DM-premiär i slutet av maj och så är Wilson före Östberg i Portugal!

I morgon lördag är det dags för smålänningarna att dra igång sitt Rally-DM och detta i klassiska Skilling 500. Drygt 180 startande i Smålandsstenar är en siffra som Skillingaryds MK måste vara nöjd med. Men DM-premiär sista helgen i maj? Hallå Småland, vi har haft barmark i över två månader och här i Södra har redan avverkats tre DM-tävlingar…
Skilling 500 ingår i Sydsvenska Rallycupen och här leder Hässleholms Stoffe Nilsson 4WD-klassen. Men frågan är om han vinner imorgon, för erkänt snabbe hemmaåkaren Andreas Magnusson gör nu comeback. Andreas vann tävlingen ifjol och att han dessutom är från Smålandsstenar, försämrar inte hans chanser direkt. Men visst, en viss rattrost måste finnas hos den sympatiske smålänningen och det är frågan om han har råd med detta om han ska klå Stoffe?
Körde själv tävlingen ifjol och mitt minne av sträckorna då var att de antingen var riktigt snabba, nu snackar jag med en Opel Kadetts förutsättningar eller krokiga på realtivt dålig väg. Förutsättningar att hitta riktigt bra sträckor finns och förhoppningsvis har man lyckats bättre den här gången.
I år ingår tävlingen i Riksmästerskapet för klassiker och detta har lockat 44 förare. Ungefär hälften av vad som finns med när det handlar om Klassiska Rallycupen. Tycker det är lite otacksamt mot de i klassikerleden som med hårt tryck underifrån, jobbade för att klassen skulle få ”riktig” status av Svenska Bilsportförbundet genom ett Riksmästerskap. Redan från starten för RM 2003 då Arne Bäckström från Haninge i sin vita PV tog emot guldmedaljen i finaltävlingen TV-Svängen i Hörby, har intresset varit ljumt. Varför har jag svårt att förstå. Jag menar ändå, att RM borde vara det som gällde och Klassiska Rallycupen ett komplement. Jämför Rally-SM och Supercupen och visst är då ett SM-guld större eller har jag fel?
Just nu är VM-rallyt i Portugal i full gång. Så här långt har man hunnit avverka fem sträckor och lite överraskande leder unge Ogier i sin Citroén, men bara med futtiga 7,9 sekunder till märkeskompisen Sordo. Hirvonen är trea, 26 sekunder efter Ogier medan Petter Solberg håller fjärde platsen tre sekunder långsammare. Go for it Petter och din otur måste ta slut någon gång!
Fick lite mothugg i bloggen där jag jämförde VM-Mads och SM-Mats, alltså Östberg och Jonsson. Här skrev jag då om Matthev Wilson som många ”experter” helt dömer ut och som enligt dessa bara finns med i VM på grund av att han är son till Fordbasen Malcolm Wilson. Efter fem körda sträckor är han åtta, nio sekunder före Östberg. Alltså snabbare än SSR-segraren så här långt och jag är inte förvånad om han är det även när rallyt är slut!
PG Andersson håller tredje platsen cirka trettio sekunder bak ledaren Al Attiyah. Med lite flyt kan PG klättra, håll alla tummar.

2 svar på “DM-premiär i slutet av maj och så är Wilson före Östberg i Portugal!

 1. För att fortsätta Östberg vs Wilson så är Wilsons bil mycket bättre än Östbergs, se t.ex hur Solberg kör i en vettig bil emot hur han körde i Subarun som Mads kör med nu…

  Att Wilson inte är jättedålig vet alla men det är inte speciellt svårt att hitta bättre förare som hade kunnat göra mer för Ford

  1. Hej Jimmy.
   Visst är där skillnad på bilarna, men det jag vill visa är att VM-åkarna är snabba och att alla som är med på topp tio-listan i en VM-tävling, med lätthet skulle placera sig i topp även i en SM-tävling. Sedan kan man ju alltid spekulera i vem som skulle kunna vara bättre än Wilson för Ford, kanske PG kan bli en utmanare? Hoppas kan man ju alltid…
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *