Brittisk WRC-bas lämnar, insamling för elddrababde Ungdomsåkaren, Rallycross-SM i Tomelilla och grön Golf vinst i SSR!

Inte bara här hemma som det är turbulent i rallysporten och gårdagens ”breaking news” var att högsta hönset för WRC Rally GB BloggGBeller som det mer korrekt heter International Motor Sports Ltd – IMS , Andrew Coe slutar. Efter tretton år på posten lämnar Coe ett jobb som han enligt brittisk media skött väldigt bra och bland annat ridit ut stormar framkallade av allt från FIA, WRC-team till ilskna politiker.
Anledningen till att Coe lämnar är inte officiell, men en anledning enligt en väl insatt engelsman är att han inte varit helt överens om sin framtida roll. En roll där han skulle ägna sig mindre åt WRC-tävlingen och mer åt att säkra ekonomin för resten av det brittiska rallylandskapet. Det konstateras också.
– Det finns mer för IMS än WRC Wales Rally GB, men rallyt är nyckeln, grunden för framtidens rally ”in the UK”.
Någon efterträdare till Coe har ännu inte namngets.

*
Alla lider vi väl med stackars Oliver Pettersson från Växjö som fick se sin VOC:are brinna upp på sträcka två i lördagens ”Kongen”. Nu har det startats en insamling på Facebook genom ”Rädda svensk rallysport” och ”Toarparen” Dan Järbyn med mål att få in stålar tillräckligt för att Oliver ska få ny bil. Så här står det, ”Nu startar insamlingen till den drabbade Junioren som fick se sin rallybil försvinna i lågor. Vi har valt att lägga insamlingen via vår Motorklubb, Toarps MK, Borås och Toarps MK väljer att lägga 1500 kr till insamlingen som en start.
BG till insamlingen är 695-7500 och märk inbet med Brand. Skicka oxå ett mess till mig så jag kan sammanställa alla som bidragit till att killen skall få ihop en ny bil så fort det bara går.
MPRE.se messar och vill vara med med teknik från sitt företag.
Kom igen nu klubbar och medlemmar och bilsportföretagare, nu hjälper vi grabben igång igen.
Lägg gärna en kommentar i tråden efter att ni bidragit.”.
Minns att SMK Hörby och dess medlemmar drog igång en liknande grej efter det att Stoffe Nilsson gjorde sig världsberömd genom att rulla framför tv-kamerorna i BloggStoffeSvenska Rallyt, tror det var år 2000. Minns inte alls hur mycket pengar som kom in till Stoffe men någon krona blev det väl för honom att bygga ny Subaru. Minns tyvärr också att en del förarkollegor blev lite ”sura” över insamlingen med motiveringen att man då borde samla in pengar åt alla andra som också skrotade sin rallybil. En motivering som jag aldrig riktigt förstod mig på vilket jag gott kan erkänna…

*
Ingen har väl missat att rallycrossen är hetare än på länge, jättelänge vilket förhoppningsvis kommer att innebära ”lapp på luckan” när det är SM-premiär i Tomelilla på lördag. Själv var jag och mina kompisar ständiga besökare på Svampabanan under sjuttiotalet när stjärnor som Per Eklund, Stig Blomkvist och Björn Waldegård var ständiga gäster över den då riktigt häftiga ”Sjöbobacken”. Minns även när hemmaprofilerna Rolf ”Myggan” Nilsson och Kent Sjöstrand dundrade runt med Porsche respektive Saab. Tre riktiga minne har etsat sig fast på näthinnan under de här åren.
Minne ett och det starkaste var när Opelåkaren Claus Wunderlich (är lite osäker på stavningen av förnamnet) lät den gula Rekorden gå för full maskin över ”Sjöbobacken” som då var mer att likna vid ett stup. Flygningen gick strålande men landningen var ”Rüsselsheimaren” konstigt nog inte riktigt konstruerad för. Blev tvärstopp efter stupet.
Minne två är med klassikeråkaren och Mercedesdiggaren Nisse Schön från Gärsnäs i huvudrollen. BloggNisseNisse hade fått för sig att sätta ”längdhoppsrekord” med bil och för ändamålet hade en (tror jag) grå ”Fenmersa” alltså en 220 införskaffats. Hopp blev det och ett långt sådant till de tusentals åskådarnas förtjusning.
Minne tre är lite mer grumligt. När vi kom till banan och skulle hitta sittplats var det dags för ”Ostens” första träningspass. Minns inte vad ”Osten” hette på riktigt men på Volvons högersida (egentligen en vanlig rallybil) stod skrivet kartläsarens namn, ”Taxen”. Det jag minns är iallafall när Osten utan minsta prut vräkte upp ”Hisingemoppen” i startsvängen och fullständigt dränkte oss i grus och damm. Det var tider det!

*
Nu är det dock nationella SM där intresset är rekordstort inför premiären hela 69 förare är anmälda i tre klasser. Supernationella klasserna 1- 2, med 24 respektive 27 startande och Junior SM med 18 förare anmälda.
Det är på den här nivån vi hoppades de skulle ligga när vi ansökte om att få arrangera en SM-deltävling förra året, avslöjar Kent Sjöstrand, organisationsansvarig.
– Mycket glädjande att Rallycrossen nu kommer in i finrummet och att FIA även beviljat sporten VM status.
SM-vinnarna från 2013, Daniel Wall SMK Kvarnvingarna i den motorstarkaste klassen, Klass 1 och Mattias Ohlsson Bollnäs MK klass 2 kommer till Tomelilla för att försvara sina SM guld. Även fjolårets JSM-vinnare, Tommy Johansson från Tjust finns på plats men har tagit steget upp till klass 2 vilket öppnar upp för en ny mästare i Junior klassen.
BloggRasmusEn av aspiranterna på totalsegern är Rasmus Bergren från Tomelilla. Fjolårsmästare i Götalandscupen och totalsjua i SM.
-Vi siktar högt i år. SM-medalj är mitt mål men givetvis vill jag så klart vinna, menar Rasmus.
Tanken var att vi skulle köra med en ny bil till detta året, men alla delar har inte kommit som de skall, så vi får starta säsongen med fjolårsbilen samma BMW som jag vann Götalandscupen med.

Andra skånska hopp den 3:e maj är Rickard ”Lillen” Persson och Andreas Hellkvist från hemmaklubben Tomelilla MK. Ronnie Hagestig och Dan ”Rallykalle” Andersson i Supernationell klass 1. I Supernationell klass 2 kör Mikael Persson och Kristoffer Andersson från Svedala MK. I Juniorklassen hittar vi min klubbkompis i SMK Hörby, internationellt meriterade Magda Andersson som kört JRX Cup i Europa de senaste säsongerna. Tävlingarna startar kl 11.00 och finalerna beräknas börja vid 15.30.

*
Hallå lotterifixarna i South Swedish Rally, ni som håller i detta med utlottningen av Grupp E-Golfen. Har ni helt missat mina inlägg om vilka färger som är OK på rallybilar? I går messades det en bild till mig på ”högvinsten” i lotteriet och vad är det för färg? Lär inte ens behöva skriva ut det och så klart, hur tänkte ni här? Eller är det så enkelt att det är jag som inte förstår storheten med grön rallybil? Kan det vara så  att mitt färgseend inte är i fas med alla andras…
BloggGolfvinstNåväl nu har vinnaren av ”skönheten presenterats och enligt juryn hade tredjeklassaren Florian Friebe, Trojaskolan i Ryd den snyggaste designen på Golfen.

– Jag blev överraskad och jätteglad, säger Florian när han fick beskedet.

*
Avslutar med ett tv-tips för er lyckliga som har Viasat Motor i kanalutbudet. Du kan se ”Hässleholms fines´t” Ola Nilsson live i premiären av Porsche Carrera Cup Tyskland nu på lördag. Med start klockan 17.35 kan man följa Olas första race och på söndagen är det ” Rennung zwei” 09.55. Viasat Motor och även på Viaplay kommer att under året sända samtliga Olas race.

 

2 svar på “Brittisk WRC-bas lämnar, insamling för elddrababde Ungdomsåkaren, Rallycross-SM i Tomelilla och grön Golf vinst i SSR!

 1. Mycket bra att du skriver om insamlingen Tommy och jag hoppas att den här killen, som jag inte känner får till en ny bil. Det svider extra när en junior som lagt sin själ i att bygga bilen får se den gå upp i lågor. Något som vi alla som kört rally har som värsta mardröm.

  1. Hej.
   Klart att man gör vad man kan för att hjälpa till i en sådan här tråkig situation.
   Precis som du skriver, att bilen brinner upp är ju mardrömmen för alla rallyåkare…
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *