Capito: Latvala sitter säkert, ”Hässleholmare” åker med Dakar-Seel, Anders en ”glad” vinnare och har Hagfors flyttat till Åsum?

Rally Argentina 2014Medan många i rallyvärlden tvivlar på Jari-Matti Latvalas framtid hos Volkswagen som WRC-förare finns inte alls samma farhågor i egna teamet. Bossen Jost Capito står bergfast vid Latvalas sida och säger på wrc.com.
Ingen tvekan om Jari-Mattis plats i teamet både för detta och nästa år, konstaterar Capito.
Han har kontrakt även för 2016 och om han inte skulle haft det, hade jag sett till att han fick det direkt!
Inledningen på årets säsong har absolut inte varit vad varken Latvala eller Capito önskat, faktiskt finnen sämsta sedan 2007. Med bara två pallplatser på sju rallyn innebär detta en fjärde plats i tabellen med 66 poäng, tre bak Mads Östberg.
Besvikelsen var stor när Latvala kraschade bort sig på sista sträckan nu senast i Polen och Capito konstaterar att i Polen finns ”some demons” som Latvala måste kämpa emot. Han syftar då på att även 2009 kraschade han på sista superspecialen vilket då kostade M-Sport en dubbelseger. Vann gjorde istället Fordkompisen Mikko Hirvonen så man kan lätt förstå att Polen inte tillhör någon av Latvalas direkta favoriter…

*
BloggBreenNär deltävling nummer sex i ERC, auto24 Rally Estonia startar imorgon fredag har mästerskapsledaren Craig Breen en enda sak för ögonen, att utöka ledningen. Den 25-årige Peugeot Rally Academy 208 T16-föraren leder med 21 poäng före polacken Kajetan Kajetanowicz som kör för LOTOS Rally Team med en Ford Fiesta R5. Varken han eller Breen har någon direkt erfarenhet av det estniska gruset. Ändå lite fördel Breen som körde tävlingen som uppvärmning inför Rally Finland 2011, men då i en liten R2-Fiesta. Förra deltävlingen Ypres-Rally i Belgien gick inte alls irländarens väg, istället använde han en åker och fick sedan bryta. Nu vill han ha revansch.
Vi kommer till Estland med samma mål som i Belgien och det är att vinna, menar Breen.
Där kommer att bli många andra förare som vill försöka förhindra detta, men vi har ett verkligt starkt paket för den här typen av ”terräng”.

*
BloggHjälmOm nu Breens målsättning håller blir han också lycklig ägare till den specialdesignade Stilo-hjälmen som vinnaren får enligt traditionen. Hjälmen är handmålad och med unik design av ”Racingexpert” genom Tribilia Racing Artworks.
Andra förare som redan har en hjälm är Markko Märtin (2010), Mads Østberg (2011 och 12), Georg Gross (2013) och fjolårsvinnaren Ott Tänak.

*
Inte bara svenskar i J-ERC-klassen utan även i ”stora klassen” finns det svenskintresse. Björn Adolfsson/Mikael Johansson fraktar R5-Peugeoten över Östersjön och samma sak med Lars Stugemo och Miriam Walfridsson. Fast i deras fall handlar det om R5-Fiesta.

*
Samtidigt körs även en historisk del av auto24 Rally Estonia och där Mats Myrsell med Porschen är en av de startande. Mats går ut med nummer 2 och före sig har han snabbe finländaren Ville Silvasti med en Audi quattro som är anmäld genom ”Latvala Group”.
Dakar-tjejen Annie Seel har legat lågt ett tag men gör nu ett försök att med sin Toyota Starlet matcha ”gubbarna”. Vid sin sida har Annie nyblivne Hässleholms-jobbaren Marcus Sundh, till vardags hos Peugeot-handlaren Einarssons Bil. När han inte hjälper till att kränga fransmän sköter han notläsningen i Mattis Olsson Grupp H-Corolla. För Marcus blir det inte första gången han sitter i högerstolen hos Annie, även i Midnattssolsrallyt 2013 skötte Älmhultaren ”kontoret” i Starleten.

*
Kommande helt eller på lördag den 18 juli är det dags för den årliga ”svensk-danske dysten” i grusgropen i Gammelrand. NCC Komo Rally Sprint har i år fått ihop 55 deltagare och drygt två händer fulla av dessa är svenskar. En av dom, tillika storfavorit i mina ögon är Joachim Grahn och Rickard Nilsson med WRC-Focusen. Främste utmanare är hemmahoppet Tim Svanholt, Mitsubishi. Andra snabba danskar är Johnny Pedersen, BMW, Jörgen Hansen Porsche och så klart olyckspåsen Kenneth Kolbe Jensen med Jeanette Kvick till höger i den blå ”Peggan”.
Om du är intresserad av att åka dit så har Ringsjöbygdens Buss i Höör planerat att ordna resa och det är genom Sven Svensson det ska ske. Platserna är dock begränsade till runt 25 stycken och är du intresserad så ring Sven 0736-794007 direkt, först till kvarn är det som gäller. Du kan även mejla ”sven-svensson@live.se”.

*
Rotade häromdagen runt i ”arkivet” efter bilderna på Roger Eriksson och då dök där upp både det ena och det andra. Under mina dryga fyrtio år som fotograf har det tagits åtskilliga bilder på mer eller mindre glada vinnare och då inte enbart inom motorsporten. BloggAndersFrågan är dock om någon vinnare sett mer ”neutrala” ut än Karlskronas hårdgasande Standard B-åkare Anders Svensson och kartläsare Hans-Gunnar Dagh? Efter ännu en seger, den här gången i Snapphanerallyt (året minns jag inte, gissar på 75-76 …), med Saab V4:an poserar de ”glada” vinnarna sittande på motorhuven. Uttrycket ”segerglädje” får här en helt ny betydelse.

*
För en knapp timme sedan avslutade jag årets arbetspass på Åhus Beachhandboll. Nu får kollegorna ta över de två sista speldagarna och för mig väntar flera dagars sammanhängande semester. Ovanligt tunt med rallyfolk på årets upplaga och har faktiskt bara sprunget på några få, bland dessa få finns Grupp E-åkare Hampus Larsson från Vinslöv. Hampus ifrågasatte också starkt vad jag gjorde för nytta på ”beachen” överhuvdtaget, för handboll begrep jag då absolut inte. Kul kille, Hampus!BloggMikael
Idag var det så klubbkompisen Mikael Ottosson (bilden) normalt kartis i Fredrik Nilssons blå 940 som förgyllde dagen. För säkerhets skull berättar jag även att Mikael inte är på stranden för att spela handboll även om han definitivt har rätt kropp för sporten…

*
I morgon fredag avslutas första träningspasset ute på Åsum Ring inför nästa helgs stora kartingfest, då det är dags för EM. Fick idag också information att nästa helg kommer det att i Åsum finnas förare från 35 olika länder, ( på beachhandbollen jublar arrangören över att där finns både svenska, danska och tyska lag…). Lika imponerad i år som i fjol blir jag över vilket pådrag där är ute i tallskogen, enorma servicebussar med ännu större servicetält. Jämförelsen med Hagfors Flygplats under Rally Sweden är inte helt obefogad.BloggKart Ett av hemmahoppen Noah Milell föredrog dock lite mer ”basic” mekning och pappa Niklas för dagen i ovanligt snygg keps, justerade karten under bar himmel (bilden), lite i skuggan av Tony Karts mer uppseendeväckande lilla behändiga ”servicebil”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *