Classic Rally inställt, nya 208:an gör WRC-debut, ny ”juniorklass” i Hässleholm och P4 Kristianstad svarar…

Nu är det bekräftat från Historiska Utskottet, Classic Rally ställs in på grund av för få anmälda. På SBF:s officiella sida står att läsa : Tävlingen Classic Rally (Föreningen Rallyklassikerna) 26-28 juni är inställd. Det gör att följande ändring/justering görs i RM-Reglerna: Rally-RM HRB
2.1 6 tävlingar ingår. 5.12.2 6 tävlingar räknas. Tävlingen kommer inte att ersättas.”.
Jag måste väl också säga att jag inte är speciellt förvånad över beslutet, har hela tiden varit skeptisk till den här storsatsningen på ytterligare ett ambitiöst sommarrally för klassiker. Tyvärr visade sig min skepsis också vara befogad och nu är det tredje året i rad som rallyklassikerna tvingats ställa in sin egen och tycker jag lite märkliga  utmanare till Midnattsolssrallyt. Med detta som bakgrund tror jag att MSR framöver kan disponera den här scenen som man vill och detta måste även vara rallyåkarnas önskan. Om inte så vore fallet hade man såklart istället stöttat sin egen förenings rallyförsök? När anmälningstiden gick ut i fredags hade Classic Rally lite drygt fyrtio anmälda, hälften av minimiantalet för att genomföra tävlingen. Samtidigt har överlevande MSR 149 anmälda och senaste i raden är faktiskt en av få skåningar, BloggGripJan Grip från Hässleholm i sin Saab V4.

*

Nästa WRC-tävling är Rally ItaliaSardinien och där nya Blogg208Peugeot 208 T16 kommer att göra debut i WRC2-klassen. Det är tjecken Karl Kruuda som kommer att ratta fransosen och det är bara att hoppas att man nu lyckats få till både så att kylaren funkar som den skall och att även bakrutan sitter fast…Före ”The Italian job” ska Craig Breen och Kevin Abbring starta med 208:er i nästa deltävling i ERC, Rally Azorerna nu till helgen.

*

Redan tidigare har Hässleholms MK tagit beslut om reducerad anmälningsavgift för juniorerna i SM-tävlingen Snapphanerallyt i början av augusti. Nu presenterar man nästa nyhet för juniorförarna, den här gången för de som inte kör Rally-SM. Hässleholms MK bjuder in till en helt ny supportklass, Rallyshop.se-Junior Challenge som startar före SM-fältet och kör på arrangörsnoter (Gunnar Barth), alla lördagens sträckor på sammanlagt 96 km SS. Startavgiften är satt till 2000:- plus 500:- notavgift.
Wilke & Co vänder sig till förare i åldern 18-23 år och i bilklasserna, Grupp E, VOC Mekonomen Rally, båda Grupp F-klasserna samt Suzuki 1300. Lite udda för oss här nere är att man även bjuder in ”Norrlands GruppE” till den här klassen. Alla prisbedöms som en klass dock kommer pris utdelas till bästa Grupp E och blir det 10st eller fler Grupp E bilar prisbedöms dessa separat. Här kommer sponsorn Rallyshop.se även att bidra med presentcheckar på femtusen spänn till de bäst placerade.

*
I lördagens Kristianstadsbladet hade jag en lista med tre ”Toppvarv” (Ramona Karlsson, Jens Edman och Mattias Lindberg) men även rubriken ”Motorstopp”. Här skrev jag: P4 Radio Kristianstad. I lördags kördes första tävlingen i Rallycross-SM på Svampabanan med runt fyratusen åskådare. Dagen efter kördes den 51:a Lille Mats Rallysprint, Hässleholms stora ”asfaltshappening” med två lokala förare i huvudrollen, Stoffe Nilsson och Jocke Grahn. Detta plus 3500 åskådare på Garnisonen tyckte radion inte ens var värt att nämna. Istället valde man att lägga krutet på att rapportera om att en redan död katt blivit överkörd av en gräsklippare…
Naturligtvis gick inte detta radion förbi och i dagens jourhavande spalt svarade kanalchefen Anna Stenberg på kritiken som hon hävdar inte stämmer. Anna kontrar med:
– Vi hade Johan Pettersson på plats inför rallycross-SM, med ett långt reportage på bästa sändningstid. Däremot kan Tommy ha en poäng i att det är för lite motorsport rent generellt i radion.
Lille Mats Rallysprint väljer Anna att inte ens nämna och tycker tydligen att ett förhandsreportage med Johan Peterssons provåkning med ”Lillen” Persson runt Svampabanan är mer än tillräckligt. Uppenbarligen menar man också att det rent sportsliga finns det ingen som helst anledning att rapportera om i nyhetssändningarna. Mycket intressant och ska man utveckla detta så undrar jag vad som hänt om sportredaktionen (mer korrekt bollredaktionen) inför fredagens kommande kvalmatch mellan Lugi och IFK Kristianstad, att man då tar ett förhandssnack med tränare Ola Lindgren och sedan väljer bort att berätta resultatet från matchen. För detta är ju exakt vad radion tycker att motorfolket ska nöja sig med…
Dock känns avslutningen hoppfull när Anna menar att det är för lite motorsport i radion. Kanske kan man till och med hoppas på att någon ”bollmatch” med ”flera” hundra åskådare väljs bort och att radion skickar reporter till såväl kommande Karting-EM ute på Åsum Ring och Rally-SM i Hässleholm?

2 svar på “Classic Rally inställt, nya 208:an gör WRC-debut, ny ”juniorklass” i Hässleholm och P4 Kristianstad svarar…

  1. Hej Tommy,

    Tack för trevlig läsning som alltid!!

    Vet du varför Pontus Tideman inte är anmäld till Rally Sardinia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *