WRC har en tuff fajt med TV framför sig, bara två försvarar sina SM-guld i helgen, rally+innebandy=? och lyx-Opel i Turkiet!

Inte bara jag som bedömde gårdagens nyhet att VW fortsätter i WRC till 2019 som en bra nyhet, i brittisk media skriver man till exempel ” the best news the sport has had this year”. Beslutet menar man, ökar intresset för WRC med ett jättekliv och därmed hänger även övrig rallysport med,  ända ner till lokalnivå.
På engelska kallar man dom inte ”dödgrävare” utan ”the doomsayers” och budskapet till den här trista kategorin ”rallyfans” är enkel, håll käften!
Nu är man inte dummare i England än att man förstår att sporten måste utvecklas för att överleva trots det positiva beskedet. Nyckeln menar man är att media blir mer intresserad av rally och följer sporten på ett sätt den förtjänar. Som exempel berättas att BloggVW 2Sebastien Ogiers seger på Sardinien inte ens nämndes i någon av de stora engelska tv-kanalerna (känns detta igen här hemma?). Samma sak med BBC som för inte så länge sedan hade kontinuerlig daglig rapportering från WRC i sina sportsändningar. Inte heller dagspressen får godkänt för sin WRC-bevakning, från Sardinien rapporterades i princip noll…
TV-direktörerna menar att man måste ha något enklare att visa, något som attraherar den breda massan. Som exempel drar man upp snooker och cricket som ändrat i reglerna och därmed blivit mer tittarvänliga och nu lockar stor tv-publik. Man fortsätter med att det inte längre är möjligt att ge WRC samma täckning som i början på 2000-talet på grund av bland annat ökade kostnader.
– The world has changed, TV has changed and WRC hasn’t, är deras åsikt och man fortsätter.
– WRC måste förändras om det återigen ska bli en stor ”tv-hit” vilket betyder att formatet på sporten måste ”optimeras” för tv!
”Optimeras” är inte samma sak som ”förstöras” är tv-gubbarna också noga med att påpeka.
– Förändring sker hela tiden och så har det alltid varit i motorsporten och det finns ingen anledning att dagens WRC ska vara hugget i sten.
Ingen hemlighet att VW-bossen Jost Capito har många tankar om hur WRC kan förändras och är inne på samma linje med ”ett format som är optimerat för tv”. Om tv kommer tillbaka, menar Capito kan detta innebära att nya fabrikanter blir intresserade, kanske till och med kan man få in massor av nytt friskt kapital i sporten.
– Blir det tillräckligt attraktivt så kanske till och med Red Bull låser upp sin enorma kassakista och ” bring mega investment to the WRC”…
VW har nu gjort klart sin del för att höja statusen på WRC, nu är det upp till resten av ”spelarna” att göra sitt och kanske även för nya att komma in i matchen…

*
Från denna diskussion känns det ganska långt till Rally-SM, om WRC kämpar i lite motvind så har SM-arrangörerna näst intill full storm rätt i ansiktet. På fredag är det dags för SM i Kolsvarundan och ett tydligt exempel på hur illa ställt det är menar jag, när bara tvåa av fjolårets fyra SM-vinnare är beredda att försvara sitt guld. Både Eddie Hörbing och Patrik Johansson från 4WD-klasserna har tagit förhoppningsvis tillfälligt, time out. Lägger man sedan till att fjolårets SM-färgklick Ramona Karlsson valt bort rallyt till förmån för rallycross blir det ännu tristare. Ramona var den som gjorde att både kvällstidningar och tv plötsligt intresserade sig för Rally-SM och med henne borta, då sänker sig åter mediaskuggan som en våt filt över SM. Trist men så är det…

*
Johan Holmberg och Mattias Adielsson är därmed de enda som kör för att ”försvara” sina guld och båda blir såklart med i toppstriden till helgen. BloggMattiasMattias valde bort SM-premiären i Östersund och fokuserade på utlandet med två starter i Frankrike med sin Peugeot. Nu är han dock tillbaka.
Vi har haft en spännande vår med riktiga äventyr i Frankrike, något helt annat att tävla utomlands, tempot är helt annat än vad vi är vana vid i Sverige, säger Mattias och fortsätter.
Det tar mycket tid och kraft att åka tävling i Frankrike så det ska bli riktigt roligt att nu få köra på hemmaplan. Jag var inte med i Östersund så nu finns inte något utrymme för misstag om jag vill vara med och slåss om guldet.
I år får man räkna bort en deltävling från slutresultatet så eftersom vi inte var med i Östersund måste vi räkna de återstående tävlingarna…

*
När nu Hörbing valt att ”ställa av” WRC-Focusen blir värmlänningen från Trollhättan Jerker Axelsson direkt storfavorit med Subarun. BloggJerkerMålsättningen är klar, totalseger igen precis som vid Östersundspremiären. Tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson vill han utöka SM-ledningen med ny vinst.
– Starten på säsongen har varit helt perfekt med vinst i Östersund så vi fortsätter att ha högt ställda mål på oss själva och satsar på totalvinst igen, menar Jerker.
Vi har ett fått till två bra test inför tävlingen så förberedelserna känns riktigt bra!
Frågan är vad tvåan Mats Jonsson och trean Pelle Sääw har för målsättning? Min gissning, även de kör för vinst…
Återkommer i morgon för ett SM-tips, kan ni hålla er?

*
Noterar att SMK Nyköping har gjort en speciell klass i Gästabudstrofén för ”Inbjudna förare”, kul initiativ. Nu är det inte vilka ”lingonplockare” som helst som bjudits in till ”gästabud”. Fortåkande f.d polisen numera Teknikens Värld medarbetaren Ruben Börjesson ska köra en Volvo 240 Turbo. Inbjuden är också rutinerade Bror Danielsson som äntligen verkar ha fått fart på den nybyggda Escorten. Erik ”Eken” Johansson kör den Audi quattro som Stig Blomquist använde i Rally Sweden medan Jårs Damberg dammat av sin kära gamla röda Ford Anglia.

*
Det finns modiga människor och en av dessa finns faktiskt även i rallyleden. BloggInnebandyEller vad sägs om att ha en dekal klistrad på sin bil, (dessutom en Citroén) som gör reklam för ”förnedringsporten” innebandy. Inte nog med detta, denne urskåning gillar dessutom ett innebandylag från Huddinge (?). Med hänsyn till hans familj väljer att jag att låta den ”modige” vara anonym men helt klart, lättskrämd är han inte…

*
Volvofriskusen och min klubbkompis Staffan Ahlström provade att åka South Swedish Rally med sin blå ex. Janne Kristiansson 240 i Grupp H. Tyvärr gick det lite för fort och det rullades ganska omgående, oklart hur många varv men ett par stycken blev det. Staffan och sambon/kartisen Anette Axelsson lastade ”skrotet” åkte hem och drog på semester istället. Resmålet var uppenbarligen Turkiet för där övergick Staffan från att vara Volvoåkare till att bli ”Opel-spottare” och i ett mejl förklarar han att även dit ner har Opel hittat. BloggKadettNu var det nog så att Staffan och Anette klev rätt in i en ”fotoskjutning” för en lyxannons i någon av flådig Turkisk affärstidning. Lägg märke till den arrangerade uppställningen med kvällsljuset som speglar sig i den läckert gula Opellacken. I bakgrunden skymtar exklusiva turkiska restauranger alltmedan de noggrant utposterade jet-set människorna roar sig med lite champagne.
Tack för bilden Staffan och den lär kanske till och med dyka upp här hemma, kanske Affärsvärlden är ett lämpligt forum för en sådan snygg Opel-annons?

3 svar på “WRC har en tuff fajt med TV framför sig, bara två försvarar sina SM-guld i helgen, rally+innebandy=? och lyx-Opel i Turkiet!

  1. Idag är jag glad för att hela sjutton ekipage ställer upp i regularity i Kolsva, och att dessutom en stor andel av dessa är ekipage som ska åka MSR. Det verkar som om mitt tjôt på tävlande och arrangörer börjar ge resultat:
    Att tippa är inte lätt, men segern bör gå till Norge och Aasmung Kleve/Oddvar Moland. Därefter Öved Klasén/Britt-Marie Klasén, Jan Österberg/Krister Berglund och Staffan Jansson/Stefan Jansson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *