Bakkerud i RX-topp, Lettland vill också köra WRC, Omikron oroar inför WRC-premiären, Peter A. prisad och så en julhälsning!

Det blev Andreas Bakkerud som för mig högst oväntat toppade World RX:s ”Topp-10-lista” och förpassade Johan Kristoffersson till andra platsen. Länge såg det dessutom ut som att det skulle bli en säsong utan ”Baby Blue- Bakkerud” och bara någon dag före premiären för Euro RX i Höljes kom anmälan från norrmannen. I ES Motorsports Skoda blev det pallen direkt och sedan fortsatte det hela vägen till EM-seger. Att sedan EM-titeln säkrades på Bakkeruds 30-årsdag var lite av ”happy ending” och om World RX-juryn konstaterar ”stuff har fairy tales are made of”. Även om jag inte delar uppfattningen, gratulerar jag självklart Andreas till den inofficiella titeln ”Världens bäste rallycross-förare”!

*

Rally Estonia har bara ingått två år i WRC-kalendern men har ändå etablerat sig som lite av kelgrisen hos promotorn. Så klart med viss rätt då arrangören visat på en proffsighet som imponerat på såväl tävlande som publik. Redan idag är det lite trångt i den är delen av världen med grannarna Rally Finland och numera i ERC, Rally Poland. Ännu trängre kan det bli framöver när även Lettland är framme och knackar på WRC-dörren och så gärna vill att Rally Liepaja ska få lov komma in. 2013 var första året som rallyt ingick i ERC och har sedan dess haft en permanent plats i kalendern som en av seriens grusrallyn. Nu önskar arrangören att snäppa upp till WRC och 2024 hoppas  man att ”Liepaja” ska kunna ingå i VM-serien. I ryggen har man regeringen som redan till nästa år skjuter till runt fyra miljoner svenska kronor och om WRC är välvilliga, ökas stödet till 18 miljoner 2024. Väl investerade pengar då landets turistmyndighet räknat fram att besökarna spenderar cirka 170 miljoner under rallyveckan. Ändå betydligt  mindre än vad Estland lägger på Rally Estonia, här snackas det om 25 miljoner i statligt stöd. Frågan man ställer sig är onekligen hur mycket Magdalena Andersson Co skickar iväg till Glenn Olsson och Svenska Rallyt AB? Jag har ingen aning, men inte tror jag det rör sig om 25 miljoner alla fall…

*

När Omikron-viruset ökar dramatiskt börjar även oron sprida sig i rallyvärlden och närmast är det Rallye Monte Carlo om en månad som kan få känna av nya restriktioner. Speciellt oroliga är M-Sport Ford och andra brittiska team/tävlande som precis som i år förväntas möta hårdare restriktioner efter utträdet ur EU. Redan nu har införts strängare krav för resande över/under Engelska Kanalen och regeringen skriver,  ”Inför den extremt snabba spridningen av Omicron-varianten i Storbritannien har regeringen valt att återinföra behovet av en väsentlig anledning för resor från och till Storbritannien. Människor kan inte resa av turistiska eller professionella skäl, [det finns ett] krav på att ha en väsentlig anledning att resa till eller komma från Storbritannien, både för ovaccinerade och vaccinerade.”.

Foto: M-Sport Ford

M-Sports teamchef Richard Millener hoppas på en dispens för rallyfolket i likhet med den som kom i våras.

Våra planer för Monte Carlo förblir oförändrade, förklarar Millener.

Vi planerar att vara i Frankrike för vårt test före evenemanget den andra veckan i januari och all vår logistik är fortfarande byggd kring det. Självklart är vi mycket väl medvetna om situationen och vi övervakar den noggrant! 

Säger bara till de som trodde att faran var över när flertalet länder inklusive Sverige släppte på restriktionerna, ”keep dreaming” och se till att bli vaccinerade, annars tar detta aldrig slut. OBS min egen uppfattning. OBS. 

*

Idag applåderar Motorbloggen den alltid lika pigga och glad kundmottagaren hos Hörby Bil, Peter Andersson som av Ystads Idrottsjournalisters Klubb utsetts till ”2021 Års Idrottsledare” för sitt idoga och uppoffrande jobb som ordförande i Sjöbos handbollsklubb, HK Björnen. En post 53-åringen haft sedan 2014 berättas det i dagens hyllningsartikel med rubriken ”Han älskar att jobba ideellt”. Under sina år som ordförande har klubben utvecklats och nästan fördubblats med verksamhet för 3-åringar och uppåt och numera kan även Peter titulera sig tränare då han dragit igång damhandboll som omspänner spelare från 17 till 34 år. Nu undras det kanske varför jag skriver om detta i en blogg som huvudsakligen handlar om motorsport och så klart har Peter en bakgrund i rally. I mer än 20 år  satt han i olika högerstolar, bland annat i nuvarande chefen Lars Servins Grupp H -240. Foto: Okänd

Dock inte med honom som Peter tog främsta meriten hitintills, guld i Junior-SM som kördes hem med en Golf  ihop med klubbkompisen i SMK Hörby Henrik Sirath. Senast Peter läste noter var 2013 och numera nöjer han sig med att hjälpa notgurun Anders Martinsson i arbetet med notskrivande till olika tävlingar. Från Motorbloggen kommer ett stort grattis och dessutom extremt välförtjänt!

*

Avslutar med en julhälsning från Familjen Svensson och jag vill samtidigt tacka  för alla julhälsningar, såväl digitala som fysiska.  God Jul!

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *