Delecour i R5-Skoda, två norska andra platser i Tyskland, Jocke K. tog revansch och vann i Dalby, tufft inför V8-finalen och fint besök i ESR!

Nästa anhalt för WRC är Korsika och klassiska ”Tour de Corse” sista helgen i september. 77 anmälda från 17 olika nationer men där fransmännen så klart är i majoritet med 49  förare i listan. Noterbart är att där finns åtta kvinnliga kartläsare och dessutom ett helt kvinnligt franskt ekipage.
12 bilar i WRC och en färre i WRC2 och där inte Pontus Tidemand heller är anmäld. En som ansluter är dock franske stjärnan Francois Delecour som startar med en R5-Skoda och rallyt blir på inget sätt något nytt för Francois. Redan 1993 tog han här första segern bakom ratten på en Ford Escort RS Cosworth.

*
BloggÖstberg1Mads Østberg och Ola Fløene lyckades inte rå på hemmaföraren Fabian Kreim i asfalttävlingen ADAC Rallye Niedersachsen. Två sträcksegrar och en andra plats blev den norska duons resultat i Team ADAPTAS R5-Fiesta. Runt halvminuten snabbare var Skoda Auto Deutschland GmbH:s unge Kreim medan marginalen ner till trean Christian Riedeman var ungefär lika stor.
Hade att jobba med lite specifika detaljer för att utveckla min asfaltteknik och en bra erfarenhet, menade Mads efteråt.BloggÖstberg
Dessutom kom vi på pallen och det var ”a nice bonus”!
Oscar Solberg och Patrik Barth körde även dom en ADAPTA-anmäld bil men en tamare R2-Fiesta. Fem sträcksegrar innebar till slut en andra plats i klassen bakom hemmaföraren Konstantin Keil i en Skoda och bara 26 sekunder skilde för de båda ”Spydebergarna”.
På näst sista sträckan, den tolfte försvann dansken Kim Boisen med sin BMW 1 och då med en placering runt femte-sjätte.

*
BloggJockeI dag kördes Arlövs populära ”Sydsten Bilteknik Raset” med runt 80 startande och en RS på asfalt och med korta inslag av grus. Tre gånger tre varv gav en totallängd på 21 kilometer och den som hade allra mest bråttom i grusgropen utanför Dalby var SMK Hörbys Joachim Kristianson/Anders Björnmyr. Med den röda Opel Corsan var Jocke i topp direkt och bäst utmanade klubbkompisarna Robin Svensson/Sandra Wybrands med den återupplivade Peugeot 207:an. Men efter två heat gick en drivaxel sönder och bara för Robin och Sandra att lasta för hemfärd. BloggPeterIstället klev Olofströms Peter Nilsson fram med den ”läckert” gröna Mitusbishin och utmanade. Till slut skilde ändå knappt sex sekunder till vinnar-Corsan och därmed en härlig revansch för Jocke efter misslyckandet i TV-Svängen. Trea blev DM-ledaren Rolf Grybb från Hässleholm med sin Opel Ascona runt sekunden långsammare än Mitsubishin.
Nygifte Anders Åberg, Hässleholm tog den ettriga 205 Peugeoten till fjärde plats totalt och efter sig hade han dagens bäste dansk, Kenneth Kolbe Jensen. ”Den blå løve” med extremt tävlingsflitige Jeannette Kvick i högerstolen var tre sekunder långsammare. Än tätare var det bakåt och sexan Tommy Nilsson, SMK Hörby var bara 0,2 sekunder efter ”det blå lejonet”.

*
I VOC var det stenhårt mellan Lundabröderna Daniel och Marcus Ekdahl och till slut var det ändå Daniel som drog det längsta strået, 0,1 sekund längre om man säger. Men detta handlade om andra och tredje platsen för ännu snabbare Hässleholms Peter Vestlund.
I A-klassen var SMK Hörbys Erik Andersson vinnare medan klubbkompisen Jonas Hansson tog sjätte raka segern i C-VOC. Bästa Grupp-E ekipage var Hässleholms C-förare Björn Hansson med Lyn anDersson (rätt stavat va?) i högerstolen på Mazdan. Åtta sekunder långsammare var ensamme A-föraren Jesper Larsson, Kristianstad.

*
BloggBrolinRiktig otur hade Varas Thomas Brolin som i sista heatet laddade lite för mycket, hoppade och landade så illa att det blev stopp mot ett bastant dumpersdäck. Dumpersdäck är hårda, Kit-Car Skodor mycket mjukare…

*
En som var anmäld till Dalby var snabbe danske BMW-åkaren Johnny Pedersen men någon start blev det inte. I går körde Johnny danska Rally Midtjylland och det gick riktigt bra med en total sjunde plats för den vita M3:an. Däremot mådde inte servicebilen lika bra efter alltför avancerad backtagning ville inte kopplingen på Peugeot-bussen åka på rally i Skåne.
Jylland var det Michael Sørensen i en Super 2000-Skoda som var snabbast på de sex sträckorna. Tvåa i en Peugeot 206 slutade Benny Pedersen knappt minuten efter. Volvo 240 Turbo levererar fortfarande och Heino Mejer tog ”Torslanda-produkten” till en tredje plats totalt.
Ett kort rally blev det för Opel Danmarks talang Jacob Madsen som blev totalt bromslös med R2-Adam och detta direkt på sträcka ett.

*
BloggLindbergSpänningen i V8 Thunder Cars är ”oliidligt spännande” inför finalen i Ljungbyhed om två veckor och där striden står mellan Alexander Graff, Memphis Racing och Mattias Lindberg, Bryntesson Motorsport. I helgen var man i Finland och Ahvenisto och det blev varsin seger och andraplats för de båda. Ändå knappade Mattias från Vankiva in en poäng på Graff tack vare bonuspoäng för snabbaste varv. Inför besöket på Ljungbyhed ligger ”The Champ” 18 poäng efter Graff
Det gick enligt plan, jag gjorde mitt jobb och vann men det räcker inte. Graff är för långt fram, menade en besviken Mattias efteråt efter det andra heatet.
Med arton poäng upp i finalen, så måste någon hjälpa till om jag ska klara det. En seger är en seger, men det är ändå mästerskapet som är det viktiga.  
Den ende som rent teoretiskt kan hota tätduon är norrmannen Stein Frederic Akre, Team Trysil. Med 54 poäng kvar att slåss om räcker det för Graff att ta fem poäng totalt under finalhelgen för att hålla norrmannen stången.
The Great Baltic Race” ingick också i The Baltic Cup med deltagare från de svenska och finländska V8 Thunder Cars-mästerskapen. Här kunde Alexander Graff lyfta segerpokalen som mästare med Mattias som tvåa och Andreas Ahlberg som trea..


Förstår om arrangören Rönne MK är undrande varför i stort sett inga vill åka deras erkänt fina tävling ”Rally Askersund” den 24 september, ingående i FM/DM för Västra. Den 14:e går anmälningstiden ut och idag är där bara 19 anmälda. Rasar det inte in anmälningar i början av veckan behöver man nog inte vara nobelpristagare för att räkna ut att tävlingen ställs in…
Bättre är det till Rally Blekinge, finalen i Sydsvenska Rallycupen och Södras DM som körs samma helg, hit har 75 förare anmält sig. Även här är sista dagen den 14 september och det mest anmärkningsvärda så här långt, är att där ännu inte finns en enda 4WD-åkare anmäld…

*
BloggJogeAvslutar med en härlig bild från Benkt Andersson som var på East Sweden Rally i lördags. Här sprang han på ett som han beskriver det som ”ett trevligt gäng från bygden”. Bland dessa trevliga fanns f.d storåkaren Jimmy Joge och rallylegendaren på 50 och 60-talet. Som jag brukar hävda, det behövs fler tjejer i rallyskogen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *