i sin karriär.
– Tiden har gått otroligt fort sen vi började jobba med detta, och det är klart att det finns mer vi hade velat göra innan tävlingen. Men vi är bra förberedda och känslan är bra. Vi har ett bra team med bra bilar och förare, säger Johnny.
Förutom Johnny som kör en R5-Fiesta ingår juniorerna Jari Liiten och Pontus Åhman, båda i R2 Peugeot 208.
Nu blir det dock en lite rumphuggen premiär för teamet då chefen själv väljer att hoppa över vinterns SM-tävlingar, dock ska Rally Sweden köras.
Jag väljer att stå vid sidan under vintersäsongen och sköta om teamet för att se till att allt funkar under tävlingarna. Det funkar inte att köra när man har tankarna på annat, så därför fokuserar jag på att vara teamchef nu istället och coacha fram Jari och Pontus till ett bra resultat, berättar Johnny.
Vi har lagt ribban högt denna säsongen och vi ska göra allt vi kan för att nå våra mål. Och nu känner jag att jag kan fokusera bättre och R-Sport ger mig den hjälp jag behöver för att komma bra förberedd.
Pontus Åhman från Uppsala med kartläsare Filip Wernefur har flera års erfarenhet av internationellt tävlande i ADAC Opel Rallye Cup och ett SM-guld i sprint från förra säsongen. Han har också höga förväntningar på säsongsstarten.
Jag har aldrig kört R2-bil tidigare och jag har ingen riktig koll på hur fort de andra i klassen kör, så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Men känslan är bra och vi ska köra så fort vi kan, säger Pontus och avslöjar .
– Vårt mål är att försöka vinna de två vintertävlingarna!

Frågan är bara med tanke på snöovädret (blide n från Sundsvall) längs ostkusten om alla hinner upp till Vännäs i tid…

*
Då får de finska fansen chansen att på hemmaplan se ”WRC2-tvåan” i Rally Monte Carlo, Kalle Rovanperä.
Yes! We are going to be returning to SM Vaakuna Ralli! (16-17.2)!

*

När WTCC gick i graven gällde det för teamen där att hitta andra grejor att fördriva tiden med. Till exempel Comtoyou Racing som planerar att istället satsa på World RX och detta med EKS fjolårs-bilar. Teamet är även inblandade i isracing-serien Andros Trophy som kör final i helgen. När detta är klart är det rallycross som är fokus enligt teamägaren Francois Verbist.
Vi siktar på att göra affär med EKS och inom två veckor kan jag berätta mer, menar Verbist.
Än så länge finns ingen ”driver line up” eller om man planerar för full säsong men belgaren Enzo Ide med rutin från sportcar-racing nämns som en tänkbar förare. Att det blir EKS-Audi är inget konstigt, Verbist och Mattias har nämligen kört Spa 24 huors både 2012 och 13 ihop.

*
I samband med Rally X on Ice kommer även RX Academy att lanseras som supportklass. Först ut är Östersund nu på lördag och hit kommer ”akademikerna” med likadana Renault Clios RS RX-bilar. Blad dom som kör kan nämnas #11Oliver Solberg. Övriga deltagare är:
#8 Simon Syversen, NOR
#22 Sami-Matti Trogen, FIN
#27 Marko Muru, EST
#31 Joni Wiman, FIN
#42 Oliver Bennett, UK
#47 Jesse Kallio, FIN
#70 Isak Reiersen (SWE)
#95 Jimi Kalliomäki, FIN
#96 Marat Knyazev, RUS

*

I morgon är det dags för för första SM-tipset 2018…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *