13 mästare startar i Rally Fafe, hemmaåkare gillar ”pissväder” i ERC-premiären, Arvika flyttar SM-rally och HGP har öppnat!

Om någon mot all förmodan missat vilket getingbo Tom Kristensson och Pontus Tidemand sticker in huvudet i när man tar sig an Rally Fafe på fredag då är det bara att kolla på bilden. 13 regerande mästare är anmälda och i den uppräkningen får inte ens Tidemand plats trots två VM-titlar, J-WRC och WRC2. Finns säkert också fler som har mästerskap i ryggsäcken som inte är uppräknade men detta är alltså bara de 13 som under 2022 körde hem en mästerskapstitel. Tyngst i gänget väger onekligen spanjoren Efren Llarenas ERC-guld i hård konkurrens med estländaren Robert Virves seger i Junior-WRC i par med Tidemands nya co-driver Julia Thulin. ERC rankar Tom och Andreas Johansson seger i FIA European Championship högre än deras triumf i Polska Mästerskapet. Mästerskapen i Österrike, Rumänien, Ungern,Irland, Estland, Finland, Frankrike och Portugal finns dock med på listan. 

*

Vädret över Fafe under rallyhelgen ser allt annat än fint ut med regn från idag till söndag enligtyr.no, alltså riktigt ”pissväder”. Men alla ogillar inte vått underlag och hemmaföraren tillika regerande mästare i Portugal, Armindo Araújo njuter av våta och leriga förhållanden. Så var det under fjolårets upplaga av Fafe där Skoda-åkaren inledde med att bli tvåa. Han menar att ju tuffare förhållande desto bättre chans har han på seger och tänker främst på det Portugisiska Mästerskapet som han vill vinna för åttonde året.

Foto: erc.com

– Jag har mycket erfarenhet av att ha tävlat i rally i 23 år och innan dess körde jag Enduro, förklarar 45-åringen.

– Gillar svåra förhållanden och har då gjort fantastiska rallyn tidigare så detta är vad jag föredrar!

Inte bara hans önskan om ”busväder” verkar slå in, dessutom har Araújo riktiga hemmavägar då hans företag ligger bara två mil från Fafe. En som kan skriva under på att det är dåligt väder är finske mästaren Mikko Heikkilä som idag genomförde de första testerna den portugisiska leran.Foto: Okänd

För Araújo är det  egna mästerskapet viktigast betonar han.

Jag säger som tidigare,  det nationella mästerskapet är prioriterat för mig prioriteringen för mig!

I år får han tufft motstånd då Craig Breen har samma plan som ny hos Hyundai Portugal med i20Rally2 som ska mäta sig med hans Skoda Fabia Rally2. Men där finns många fler som Araújo kan se på pallen.  

En fantastisk anmälningslista med många förare från ERC och WRC så det blir en stor, stor fajt om toppen på prispallen och jag är väldigt motiverad!

Den portugisiske mästaren är också säker på att fredagens ”Shake down/Q-stage” blir viktig då det är här startordningen bestäms.  

En av hemligheterna är att försöka starta långt fram, mm det regnar eller är dåligt väder är det mycket bättre att köra först. Därför måste vi göra en extra ”push” för att försöka ta pole position på första sträckan! 

*

En längre tid har det gått rykten om att finalen i Rally-SM, ”Rally Arvika” skulle byta datum från i kalendern inlagda 8-9 september till helgen efter, 15-16 september. Anledningen till flytten skulle vara att det pågår ett stort evenemang i Arvika samma helg som SM-åkarna skulle gjort upp om medaljerna. Något som gör att hotellen redan är fullbokade och idag bekräftar SRM att en flytt bli av.

Foto: Kristian Lindberg

Det är beklagligt att den här ändringen kommer till efter att SM-kalendern har publicerats, men som arrangör behöver vi ta ett ansvar gentemot våra tävlande, sponsorer och samarbetspartners och då ser vi att den här ändringen är det enda rätta att göra,  förklarar sig tävlingsledningen.

Flytten blir en riktig käftsmäll för SMK Hörby som flyttade TV-Svängen just för att inte krocka med SM-finalen och som nu står med skägget i brevlådan då denna också är tänkt att köras den 16 september. Irriterande är förnamnet då Södra BF sedan länge lagt sina tävlingar och hur än TV-Svängen flyttar, blir det problem. Ligger den skånska rallyklassikern kvar på sin datum missar inte bara klubbens egna SM-åkare tävlingen i Arvika men även andra förare från vår del av världen. Flyttar man till Arvikas ursprungliga helg blir det krock med RS-DM i Eslöv vilket inte är optimalt för de som ”dubblar” och åker både RS och SSRC. Sedan kan man förvånas lite över att ingen i Arvika haft kännedom om att ett så pass stort evenemang (inte riktigt klarlagt vad det rör sig om)  i staden, skulle komma att krocka med SM-rallyt… 

*

I dag öppnade anmälan till ”Hässleholms GP” den 30 april och än så länge är det ingen kö till asfalt/betongen på Garnisonen. Två ekipage är anmälda men med mer än månaden kvar till att Wilke ”drar snöret” är där inga kor på isen. Listan blir säkerligen påfylld med massor av ”asfalt-lovers” vad det lider.

*     

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *