Det blir rallypremiär på Österlen och militären dj-las med motorsporten!

Simrishamns Mk kommer att köra rallypremiären Simrishamnsmixen den 2 april, så enkelt är det!
Enligt Rickard Nilsson, medianansvarig i klubben ska det till minst snöstorm dagarna före om tävlingen ska ställas in.
-Just nu ser det riktigt bra ut, meddelar Rickard.
Han får dagligen samtal från rallyåkare om statusen på vägarna, man tror helt enkelt inte att det kan vara så bra som det verkligen är nere på Österlen.
-Uppåt landet ligger ju snön fortfarande djup och då har man svårt att förstå att det kan vara barmark hos oss, berättar han och fortsätter.
-Jag betonar än en gång, tävlingen kommer att köras om inget dramatiskt inträffar!
Noterade idag att militären helt i onödan och i mina ögon superkorkat, skärper tonen mot motorklubbar som haft förmånen att få utnyttja deras mark. Senast i raden som drabbas är Frivilliga Motorcykelkåren, FMCK som arrangerar stortävlingen Gotland Grand National. Mastodontävlingen körs på Tofta Skjutfält och nu flaggar militären här för inskränkningar, man behöver fältet för sina övningar….
Nu är jag ingen militärstrateg, men att upplåta fältet en helg om året för något vettigt som dessutom lockar massor av folk till ön efter turistsäsongen, verkar i mina ögon inte vara någon större uppoffring.
Än mer oroande är uttalandet att ” försvaret vill minska all typ av motorverksamhet på militära övningsfält”. Någon motivering uppges inte, för mig verkar det hela handla om rent djävulskap från myndigheten?
Vet att både Svenska Bilsportförbundet och dess kollegor på motorcykelsidan jobbat i flera år för att förmå militären att ändra inställning, uppenbarligen dock utan synlig framgång. I Skåne är det slutkört på övningsfälten i Rinakby, Ravlunda och Revinge sedan flera år tillbaka. Uppåt landet finns det tack och lov fortfarande lokala militärbefälhavare med en mer positiv syn på motorsport och tillåter tävlingar på ”kronans mark”. Med de här nya riktlinjerna tvingas kanske även de rätta in sig i ledet? Jag tycker att det är hög tid att någon i regeringen tar militärgubbsen i örat och säger åt dom att sluta tramsa!
Är det någonstans som det känns naturligt att köra rally och enduro så är det väl på militära övningsfält? Här har dom grönklädda redan ”förstört” det mesta med stridsvagnar och annat så vad gör det för skillnad med ytterligare några ynka rallybilar/enduromotorcyklar någon helg om året?
Utomlands är det nästan precis tvärtom, här hänvisas mycket av rallyverksamheten just till militära övningsfält för att inte störa allmänheten. I Sverige tänker man, som vanligt är jag böjd att skriva, precis tvärtom!
Lite märkligt kan också tyckas, att i dag när militären är kraftig decimerad både vad gäller ekonomi och personal då behöver man övningsfälten jättemycket mer än förr. En ekvation som jag inte får att gå ihop…

Ett svar på “Det blir rallypremiär på Österlen och militären dj-las med motorsporten!

  1. Till skillnad mot resten av landet så fick man enbart snöslask på Österlen och med 3 plusgrader idag så finns det ingen snö kvar ikväll !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *