ERC uppmärksammade både ”2xVictor” och TV-Svängen, Finspång lockar med ”riktiga” rallyvägar, EMK provar nya vägar, dåligt intresse i Örebro, 240 var det som gällde i ”Klappjakten” och Nybe lånar ut en R5:a till talangen Melvin.

Medan Emma Fransson fortfarande njuter av sitt SM-guld i ”Standard”  tillsammans  med Karljohan Ingesson är sambon hemma i Hörby, Victor Hansen i full gång med uppladdningen inför finalen i ERC, ”Rally Hungary”. Med bara en tävling kvar av sin andra säsong i ERC Juniors ligger Victor och kartläsare Victor Johansson fyra i EM-tabellen med små, men inte obefintliga chanser att klättra till pallen.

ERC.com har noterat SMK Hörby-föraren och på sin hemsida skriver man ”ERC Junior Hansen back on form at home”. Med detta syfta man på 2WD-segern och andra platsen totalt i TV-Svängen (här med vinnaren Fredrik Nilsson) som enligt erc.com borde ge en boost inför det ungerska äventyret 6-8 oktober. I artikeln skrivs att den svenska duon inledde starkt både Polen och Lettland men att det sedan gick tyngre hemma i Sverige och Italien. Dock en liten vändning senast i Tjeckien där dom med den rödvita Peugeot 208 Rally4 slutade femma. 

Foto. Tommy Svensson

I hemmatävlingen TV-Svängen på grus visade man dock vilken fart där finns när allt klaffar och självklart var Victor nöjd efteråt rapporterar erc.com. 

Jag är verkligen nöjd med dagen och njöt av att köra hemma!

Man fortsätter med, ”Hansen var också på positivt humör vid avslutningen av sitt sista Junior ERC-framträdande i Tjeckien. Efter att ha kraschat 2022 var Hansen aldrig utanför topp 10 när det gäller etapptider 12 månader senare”.

Lyckligtvis nådde vi mål i år och vi är nöjda med det. Okej, vi missar lite tempo men jag vet inte hur mycket. Om vi ​​kan bli bättre i framtiden skulle det vara bra eftersom den sista etappen var riktigt bra.

Som SMK:are blir jag sjävklart lite ”starstruck” när ERC uppmärksammar både ”2X Victor” och den 58:e TV-Svängen, känns stort på något vis…

Foto. Tommy Svensson

*

På lördag är det final för Klassiska och Historiska Rallycupen/RM med ”Hällesta Buss Finspångsrundan”. Helgens upplaga är den 26:e sedan starten 1953 och med start kl 10:00 från Eliantorpsbanan utanför Finspång. 

Knappa 70-talet ekipage kunde räknas in när anmälan stängde och det är helt öppet i majoriteten av bilklasserna vem som ska få titulera sig mästare när dagen är över, berättar klubbens Ronnie Maxe.

Även totaltabellerna för samtliga ingående cuper visar på att förändringar kan ske i Finspång så det är minst sagt en öppen historia.

Foto: Finspång MS

Banan sträcker sig över tre specialsträckor på ca 45 km och 110 km totalt.

Tuffa, smala och krokiga vägar utlovas, menar Maxe.

Program med kartor och startlista kommer att finnas till försäljning på Circle K i Finspång från fredag eftermiddag och även vid start/mål på Eliantorp lördag morgon där det även finns servering.

*

Nu har Finspång konkurrens av bland annat Eskilstuna MK som kör ”Finess EMK Kannan” ingående i Svenska Rallycupen. Eskilstuna med sitt fina rykte om fina vägar och bra arrangemang har blivit en av Sveriges största rallytävlingar, sett till antalet deltagare. Antalet just nu (cirka 140 anmälda) är dock inte på rekordnivå. Ett nytt grepp är att EMK tillsammans med Tuna Park, en av Eskilstunas handelsplatser har förlagt både start och mål samt prisutdelning till Tuna Park och City Gross.  Direkt efter start klockan 10.00 på lördag åker man till publiksträckan i Ekebygropen, som väntas bli välbesökt. Med en ny plats och en delvis annan publik än vanligt ser EMK chansen att visa upp rallysporten.

Att vi startar med en publiksträcka i Ekebygropen gör att fler kan ta chansen att se ekipagen på ett enkelt sätt, så nära stan, säger tävlingsledare Kjell Eriksson.

Att vi provar något nytt som fått så positiv respons från Tuna Park och City Gross är jättekul. Tävlingen

drar alltid mycket folk så vi provar med att ha HQ i Tuna Park bland övriga lördagsshoppare, berättar

biträdande tävlingsledare Björn Olson.

Kul är också att SS4 vid Hjälmaresund, kallas den ”Rosa sträckan”. Bara tjejer skall bemanna, ett initiativ som ska locka fler tjejer till sporten som funktionärer. En av dom flitiga i klubben är Helena Malmström.

Själv kommer jag sitta i målbilen och sköta den biten med tider, säger Helena som är taggad uppgiften.

Foto: Pierre Skytt

Dessutom har ett samarbete ingåtts med ”Rosa Rallyrattar” om att samla in pengar till cancerforskning, alla intäkter från SS4 och del av försäljningen av programmen kommer gå oavkortat till detta ändamål. Mer information om försäljning av program samt info om tävlingen finns på EMKs hemsida. På bilden syns Åke Berg säkerhetsansvarig, Kjell Eriksson Tävlingsledare, Stigfinnaren Anders PG Malmström, Helena Malmström och Sune Vesterlund vars pilgröna bubbla kommer synas i samband med tävlingen.

*

En av våra riktigt stora tävlingar tidigare år är SMK Örebros och i SMK-kretsar benämnt som Traditionstävling är ”Rikspokalen”. I år har man dock i likhet med nästan alla andra arrangörer, fått känna på en rejäl minskning av anmälda till den 30 september. 

– Just nu har vi ca 50 anmälda ekipage till vår tävling Rikspokalen men har idag bestämt att ändå genomföra tävlingen även om vi inte kommer att komma upp i minimiantalet startande som anges i inbjudan, berättar SMK Örebro.

Ingen dramatisk skillnad mot minimiantalet anmälda som skulle krävas enligt inbjudan, bara tio ekipage skiljer. Tävlingen ingår som final i 1300 Rallycup, Västra Historiska Rally Cup samt Västra DM-serier och anmälan är öppen till och med 24:e september klockan 18.00.

*

I lördags kördes ”Klappjakten” i Österbymo med Ydre MK som ansvariga och deltävling i Bilsport Rallycup. Allra snabbast var Johan Svensson/Jörgen Sandberg, Valdemarsvik med sin Volvo 240, hela 20 sekunder före klasstvåan Anton Måhagen/Joel Tapper, Åtvidaberg,  även dom körde ”tvåförti”. Tätare neråt där Mats Moberg/Joakim Wallin i Opel Ascona och Östergyllen RC som klubbadress. Ascona var bara 3,3 efter Måhagen. 

Foto. Henrik Åkeson

Kul comeback av gamle fortåkaren Roger Berglund som med Christoffer Gustafsson vid sin sida i Volvo 940 körde in som fyra. Med detta kanske rallyvärlden kan hoppas att Roger parkerat enduro maskinen för gott? Kanske till och med bli så att han återkommer till TV-Svängen där han har två totalsegrar i bagaget, 1999 och -00, både med Mitsubishi.

Foto: privat

I den trimmade klassen för B-förare var MK Ramunders Hugo och Hanna Sääf vassast, 240 även för dom och med nästan exakt samma tid som totaltrean. Sekunder efter var Karlskronas Rickard Mattisson/Simon Liljekvist. I C var Norrköpings Andreas och Krister Gunnarsson vassast och gissa vad för bil dom körde? Appendix K såg Johan Axelsson/Torbjörn Romedahl, Escort och Nässjö som vinnare och dessutom två sekunder före tvåan i A2WD.  Ont om skåningar i i Österbymo men SMK Hörbys Anders Östberg med Anna Svensson tog sin VOC-940 upp dit vilket gav en femte plats i A-B-Grupp F/VOC.

Foto: Roger Rooth

Att det blev en perfekt genomförd nästsista deltävling i BRC och  under gemytliga former behöver väl knappast nämnas. Jag menar med två stora Opel-profiler vid rodret Thomas Johansson (t.v tävlingsledare) och Nisse Axelsson (bitr. tävlingsledare) vad skulle kunna gå fel.

Foto. Henrik Åkeson

Att vägarna är luriga i den här delen av landet är välkänt och både Alexander Roback och Fredrik Gustavsson lär skriva under på detta…

Foto. Henrik Åkeson

*

Team Nybes Matthias Bengtsson har ett stort rallyhjärta vilket han visat många gånger. När han i går avslöjade att han låter Kullings R2-talang Melvin Bengtsson köra en ”Nybe-Skoda” i ”Vedummästeskpet” ligger det helt i linje med Mathias tänk.

Jag har inte riktigt haft koll på Melvin tidigare, men i Skilling 500, då han sopade mattan rejält bland Rally 4:or och ledde Internationella 2WD, så var jag bara tvungen att stövla bort till hans team på serviceplatsen och ta reda på vilken grabben var – för jäklar, vad imponerande, berättar Mathias. 

Melvin är en talang utav bara dess like, har en grym inställning till saker och ting, kämpar som bara den och förtjänar verkligen att prova på att sitta i en R5a – så jag tycker detta är precis lika roligt som Melvin och hans team!

Foto. Tommy Svensson

Att komma till start i denna bil i min hemmatävling är en dröm och det ska bli otroligt kul och spännande att köra! Vi hoppas på mycket publik så ska vi allt försöka bjuda på någon sladd, säger en taggad Melvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *