Appelskog co-driver kandidat, hur uppdaterad är säkerheten, Helin enda Opel i Lausitz Rallye och Grøndal jagar fjärde segern.

När Katrineholms duktige co-driver Thomas Carlsson gick bort instiftades år 2009 ”Thomas Carlssons Minnesfond” med målsättningen att årligen uppmuntra en ung och lovande co-driver. Åtta gånger har utmärkelsen delats ut och senast i raden var Jim Hjerpe som åkt med både STAR-talangen Elias Lundberg och unge norske Opel-åkaren Sindre Furuseth.
Nu är det dock dags igen för utmärkelsen och Katrineholms MK söker namn på tänkbara kandidater och dessa kan skickas till info@kmk.nu senast den 19 november vill man ha förslagen.
Nu har jag inte full koll på om östgöten Henrik Appelkvist kan sorteras in i facket som ung, men att han är en av landets duktigaste co-drivers är oomtvistat.
Vid Hörbyföraren Tom Kristenssons sida har han varit med och vunnit tuffa tyska ADAC Opel Rallye Cup och så den riktiga skrällen, 2WD-seger i ERC-finalen Rally Liepaja. Utan att förringa andras insatser under 2017 så gör Henriks jobb i Toms Opel Adam honom extremt värdig mottagare av utmärkelsen.
De tidigare stipendiaterna har varit.
2009 Christer Carlsson
2010 Miriam Walfridsson
2011 Martin Holmdahl, specialpris till Ola Kilestad
2012 Johan Lövgren
2013 Christoffer Bäck
2014 Sofie Lundmark
2015 Andreas Johansson
2016 Jim Hjerpe, specialpris till Johan Johansson och Ida Lidebjer Granberg.

*
Har varit ganska tyst om rallysäkerhet den senaste tiden inte ens på de mest hårdföra grupperna på sociala medier har frågan ventilerats. Av en ren händelse kom jag in på SBF:s sida och klickade mig till ”Rally” för att försöka tolka en regelfråga som i det här fallet helt ointressant.
Nej det jag reagerade på, var när jag längst ner på sidan hittade rubrikerna ”Säkerhetsmanual 2005” och ”Beredskap vid olycka 2001”. Ni läser rätt, detta som jag idag menar är oerhört aktuellt uppdaterades senast för tolv år sedan. Om där verkligen inte hänt någonting alls under perioden 2005-2017 vad gäller säkerheten i sporten, blir jag på allvar bekymrad. Men jag kan så klart ha feltolkat…

*
Nu är det inte längre enbart Volvo 850/S70 som är inklassade för Grupp F FWD utan nu kan man även bygga på andra bilar. Fyra olika modeller kan utmana Volvon, Volkswagen Golf V5, Toyota Celica 1,8 VVT, Saab 900 2,31 16V och till sist den riktige värstingen med V6:a under huven, Mazda 323F 2,0 V6.
Kan detta blåsa liv i den för övrigt stendöda klassen?

*
Lördagen den 25 november bjuder Rallyutskottet in till ”Öppet Rallyforum” och den här gången är det Jönköpings tur att vara värd. Med start klockan 12.30 och avslut fyra timmar senare ska följande saker diskuteras.
– Presentation av utskottet
– Information om säkerhet av Jan Phersson från Simpson
– Spårning av ekipage
– Nya regler, både teknik och annat
– Nya grupp H
– Tillgång till vägar, gening m.m.
– Licensklasser, bilklasser, tävlingsklasser, startordning
– SM
– Fair Race
Avåkningar/olyckor
Under sista punkten kanske man även tar upp om det är dags för en uppdatering av de saker som jag skrev om lite högre upp?

*
I helgen är det dags för den 20:e upplagan av tyska storrallyt Lausitz Rallye med Boxberg som huvudort. Förutom det vanliga rallyt är det även avslutning på EM och är tro det eller ej bara en enda Opel anmäld, men denna körs glädjande nog av Stefan Helin i sin svarta Ascona A. Det blev ingen bra start då kartläsaren Lotta Lundquist fick ryggproblem och tvingades hoppa av i sista stund.
Men Lotta och Hans Sylvan jagade ersättare och fick tag på Annie Seel som skulle åkt i Dubai till helgen, berättar Stefan.
Som tur är för mig blir inte hennes bil körklar i tid så hon kom ner med flyg så det löste sig!
Start på fredag med fyra mörkersträckor och så fortsättning på lördag med åtta sträckor. På bilden är det även Lucas Helin medan den andre mekaren LP saknas. Även Janne Westlund med Volvo 240:an är anmäld i historiska klassen.
I det ”riktiga” rallyt jagar nygifte Anders Grøndal/Roger Eilertsen sin fjärde seger i rallyt och det blev en liten miss i fjor då man tivngades bryta. Annars var det seger 2013-14-15 och senast med Miriam Walfridsson till höger i R5-Fiestan.
Anders går ut först med fjolårsvinnaren Mathias Kahle efter sig med R5-Skodan.
I fjor skrällde Algot Öberg, Eskilstuna med sin Subaru när han blev tvåa totalt. Nu vill han och Niklas Johansson säkert visa att detta inte var någon tillfällighet.
På plats finns också svenske mästaren i Otrimmat 4WD, Jacob Jansson/Stefan Gustavsson, Mitsubishi. Två snabba danskar är också anmälda och som hoppar egna mästerskapet med Rally Denmark, Kristian Poulsen/Ole Frederiksen R5-Skoda och Michael Sørensen/Claus Amstrup S2000-Skoda.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *