Ännu en förare lämnar WRC, Edvard Sandström kör VOC i Vännäs, Ewy en riktig rallydrottning och skidorientering är stort!

Då blir WRC ytterligare en färgklick mindre när Qataren Nasser Al-Attiyah lägger WRC-ratten på hyllan och istället fokuserar på båtsport, lerduveskytte (tog som bekant OS-silver i London) och så klart ökenrally. Ursprungsplanerna med inhopp i en av M-Sport Fiestorna verkar vara lagda på hyllan och med även Novikov borta, vilar nu ett tungt lass på rutinerade Miko Hirvonens axlar. Ihop med rallyoerfarne Robert Kubica och ungtuppen Elfyn Evans ska trion försöka se till att det blir Ford på pallen i WRC 2014, en minst sagt tuff uppgift…

*
Visst borde det vara julfrid och så, men anmäla sig till kommande tävlingar borde man kanske ändå kunna fixa? Tänker närmast på Offerdalingen där notskrivare Gunnar Barth redan varnat för att de få anmälda kan få till följd att det inte blir någon notskrivning. Då var där tre förare anmälda och efter ”Barthens” uppmaning blev det fart. Nästan hundra procentig ökning, idag fem anmälda till tävlingen som är tänkt att köra den 11 januari…

*
En vecka tidigare den 4 januari är det dags för Stärkesmarksrundan 1 i regi av Vännäs MK och med ett högintressant namn i anmälningslistan. Racingproffset BloggSandströmEdward Sandström byter ut sin vanliga arbetsplatsBloggSandström2 Audi R8 LMS Ultra mot en Volvo 240 för VOC Mekonomen. För den f.d STCC-vinnaren kan detta byte bli lömskt, en 240 är något helt annat än en Audi. Själv har jag inte haft chansen att prova en R8 men väl en VOC:are. Mitt råd Edvard, bli inte övermodig och fartblind, en 240 leker du inte med!

*
BloggEwyBlev idag riktig glad när jag lyssnade på radio P4 där man kör en intervjuserie ”Svenska Ikoner” och idag hade turen kommit till Ewy Rosquist-von Korff. Ramona Karlsson får ursäkta men än så länge är Ewy okrönt drottning på den tronen. Inte minst efter sin enastående framgång när hon 1962 var första kvinna att starta i Argentina Gran Premio. Dessutom vann hon det som då klassades som det allra snabbaste och farligaste landsvägsrallyt. Nästan femhundra mil på vanliga vägar uppdelat på sex etapper betvingade veterinärassisten från Ystad ihop med kartläsaren Ursula Wirth innan hon hon gick i mål i Buenos Aires inför hundratusentals jublande åskådare. Till saken hör att hon dessutom var ensam i Mercedes-teamet som bestod av fyra bilar, att köra den slöare 220-modellen. Försteföraren Eugen Böhringer och de andra körde 300:an som var betydligt snabbare.
Intervjun var riktigt bra och jag tyckte det var kul att Ewy beskrev sig själv och Ursula som ”flickor”, inte kvinnor eller tjejer utan flickor. När hörde man detta senast, flickor?
– Alla undrade vad vi flickor gjorde där. De trodde att vi skulle vara kuttersmycken och göra reklam för Mercedes, berättade hon.
Ewy blev även europamästare tre gånger i följd 1959-61. Det blev ytterligare två argentinska rallyn för henne och 1963 kom hon tvåa efter Eugen Böhringer. 1964 blev hon trea efter att ha sinkats av ett bakaxelhaveri.
Idag är Ewy 84 år gammal, bor i Stockholm och beklagade i intervjun mest av allt att hon inte längre kunde köra bil, ögonen är inte längre så skarpa. När jag hörde programmet så slår det en än en gång hur fattig motorsporten idag är på ”riktiga” profiler. Profiler som lyckas tränga genom dagens mediabrus, något som hade varit extremt bra för sporten. Men var finns dom?

*
Ewy Rosquist von Korff blev även utsedd till ”Årets Idrottsman” 1961 och detta ändå före Argentina-segern. Med detta glider jag enkelt in på Kvällsposten/Expressens rankinglista juldagen över ”Sveriges Största Sportstjärnor”. Att Zlatan var nummer ett på listan är väl inget som man förvånas över och därefter följer så en uppräkning på ”de största”. Självklart gläds man med att F1-aktuelle Marcus Ericsson återfinns på en 36:e plats medan STCC-vinnaren Thed Björk är rankad som 78.a. Men sedan är det slut med motorsport namn och istället kan man läsa om 97:e placerade snowboardåkaren Sven Thorgren. Eller ännu högre upp, 95: rankade slopestylestjärnan Henrik Harlaut där inte ens redaktören vet vad det är för sport. Basket är ingen stor sport i vårt land, ändå menar man att Elin Eldebrink  är värd att rankas som 31:a. Värst på listan är dock Tove Alexandersson som 51.a efter att ha vunnit guld, silver och ett brons i Skidorientering. Du läser rätt, Skidorientering.
Vad jag vill komma till är så klart avsaknaden av BloggTidemand1Pontus Tidemand och BloggRamona kopia 2Ramona Karlsson på listan, visar bilder så att man på sportredaktionen kan se att de verkligen existerar. Tidemand vinner Junior-klassen i WRC och Ramon kliver upp på pallen som tvåa i Rally-SM som första kvinna någonsin. Dock inte något som imponerar på kvällstidningen som istället gärna skryter om allt från fantastiska webbsiffror till sin fina motorbevakning. Frågan är om dom själv platsar på någon lista överhuvudtaget…

*
Jobbar idag och det första uppdraget var att bevaka en bangolftävling i Vinslöv, något som är snudd på kult efter filmen ”Plötsligt i Vinslöv”. På plats tar det inte långt stund förrän jag får syn på en golfare med bekant utseende. Vill tillägga att bangolf är en vit fläck för mig och att därför hitta ett bekant ansikte där ganska långt ner på skalan. Efter ett tags grunnande dyker namnet upp, f.d rally och rallycrossåkaren BloggPeer1BloggPeer2Peer Hansen från Malmö. Var så klart tvungen att kolla så att hårddisken fungerade.
Jo visst är det så, bekräftade Peer.
Försökte tänka tillbaka till början av sjuttiotalet och landade då på en Cortina GT vilket också stämde..
Men jag började med en VW 1500 S innan det blev Cortina, berättade Peer och fortsatte.
Rally slutade jag med 1975 och bytte till rallycross fram till 1981 när jag la hjälmen på hyllan!
Men bangolf?
– Kul och framförallt mycket billigare…
Kunde bara nicka instämmande, en klubba, ett par bollar och sedan är du med i matchen. Kostnadsmässigt, vad jämför man med i rally? Slangarna till däcken kanske, om man ens har några…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *