Den ”nya rallypublikens” underhållningskrav skrämmer!

Det finns många orosmoln som hänger över svensk rallysport. Det allra mest överskuggande problemet som jag ser det är den akuta funktionärsbristen. Nummer två är svårigheten att hitta vägar till specialsträckor och som ny trea efter SBF:s reträtt angående 5-årsregeln, den nya typ av rallypublik som lockas av sporten.
Förr åkte man ut i rallyskogen för att se snygg bilåkning, plus lite fräna sladdar och fick man sedan dessutom putta upp en bil ur diket, då var lyckan total. Idag nöjer sig inte de ”nya rallyentusiasterna” med detta, man kräver helt annan underhållning…
I förra blogginlägget kommenterade signaturen Annelit följande om helgens Kong Christian Race, ” kanontävling kan jag och många med mig inte hålla med om. På sträcka 3 var det verkligen publikunderhållning med några av åkare vid den skarpa brokurvan tills Kristianstad MK satte stopp för det och satte dit 2 varningstrianglar och en man som saktade ner körarna. Första hade man en ca 45 minuters stopp på sträckan och sen detta det blev för mycket för rallyfantasterna som gick därifrån då det blev söndagskörning istället. Kongen får det sämsta betyget av rallytävlingar.”
Jag blir mörkrädd när jag läser detta. Är det den här typen av publik som vi vill ha i rallyskogen? Mitt svar är entydigt, NEJ!
Motorsporten har i alla tider haft en mycket fin publik som uppfört sig väl. Under alla mina år i Svenska Rallyt, har jag aldrig sett ens minsta antydan till bråk. Fordgänget står sida vid sida med de som håller på Loeb medan Volvofantasterna skrattar åt bägge två, eftersom det bara finns ett märke. Men att någon skulle börja slåss, finns inte inte ens på kartan. Nu känns det som att det stundar nya tider även i vår sport, bråkstakar och huliganer har letat sig från fotbollsbanorna till rallyskogen. Än så länge är de mycket marginella, men att de överhuvudtaget finns tycker jag är skrämmande!
Att kalla sig rallyfantast och sedan kräva totalskrotningar på löpande band är för mig en helt omöjlig kombination. Med aggressivitet begär man att arrangörerna helt ska strunta i säkerheten enbart för att säkra ” underhållningen ” för de här blodtörstiga ”entusiasterna”. Så mycket kan jag säga direkt, om detta är rallysportens nya inriktning har jag lagt min sista timme både som rallyarrangör, tävlande och publik!
I premiären för Rallymasters i Norrköping fick arrangören kritik för att vägarna var för dåliga och blev väldigt uppkörda. Säkert rätt, var inte där så jag har ingen aning. Vet bara att samma sak kan hända den bästa arrangören, även i min klubbs TV-Svängen har det förekommit att sträckorna inte hållit fullt ut. Trist men som sagt, ingen arrangör väljer vägar i syfte att de tävlande ska förstöra sina bilar!
Men även i Norrköping fanns publikproblem. Läste ett klokt inlägg från Johan, en av arrangörerna i Holmen Skog-Rallyt, han skrev:
”… sen till en annan tråkig del i tävlingen. Det fanns publik som inte ska vara ute i skogen. En tomt ägare på slutet av ss1 hade besök i sin trädgård där man slängde ölburkar och tog vatten med hinkar som fanns där !!!!!
Även så slarvades det med engångsgrillar på samma sträcka. En av dessa startade en skogsbrand. Som ”tur” var så hade ett rallyekipage brutit i närheten och upptäckte att det brann i skogen. Men använde sina brandsläckare att släcka med innan omfattningen blev större. Sån publik har inte på tävlingar att göra. Då detta gör det för oss som arrangörer mycket svårare att få tillgång till marker och vägar i framtider. Det man orkar ta med sig ut i skogen orkar man ta med sig hem också !!!!”

Så skriver Johan och jag håller med till hundra procent. Annelit och den del av rallypubliken som hon representerar, hoppas jag framöver hittar andra former av underhållning. De kan kanske få lov att komma in på någon bilskrotsfirma och se när man pressar skrotbilar till fyrkantiga plåtpaket…

11 svar på “Den ”nya rallypublikens” underhållningskrav skrämmer!

 1. Denna utveckling i motorsporten kan ni tidningsmurvlar och all annan media ta åt er fullt ut tycker jag för vad får vi läsa i tidningar och se på tv sporten eller någon nyhetskanal jo av åkningar och olyckor som händer i motorsporten det älskar ni alla reportrar att skriva om och riktigt frossa i för att visas upp på bästa sändningstid i tv eller läsas på löpsedlar eller i tidningar där det får spaltmeter.
  Varför är det så dåligt mediabevakning överlag i motorsporten det är en svår fråga att få svar på ingen verkar veta varför ?

  1. Hej Kentaloppan.
   Nu vet jag inte vilken tidning du läser till vardags, men inte kan det vara Kristianstadsbladet iallafall. Jag blir faktiskr riktigt sur när du beskyller mig för at vara en ”tidningsmurvel” som bara skriver om olyckor. Kan du en enda gång påtala när jag har skrivit om sådant som du påstår? En ursäkt hade varit passande!
   Klart att media bevakar olyckor inom motorsporten varför skulle just vår sport undantas? I går kunde vi läsa och se tvbilder från Itlaien där en tävlingscyklist tragiskt omkom. I min egen tidning skrevs det i helgen om en annnan cykelsportolycka där två fick föras till sjukhus, inget konstigt med det. Men vi inom motorsporten har en konstig inställning att olyckor i sporten ska man absolut inte skriva om. Mycket märkligt att just motorsport ska undanatas från normal nyhetsbevakning…
   Däremot håller jag med dig om att det är svårt att få mediabevakning på motorarrangemang. En stor del av detta ligger på sporten själv, som är till 99 procent urusla på att sälja sig till media. Sedan är det så att bollar och lite puckar är det som styr sportredaktionerna. På de ställen där det inte finns nördar som jag vill säga…
   MVH
   Tommy

   1. Hej Tommy Motor bloggen i min tidning sedan jag börja läsa tillhör min favoritläsning…jag får väl be om ursäkt om du nu tog åt dig av min kritik som vänder sig till hela tidningen inte till din blogg för ska man läsa om någon lokal motorhändelse så får man leta förgäves i bladet för det mesta inte mycket motor men en dj…massa fotboll hockey handboll orientering skidor skidskytte och annan nördsport.

    1. Hej Kentaloppan.
     No hard feelings. Jag tycker verkligen inte du har rätt när du menar att det inte finns motorsport i Krstianstadsbladet. OK, inte lika mycket som fotboll, handboll och hockey. Men vad är det för lokala motorhändelser du saknar och som vi struntar i att bevaka?
     Törs lova att ingen svensk lokaltidning har mer och bredare motorbevakning än Bladet, sedan är detta inte samma sak som att den inte kan bli bättre och det jobbar jag på ständigt…
     MVH
     Tommy

     1. Hej Tommy Jag vill tacka dig för all trevlig läsning om våra lokala rallytävlingar även att du följer upp Johan Sturessons framfart på banorna, men det är lite tunn läsning i bladet överhuvudtaget om våra fina gokart förare där de flesta som ägnar sig åt motorsporten har skolats jag var med och byggde banan i Åsum under mitten av 60 talet och nu 2011 byggs det en helt ny VM bana i Åsum det har jag inte läst om i bladet ? Det menar jag skulle ni på bladetsporten bevaka och skriva om för det är just i Åsum som många nya unga tjejer och killar skolas till duktiga förare.

     2. Hej Kenta….
      Du får nog läsa Bladet lite noggrannare. Baran någon vecka sedan vi hade reportage där utifrån i samband med besiktningen. I förra veckan skrev vi om Noah Milell t.ex.
      Tommy

     3. Hej Tommy
      Jag har inte kunnat hitta någon notis om Åsum Ring på nätet jag sitter inte hemma i köket så att jag kan läsa pappersalternativet utan får hålla till godo med min dator jag är i utlandet och arbetar närmare bestämt i Sri Lanka så det är extra intressant med nyheter hemifrån….Tack än en gång för en underhållande blogg Kent.

     4. Hej.
      Ja Sri Lanka, förändrar ju en del det får jag hålla med om. Då får du lita på mitt ord…
      Ha det bra
      Tommy

 2. Hej Tommy! Håller med om att detta måste upphöra genast. Har vid flertalet tillfällen själv varit med om detta i skogen. Publik med mediavästar som gormar om att man inte får stå som man vill i skogen för det inte blir någon bra film eller bilder som de ska tjäna pengar på. Att det sedan kan kosta arrangören att återställa förstörelse längs vägarna har de ingen förståelse för och att man sedan aldrig får köra på vägarna av denna anledning finns inte heller i denna publiks tankar. Det gör ont i min själ att veta att när jag arrangerar tävlingar finns det folk som bara vill se olyckorna istället för den skicklighet som alla förare faktiskt besitter med att hålla den fart som de gör på smala knixiga skogsvägar utan att tappa kontrollen. Jobba på Tommy, du har mitt fulla stöd i denna frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *