Ännu en WRC-seger för Ogier och VW, Bollracet i Åsum fick ställas in!

Med en sträcka kvar att åka av Neste Oil Rally Finland åttonde deltävlingen i årets WRC är det klappat och klart för ännu en Ogier-vinst. För ingen tror väl att Polo-åkaren tappar 36 sekunder till tvåan Thierry Neuville på lite drygt sju kilometers åkning, inte jag iallafall.
Trea slutar Mads Östberg som är ytterligare tjugo sekunder efter medan Hirvonen kan räkna in ännu en ”plattmatch” med en tidsskillnad upp till ”vinnar-folkvagnen” på långt över minuten. Självklart ingen bra sits för Miko när han ska snacka framtid med Citroén-bossen Matton.
Än värre är att nykomlingen i Cittra-gänget Kris Meeke nästan var uppe och utmanade Miko, detta i första tävlingen med bilen. Tyvärr tog dock det roliga slut för Meeke på näst sista sträckan, klassikern Ouninpohja som kördes för andra gången. En fullfartsrullning satte stopp för Kris men som tur var klarade sig både han och co-drivern oskadda. Hoppas verkligen inte att detta satte stopp för vidare styrningar vilket vore onödigt grymt mot den sympatiske nordirländaren.

*
På tal om Meeke så blev han hindrad av Novikov efter dennes träff med en vedtrave, fick ligga i ryssens stensprut ett bra tag och tappade så klart tid. En händelse som inte alls är ovanlig i rally, sådant händer långt ner i DM-serierna att långsammare blir ikappkörda. Vad jag vet beviljas inga som helst tidsavdrag när sådant här händer, hur t.ex styrka hur mycket tid man tappat? Men i Finland tog domarna det udda beslutet att bevilja Meeke tidsavdrag med exakt 23,7 sekunder, på vilka grunder man kom fram till just den tidsförlusten har jag ingen aning om. Visst är det märkligt, för mig är detta en s.k ”race incident” som sorteras in under ”shit happens”. Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes när tidsavdrag senast beviljades , någon som vet? Att Novikov fick en varning för ”osportsligt uppträdande” är däremot helt i sin ordning.

*

PG Andersson och Emil Axelsson tragglade på och tack vare att ekipage framför föll bort ligger de åtta inför den avslutande ”Power Stagen”. Vad är det som skiljer PG:s Fiesta mot Neuvilles? Jag har ingen aning men den ukrainske varianten verkar vara ett ”måndagsexemplar” medan belgarens nog är ihopbyggd mitt i veckan…

*
Lider med Pontus Tidemand som var snabbast i JWRC men ändå slutade han bara trea. Juniorerna körde inte de tre sista sträckorna och nu vann hemmaåkaren Andreas Amberg före esten Pärn och så Pontus på tredje plats. Det är också de här tre som kämpat i toppen genom hela rallyt och då med Pontus som den allra snabbaste. Hade det inte varit för den förargliga fjäderbensreperationen i fredags där han kom ut nitton minuter för sent från service hade segern varit kassaskåpsåker. För detta fick Pontus 3.10 i strafftid och i mål skiljde 2.52 upp till Amberg, surt kan jag tycka…

*
Min italienske vän Fabrizia de Sanctus som jag träffade på Puttgarden-färjan ligger på 48:a totalt med sin Mitsubishi, inte så illa pinkat!

*
BloggBollUte på Åsum Ring har det tränats och kvalats i tropikhettan inför morgondagens SM-finaler. Ett försök att locka åskådare ut till Åsum gjorde arrangörerna genom den stora utmaningen ”vem av bollklubbarna är bäst i Kristianstad i karting”. Stadens ”stoltheter” IFK Kristianstad och tjejerna i KDFF skulle göra upp i ett race med hyrkartarna var det tänkt. Jörgen Andersson hade genomgång med gänget som sedan exakt klockan13.00 tog plats i kartarna som startades upp. Då mullrade det inne i depåområdet. Plötsligt var det enligt ”stjärnorna” där inne helt omöjligt att släppa ut bollgänget i de fem tänkta varven. ”Bollarna” skulle förstöra greppet totalt ute på banan var deras bestämda åsikt. Med höga röster och hot om både det ena och det andra beslöt tävlingsledningen att helt sonika ställa in ”bollracet”. Lite trist och småaktigt kan jag tycka och då tänker jag inte på arrangörerna…

*
I morgon söndag är det dags för Yokohama Mesterskapet Øst-avdelningen i trakterna kring Roskilde. Det är Hedelands Motorklub som står som arrangör och dit ställer ”mjölkabonnen” Ebbe Nilsson tävlande för SMK Hörby kosan med kit-car Puman för att förstärka sin ledning. Med på Danmark-resan har han bland annat klubbkompisen Anders Palmqvist med dotter Anna i högerstolen på den svarta Peugeoten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *