Veiby vann Numedalsrally, Liiten tog hem Vinterpokalen, J-WRC-gänget fick känna på snö, SVT sänder fem sträckor från Umeå, bussproblem under rally, Johan och Mikaela premiärvinnare i öknen och Södra BF kör med samma line up för 2022.

Ole Christian Veiby/Stig-Rune Skjaermoen vann genrepet inför Rally Sweden i året sista vinterrallly i Norska Mästerskapet, Numedalsrally. Med KMS-Polo R5 vann Veiby fyra av de sju sträckorna medan Marius Aasen, Frank Tore Larsen och Eyvind Brynildsen vann en vardera. Har ett antal gånger påtalat min skepsis till ”Autobahn” i rallyskogen och och helgen var där bara två sträckor som hade lägre snittfart än 123 km/t. Värst var det på näst sista ”Dokkeberg” där Veiby klockades för 130,5 km/t i snitt…

Foto: Okänd

Dubelt Polo i topp då tvåan Frank Tore Larsen/Torstein Erksen även dom kör ”Folkvagn” men 23 sekunder långsammare än segraren. Bar sex sekunder efter kom Eyvind Brynildsen/Roger Eilertsen med Skoda Rally2. Skoda-debut var det för Anders Grøndal/Marius Fuglerud och en något tvekande sådan då han var runt en och en halv minut bak Veiby.

Foto: GNM

Inför rallyt var starten för WRC-åkaren Gus Greensmith/Jonas Andersson tämligen upphaussad. Att det innebär stor skillnad att sätta sig i en Rally2-bil efter tre säsonger med WRC-Fordar är inget som förvånar. Men direkt började det hagla samma tröttsamma kommentarer som Greensmith hört så länge, om att det han saknar i talang finns i pappas plånbok. Det är inte bara trist att läsa utan även väldigt orättvist när han som nu i Norge körde med GNM-Fiestan enbart för att få lite extra vintermil kroppen. Att då vara med och utmana om seger är jag säker på inte fanns på agendan. Femma bara 3,9 sekunder efter mångfaldiga NM-vinnaren Grøndal i det det här vintervana gänget tycker jag inte är något som Gus och Jonas ska skämmas över.  Marius Aasen/Marlene Engan Aasen höll andra platsen fram till sista sträckan men där gick det överstyr och Skodan besökte en snövall. Ett besök som innebar hiss från andra till tionde plats.

Foto: Lucas Karlsson

För Lucas Karlsson och Andreas Wiik blev det en kort resa i Numedals rally berättar Lucas.

– Här slutade våran tävling.. inget dramatiskt alls men en lätt tuch med baken i snövallen gjorde att bilen drev in i snön. Dom 3 första sträckorna hade vi problem med intercomen och Andreas hörde knappt va jag sa. Vi bytte hjälm och fick till en bra feeling tills detta hände!

En stark insats gjorde Ola Jr Nore/Rune Eilertsen som med en ny Fiesta Rally4 körde sin som nia totalt och bästa 2WD. Näst bäst var Morten och Merete Storsveen med den lilla Renault Twingon dock nästan tre minuter efter Nore Jr.

Foto: privat

Jublande glad var rallydebutanten Molly Petit Grøndal med kartläserskan Line Lykke Jensen efter att ha gått i mål på 80:e plats totalt.

*

Jari Liiten/John Stigh höll för det favoritryck som jag la på deras axlar i fredags och vann andra deltävlingen i MAS Rallycup, Vinterpokalen. Däremot missade jag vilket jag beklagar, att nämna Haninges unge Kalle Gustafsson/Magnus Nilsson i mina favorittankar. Nu visade Kalle hur fel jag hade och tog sin R5-Fiesta till andra plats ganska exakt halvminuten efter hemmaåkaren Liitens Skoda. Trea kom Jari Saarinen/Jörgen Fornander, MSK Kvarnvingarna som i sin nya Hyundai handikappades av att gå ut som första bil på de numera allt vanligare snabba sträckorna.

Foto: Sandvikens MK

Mitt 2WD-tips med Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK hade kunnat fungera och efter två sträckor ledde också den röda 940:an. På sista sträckan började dock maskinen krångla och istället blev det både hemma och Nissan-triumf genom Oskar Sundell/Joakim Söderqvist. Tio sekunder efter hamnade bästa Toyota i händerna på Gävles Patrik Dybeck/Håkan Palm. Ny Toyota som trea och då med regerande SM-kungar Hampus  och Pontus Jakobsson, SMK Nyköping. Sydsvenskt på åttonde plats genom smålänningarna Jacob Johannesson/Danny Holgersson som faktiskt  även blev nästbäst RWD med Volvo 940:an. I SverigeSerien hette vinnarna Dennis Persson/Fredrik Rudmalm, Laxå MK (A), Magnus Lindquist/Mattias Sjöberg Laxå MK (B) och Linus Flodin/Tobias Fredriksson, Kils MK (C). Efter två tävlingar för MAS Rallycup är det nu uppehåll till den 29-30 april då det är dags för grus och Rally Gotland. Så här långt ser intresset större ut än i de två första, då redan 39 ekipage är anmälda och än återstår nästan två månader innan anmälan stänger.

*

Foto: M-Sport Poland

I veckan som gick lät M-Sport Poland de åtta anmälda i Junior-WRC känna på vinterväglag med nya Rally3 Fiesta. Dels på en bana på sjöis men också enligt uppgift på en riktig sträcka. En som såg snö för första gången live var kenyanen med det förpliktigande förnamnet McRae och så Kimathi i efternamn.

Foto: M-Sport Poland

Att det blev en försiktig inledning behöver väl knappast påpekas…

*

Finns en del som undrat över och hur SVT sänder under Rally Sweden. Klart att gänget Jonas Kruse, Maria Wallberg och Johan Ejeborg bevakar det som sker i Umeå, precis som övriga tävlingar i WRC. Så här långt är det planerat för sändning från fem sträckor i SVT.

Fredag 25 februari 

Kl. 23.35 (SVT2) SS7 Repris

Lördag  26 februari

Kl. 12.00 (SVT1) SS11

Kl. 18.30 (SVT1) SS15

Söndag 27 februari

Kl. 08.00 (SVT1) SS17

Kl. 12.00 (SVT1) SS18

*

P4 Västerbotten fortsätter att informera om vilken påverkan Rally Sweden får för boende i Umeå med omnejd. I går avslöjades den dramatiska nyheten att ”Länstrafiken varnar för försenade bussar under VM-rallyt”.  Är det inte sjukvården som ska vara oroliga så är det bussåkarna, ingen hejd på vad ett VM-rally kan ställa till med…

*

Foto: Extreme E

Johan Kristofferson med nya teamkompisen i RXR Mikaela Åhlin-Kottulinsky inledde bäst när Extreme E hade premiär i Saudi Arabien. En premiär som kantades av tunga krascher på den tuffa ojämna ökenbanan bland annat Timmy Hansen lyckades med ett ”taklägg”. Värst gick det för Giampaoli Zonca, Odyssey 21 som bröt fotleden och fick ersättas av Hedda Håsas.

I finalen blev det svensk seger före Carlos Sainz/Laia Sanz och så som trea Sebastien Loeb/Cristina Gutierrez. Närmast väntar nu deltävling två på Sardinien i maj och då är förhoppningsvis SMK Hörbys Klara Andersson fri från sin Covid och kan inta platsen tillsammans med Oliver Bennet.

*

I går avhöll Södra BF sitt årsmöte på Ekerödsrasten där SMK Hörby genom ordförande Lars Servin och kassör Bertil Gunnarsson stod som värdar. Mötet med runt 50 deltagare flöt på snabbt och elegant under ledning av Claes G. Elofsson och det blev idel omval.

Foto: Södra BF

För 2022 ser Södras ledning ut så här .

Magnus Månsson – ordförande

Patrik Persson – vice ordförande

Lotta Schönström – sekreterare

Lennart Nilssen – kassör

Matilda Adolfsson – ledamot

Jenny Pålsson – ledamot

Magnus Rugsveen – ledamot

Foto: Södra BF

Efter mötet fick Hässleholms ledarprofil CG Wilke ta emot Södras Hedersordförande Lennart Nilsson´s Hederspris med motiveringen ” Tilldelas 2021 C G Wilke som i en lång och idog insats skapat god PR för bilsporten”. Även SMK Hörby hyllades i efterhand för sitt 60-årsjubileum vilket inte gick att göra 2020 på grund av pandemiläget.

Foto: Södra BF

Klubben fick 5 000 kronor till sin ungdomsverksamhet vilka tacksamt mottogs av Lars Servin genom ordförande Magnus Månsson. 

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *